JA. Domnule senator, sunteți unul dintre parlamentarii care și-au făcut temeinic temele și ne-ați prezentat activitatea dvs. după fiecare sesiune. Acum se discută despre o reformă parlamentară care să eficientizeze activitatea aleșilor. Ce părere aveți despre propunerea PNL?
C.T.I.: După cum bine ați spus, eu mi-am făcut treaba și cred că mă apreciez la justa măsură când spun asta. Nu mă încadrez la niciuna dintre obiecțiile formulate împotriva Parlamentului și aleșilor. Nu am și nu am avut probleme la capitolul încredere în rândul arădenilor, și pentru acest lucru le mulțumesc! Am fost deschis la dialog, am preluat problemele arădenilor și am încercat să le rezolv, mi-am condus activitatea parlamentară orientat după cerințele cetățenilor. Nu am probleme în justiție și la acest capitol am votat tot timpul la vedere. Dar cred că este binevenită o astfel de reformă. Pentru că încrederea în Parlament este foarte scăzută și percepția asupra acestei instituții este foarte negativă. Dar atâta timp cât această reformă nu va fi dublată de schimbări în modul în care partidele politice își selectează candidații, nu se va schimba nimic în percepția românilor. Deocamdată se vede că procedurile de selecție au rămas în urmă la capitolul reformă.
Ce ați făcut dvs. ca senator de Arad pentru arădeni, pentru județ?
C.T.I.: În acest mandat am avut cele mai multe audiențe, deci cele mai multe probleme cu caracter individual de soluționat. Pot da câteva exemple, deși sunt multe de spus. Dar am certitudinea că arădenii știu că poziția mea fruntașă în topul activității parlamentarilor este temeinic fondată. Am intervenit prin pârghiile parlamentare pentru a veni în ajutorul micilor fermieri, al traducătorilor autorizați, al pensionarilor proveniți din diferite domenii (învățământ, CFR, culte). Am cerut modificarea nomenclatorului meseriilor pentru a veni în sprijinul muncitorilor necalificați, dar și pentru a corecta niște încadrări salariale incorecte. Am propus soluții pentru simplificarea procedurilor care vizează donarea de sânge în România, pentru sprijinirea producției autohtone de lapte, pentru ca instituțiile statului să ofere sprijin, în primul rând, agentului economic, pentru readucerea punctelor farmaceutice în localitățile din mediul rural, pentru simplificarea depunerii dosarelor în cazul Programului Casa Verde. Am susținut punctul de vedere al arădenilor referitor la exploatarea de gaze de șist și m-am adresat premierului cu această problemă. Am susținut cererile autorităților locale referitoare la Programele Naționale de Dezvoltare Locală și de Dezvoltare Rurală, la darea în folosință a drumurilor transfrontaliere etc. Deși nu am fost la guvernare, am reușit să pun presiune pentru a-mi fi continuate și îmbunătățite câteva proiecte începute în anii trecuți. Mă refer la dezvoltarea serviciilor SMURD, atât aerian, cât și a punctelor din subordinea autorităților locale, la continuarea cadastrării în alte localități arădene, la modificarea legislației privind apărarea împotriva incendiilor și a celei care reglementează rolul instituțiilor de control fiscal. Am propus reînființarea Institutului de Memorie Culturală, una dintre cele mai vechi și cu cele mai multe reușite instituții de profil din Europa.
Ați candidat atât pe listele unui partid, cât și pe colegii uninominale. Care tip de sistem electoral vi se pare mai reprezentativ pentru cetățeni?
C.T.I.: În 2004 am candidat pe liste iar în 2008 și 2012 am candidat în colegiul uninominal nr.3, adică sudul județului Arad. Aș putea spune că eu mi-am condus activitatea în colegiu și în județ la fel, indiferent de felul în care am fost ales parlamentar. Sunt multe dezbateri legate de acest subiect, fiecare sistem și-a prezentat viciile. Într-un fel, pentru cetățeni, la votul pe liste, este mai ușor să se decidă pentru un partid sau altul pentru că se pot uita la pozițiile eligibile și la oamenii de pe acele poziții. Pe când la sistemul de vot pe colegii, poate îți place candidatul din colegiul tău, dar nu îți place partidul sau ceilalți candidați. Sau invers. S-a dovedit că acest sistem electoral poate produce mai multe inconveniente decât cel pe liste. Dar cheia reprezentativității unui sistem electoral stă în selectarea candidaților de către partide. La votul pe liste selecția este destul de subiectivă. După 11 decembrie vom vedea cine va ocupa băncuțele din Parlament.
La activitatea parlamentară ați fost în top, dar la cea politică unde apreciați că vă poziționați?
C.T.I.: Cred că și aici stau destul de bine. În acest mandat am susținut mesajele și proiectele partidului și ale mele ca parlamentar în cele aproape 200 de emisiuni politice la care am participat, cele mai multe fiind pe posturile naționale. Către mass-media scrisă și online am trimis aproape 300 de comunicate și declarații de presă. Cu excepția audiențelor, m-am deplasat în localitățile arădene de aproximativ 500 de ori. Am sprijinit toți candidații partidului și am fost lângă ei și în campanii, acolo unde mi s-a cerut acest lucru. Am fost desemnat de conducerea națională coordonator al campaniei prezidențiale în Mehedinți și Maramureș. Și pot spune cu certitudine că am făcut campanie pentru orice candidat al PNL care mi-a cerut lucrul acesta, în organizația arădeană și în țară.
Domnule senator, sunteți printre puținii parlamentari, foști miniștri, fără probleme în justiție. Cu toate acestea nu mai candidați. Care sunt motivele, veți rămâne în politică?
C.T.I.: Închei un mandat, nu și implicarea în viața comunității arădene. Dar am simțit că este o perioadă în care nu sunt doriți oameni cu personalitate. Nu voi pleca din PNL, am fost și sunt membrul unuia și aceluiași partid. Nu am nicio sensibilitate, niciun interes în politică în afara celui public. Sunt onorat că am reprezentat Aradul la nivel naţional timp de 12 ani şi îmi place să cred că am făcut-o cu folos şi onestitate! Sunt un om echilibrat şi stăpân pe mine, voi observa în continuare viața politică și îmi voi exprima opinia atunci când voi considera necesar. Înțeleg ca un adevărat liberal să mă retrag în mediul privat, cel în care activez de aproape trei decenii şi în care am multe proiecte de dezvoltat în viitor. Iar cu această ocazie vreau să le mulţumesc celor cu care am lucrat în echipă, celor cu care am colaborat pe parcursul anilor, colegilor, prietenilor, care mi-au rămas alături, şi celor pe care i-am cunoscut în această perioadă!
Citiți principiile noastre de moderare aici!