JURNAL ARĂDEAN. Avem un guvern tehnocrat condus de Dacian Cioloș. Ce părere aveți, ca fost ministru într-un guvern politic?
CONSTANTIN TRAIAN IGAȘ. Este adevărat, astăzi avem un guvern tehnocrat cu un premier cu experiență, curat, un ardelean liniștit. Dar dincolo de premier sunt oameni diverși, oameni care au făcut și politică pe parcursul anilor, unii chiar au mai făcut parte din cabinete guvernamentale. Este un guvern care pare a fi apolitic, dar parte din încrengăturile de dedesubt sunt politice. Dincolo de aceste lucruri mai sunt oamenii din deconcentrate, prefecții, care toți sunt numiți politic. Atâta timp cât acești oameni sunt la conducere, în teritoriu sau pe regiuni, PSD este la guvernare. Prima linie s-a schimbat dar tot ce înseamnă eșalonul 2+ 3 etc sunt membri PSD, printre care sunt și profesioniști, dar apreciez că majoritatea are o singură calitate: carnetul de partid. Totuși, vicepremierul este un fost PSD-ist de prestigiu. Așteptările sunt mari, iar timpul puțin. Și nu depinde doar de premier dacă guvernarea va fi apreciată ca fiind una reușită.
Cine decontează în cazul în care guvernarea nu va fi una reușită? Totuși premierul este cel care și-a făcut echipa și poartă cea mai mare responsabilitate.
IGAŞ.Responsabilitatea o are cel care își face echipa, este adevărat. Dar un premier își face echipa plecând de la niște evaluări cât se poate de obiective și riguroase. Trebuie să ținem cont că și-a adus oameni care, în mare parte, nu au mai gestionat astfel de portofolii, la nivel guvernamental. Și eu am avut de a face cu greutățile de a-ți forma o echipă și știu că îți poți lua oamenii cei mai pregătiți în domeniul lor, cei mai motivați dar care, la testul practic, să nu dea randament, eșec ce nu trebuie neapărat evaluat ca fiind din rea-credință. Cred că sunt ministrul care a dat cel mai mare credit arădenilor la formarea echipei de conducere pe zona armelor, de la cei care au condus IPJ Arad până la Poliția Română, ISU și secretarul de stat responsabil pe domeniu. Pe lângă o mare încredere și sprijin, le-am acordat și un buget pentru reabilitarea în întregime a sediului IPJ Arad și pentru construirea de la zero a unei săli de sport multifuncționale lângă aeroport care să deservească toate armele. Mi-am asumat o sensibilitate publică prin acest sprijin acordat Aradului și tot nu am fost înțeles că le-am oferit toate pârghiile, le rămânea doar să le apuce și nu au făcut-o. Sancțiunile care au venit au fost individuale, așteptările au fost colective. Decontul l-a făcut ministrul. Politicul a decontat, echipa a fost formată din specialiști pe domeniile lor. Am dat acest exemplu pentru că, fiind vorba de un guvern tehnocrat, lucrurile sunt similare, încărcătura politică cea mai mare o are un singur om, nu echipa, o are premierul.
Să ne uităm puțin și înspre viitor. Urmează un an plin de alegeri, dumneavoastră unde vă veți poziționa?
IGAŞ. Vreau să îmi duc mandatul în condiții optime la bun sfârșit. Sunt mulți primari, consilieri locali care au cerut să le rămân aproape. Îmi voi exprima public decizia în prima parte a anului 2016. Dar, așa cum am declarat zilele trecute, în contextul în care s-ar face recomandări unora dintre noi să candidăm la nivel local, îmi păstrez certitudinea că sunt pregătit să conduc un judeţ sau o primărie. Am acumulat suficientă experienţă la nivel central încât să nu-mi fie frică de nici o funcţie aleasă. Pe de altă parte, la alcătuirea listelor vor prima criteriile de integritate, or, în întreaga mea activitate nu a planat vreodată vreo suspiciune. Am intrat în politică după ce am trecut testul societății civile. Am intrat pe listele Alianței Dreptate și Adevăr doar după ce am fost trecut prin filtrele unei campanii a societății civile, derulată de Coaliția pentru un Parlament Curat, campanie care a dus în 2004 la eliminarea pe criterii de integritate morală a 98 de candidați de pe poziții eligibile pe listele de candidați la Parlament. Eu am fost rezultatul unei cerințe a societății civile de la acea vreme, persoane tinere în politică, nepătate și cu ceva care să le demonstreze capacitățile. Or, la acea vreme activam ca și agent economic de cel puțin patru ani.
