1. JURNAL ARĂDEAN: D-le Samuel Caba a venit mărțișorul, cu siguranță vine și primăvara. La ultima conferință de presă, când aţi părăsit PMP-ul, ați anunțat că veți crea o platformă civică nouă! Vine odată cu primăvara și ce reprezintă ea?
SAMUEL CABA: Ciclul anotimpurilor este unul firesc. După iarnă vine primăvara și totul se înviorează, revine la viață. Așa a îngăduit bunul Dumnezeu. Creatorul tuturor văzutelor şi nevăzutelor. Ce pot să spun despre „iarna” politică petrecută la PMP? În fond nu mai are nici o relevanță, nici pentru mine și nici pentru politica arădeană. Din păcate, PMP-ul la Arad se află în hibernare (și nici nu cred că se va mai trezi) la fel ca și alte partide și partidulețe care sunt înscrise în registrul politicii din Arad. Numai că există oameni cu principii, idei, viziuni și dorința de a face bine semenilor și de a pune umărul pentru dezvoltarea comunităților din care fac parte. Îmi place să cred că sunt din această categorie care vrea să dea comunității nu doar să primească anumite foloase. Uitați-vă la unii lideri politici arădeni (e valabil și în plan național) care promiteau marea cu sarea în campania electorală. S-au ajuns cu sacii în căruță, dar când e vorba de a reda comunității din „valoarea” lor au devenit niște iluștrii anonimi. În ce privește platforma civică pe care am anunțat-o, ea va veni la… vremea potrivită. Odată ce ai intrat în viața cotidiană și mai ales dacă ai principii și consecvență, e greu să renunți. Sper că m-am făcut înțeles. În poziția mea sunt mulți oameni cu bun simț, chiar și cu simț civic, unii care au trăit experimente în genul meu pe la partide care nu le-au dat șansa afirmării ori sunt personalități care au stat departe de politică dar care cred că a sosit vremea să se întâmple ceva frumos în viața arădeană.
2. JA: Sunt multe partide, tot felul de organizații și asociații politice și apolitice dar, din păcate, societatea românească e una blamată, iar România e în coada Europei. Sunt necesare partide noi sau platforme civice noi?!
S.C.: Vedeți dumneavoastră, faptul că România este la foarte multe capitole pe ultimele locuri în Uniunea Europeană e regretabil, dar are și o cauză (sau mai multe) și un responsabil. Și mă refer aici la politicienii care s-au aflat la conducerea României. Din această perspectivă, societatea nu doar că solicită o schimbare, dar chiar o și provoacă. Platforma ce o propun vine pe această direcție. Winston Churchill spunea: „Nu există decât o replică la înfrângere și anume victoria!”. Am convingerea că în Arad sunt foarte mulți oameni de calitate care doresc o reală emancipare a Aradului și a României, oameni pe care-i aștept alături de mine să construim această platformă civică (e-mail: reformacivica@gmail.com).
3.JA: V-aș ruga să ne punctați câteva direcții sau principii ale viitoarei platforme și dacă i-ați dat un nume.
S.C.: Pentru început am denumit-o „Platforma pentru Reformă Civică”. Ca principii fundamentale ale platformei amintesc respectarea drepturilor și libertăților cetățeanului. Vedeți încrâncenarea din viața contemporană a României, a luptei dintre partide, parlament, guvern, etc. Toate acestea ne duc în jos și se datorează faptului că drepturile și libertățile cetățeanului sunt călcate zilnic și că ele sunt doar pe hârtie, fie ea și hârtie a Constituției. Eu vreau ca aici, la Arad, cetățeanul să fie respectat iar forța fiecărui individ să stea în puterea legii care este pentru EL și nu împotriva LUI. Și asta începând de la relația cu autorităţile locale. Ce avem azi în Arad? Mulți mi-au spus că Aradul e izolat în plan național, iar în plan local e un fel de dictatură. Se întâmplă azi în Arad ce doresc arădenii? Vedeți asta e esențialul. În fond ce e democrația dacă nu vocea poporului? Întreb și eu așa … ce voce se aude azi la Arad și dacă o ascultă cineva? Mai apoi, platforma va avea un obiectiv categoric: îmbunătățirea vieții materiale și spirituale din Arad. Din păcate, suferim la capitolul acesta. Suntem ca exemplu, un cimitir de mașini. Avem impresia că suntem în bunăstare dar ne amăgim. Câți arădeni își permit o mașină nouă și de ce nu o au? În 2017, secolul XXI, ne plimbăm în mașini second hand și mâncăm e-uri pe rupte, creând o falsă impresie a siguranței și a bunăstării. De aici și numărul mare de bolnavi, săraci și neîmpliniți. Cât de adevărate sunt pentru Arad cuvintele din Apocalipsa lui Ioan adresate celor din Laodiceea: „Pentru că zici: Sunt bogat, m-am îmbogățit și nu duc lipsă de nimic… și nu ști că ești sărac, orb și gol”! Vreau un altfel de Arad. Unul real, viu și cu arădeni cu chipul vesel, nu înveliți de aburii alcoolului ci de bucuria vieții. Ce s-a făcut din 1989 până azi în Arad? S-a întors asfaltul și asta pe bani mulți. Eu îmi doresc ca Aradul să fie un oraș modern în adevăratul sens al cuvântului.
4. JA: Pentru a realiza ceva „special” e nevoie de foarte mulți bani. De la U.E. nu ne prea vin fiindcă nu avem proiecte, de la Guvern nu vin că la Arad conduce PNL care nu e pe bune cu PSD-ul, iar din bugetul local se face ce se poate. Cum vedeți perspectiva Aradului pe această direcție?
S.C.: Vedeți ce situație delicată are Aradul? Şi eu ca și dvs. aud mereu expresia: „Nu avem bani!”. Eu însă vă întreb direct: aţi auzit pe cineva să se plângă că nu are minte ? Cred că există arădeni inteligenți care să știu să ducă Aradul la o valoare și un destin european. Cu acești oameni vom construi platforma civică pentru a putea reda speranța și încrederea arădenilor în ei înşiși, în oamenii politici și mai ales în Dumnezeu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!