Există multe voci care spun că partidele nu au înțeles mesajul străzii. Din punctul dvs. de vedere ce a cerut strada partidelor, clasei politice?
IGAŞ. Oamenii sunt revoltați de clasa politică. Trebuie să fim atenți, responsabilitatea politică nu s-a evaporat, strada a permis partidelor ca în această perioadă de guvernare așa-zis tehnocrată să se reformeze. Clasa politică poartă în continuare responsabilitatea erorilor sale din ultimii 25 de ani. Partidele trebuie să se reformeze de la sine, nu prin demersurile pe care le fac astăzi unele instituții ale statului. Este momentul în care generația tânără trebuie să vină în fața reflectoarelor și să spună prezent, vrem să ne implicăm. Strada a spus clar că nu mai funcționează ideea pe care au marșat mulți aleși locali, județeni sau naționali, aceea că îl votăm pentru că totuși a făcut ceva, ce dacă nu a fost complet cinstit în gestionarea banului public. Acest „totuși a făcut ceva” trebuie șters complet. PNL a propus și susținut ideea alegerilor anticipate. Acest lucru păstra suflul străzii și îl intensifica și la nivel local, județean. Presiunea publică era mai mare pe liderii de partide și echipele lor, chiar și în Arad, de exemplu.
Ce face PNL la nivel local? Cum stă cu pregătirile de candidaturi?
IGAŞ. În linii mari, PNL Arad e în grafic, dar, în rândul colegilor mei, nu mai simt aceeași motivație și același entuziasm de la alegerile trecute. Cu alte cuvinte nu mai regăsim acea stare de spirit care ne apropia foarte mult din punct de vedere uman. Cred că ar fi nevoie de niște dispoziții tranzitorii în această perioadă. Atât politice, cât și legislative. De aceea consider că ar fi nevoie ca partidele să își asume o transparentizare a procesului numirii candidaților. Să lase sondajele măsluite deoparte și să se arunce în ”gura lumii”. Pe parcursul timpului am mai avut experiențe de genul acesta. În 2004, în alianța D.A., candidații propuși de PD au fost supuși unui test din partea societății civile. PNL înțelege că a venit momentul schimbării în profunzime, dar pentru acest lucru trebuie să facem o transparentizare a procesului de selecție a oamenilor. Opțiunea cea mai la îndemână ar fi alegerile preliminare pentru întocmirea listelor de candidați, atât pentru locale, cât și pentru parlamentare. Aceasta este propunerea mea. Dreptul de preemțiune se asigura în trecut, acum suntem într-o altă etapă în care de acest drept nu mai poate beneficia nici un om politic, inclusiv eu.
Dumneavoastră, deși senator și membru al Biroului Politic Național al PNL, nu faceți parte din anturajul apropiat al primarului municipiului, cel care „taie și spânzură”. Vă întreb, are PNL la Arad toate motoarele turate pentru anul care urmează sau nu?
IGAŞ.Astăzi la Arad se promovează mai degrabă obediența decât competența și rămâne de văzut cu ce consecințe electorale. Cei care exprimă păreri contrarii nu sunt agreați de mica echipă și nu sunt puțini aceia. În ceea ce mă privește, voi fi alături de toți cei care au nevoie de experiența mea, de vizibilitatea mea, așa cum am făcut-o de fiecare dată. Până la următoarele alegeri fac parte din conducerea centrală a partidului, ca și membru ales. Chiar dacă momentan nu mă încadrez în tiparul stabilit, sunt sigur că strada a făcut clar politicienilor, naționali sau județeni, că ei caută alte valori la un om politic, valori ca smerenia, bunul simț, onestitatea și buna-credință.
„Opţiunea cea mai la îndemână ar fi alegerile preliminare pentru întocmirea listelor de candidaţi” Constantin Traian Igaş
Citiți principiile noastre de moderare aici!