1.Jurnal arădean. V-aţi născut în Drobeta Turnu Severin, v-aţi format în Bănie şi aţi făcut carieră politică la Bucureşti. De ce aţi acceptat să candidaţi ca reprezentant al Aradului pentru alegerile parlamentare?
Mihai Fifor. Cu alte cuvinte mă întrebați ce caut la Arad? Întrebarea este, oarecum, legitimă. Am revenit la Arad, după nişte ani buni, pentru a mă alătura echipei PSD Arad în 2014, la campania pentru prezidenţiale, în calitate de coordonator regional. Aşa se face că am găsit aici colegi extraordinari, oameni care cred că dincolo de politică există cetăţenii, care au nevoie să fie onest şi profesionist reprezentaţi. Puţină lume ştie că tata este arădean şi că bună parte din familia mea trăieşte în Arad. Faptul că pe părinţii mei, profesori, repartiţiile i-au purtat la Severin, reprezintă doar o întâmplare de viaţă. Iată de ce, niciodată nu mă voi considera străin de acest oraş. Aici sunt, la urma urmei rădăcinile mele. Cât priveşte motivaţia pentru care am ales să mă transfer la organizaţia PSD Arad din septembrie 2015 şi candidatura pentru un nou mandat de senator, din partea judeţului Arad, motivaţia este simplă: cred că Aradul şi arădenii merită o altfel de administraţie şi, mai ales, un alt mod de a face politică. De mai bine de 12 ani, acest judeţ este trimis cu bună ştiinţă într-un con de umbră de cei care îi administrează destinele şi lucrul acesta trebuie să înceteze. De mai bine de un an lupt pentru Arad împreună cu deputatul Dorel Căprar în Parlament mai mult decât au făcut-o parlamentarii din PNL. Interpelări pentru problema CET, pentru pasaje, am solicitat și primit alocări financiare importante pentru județul Arad. Am făcut ceea ce orice reprezentant al unui județ trebuie să facă pentru alegătorii lui. Ceea ce vom continua să facem, pentru că Aradul merită mai mult.
2. Ați amintit aici de problema CET sau de cea a celor două pasaje neterminate. Au fost subiecte arzătoare pe agenda politică a tuturor partidelor. Apar în continuare pe agenda politică a acestor alegeri? Nu riscăm să le politizăm mai mult decât să încercăm să le rezolvăm?
Mihai Fifor. O victorie e asumată o singură dată, dar eșecurile sunt mereu pasate de la o echipă la alta. Vina nefinalizării lor e mereu în partea adversă. Depinde cine arată primul cu degetul. Întotdeauna asemenea eșecuri sunt politizate excesiv pentru că interesul alegătorilor pentru subiect este foarte mare. Și dacă nu poți să folosești subiectul pentru a câștiga capital politic, atunci poate fi folosit să distrugi imaginea adversarului. Un joc care nu cred că mai ține la arădeni. Nici un politician nu cred că mai poate apărea, cel puțin pe aceste subiecte, cu un nou discurs. Singurul discurs care va avea succes la electorat este fapta. Când vor urca din nou utilajele pe pasaje și nu se va mai întrerupe lucrul decât la finalizarea lucrării, atunci vom fi luați în seamă. Eu le propun colegilor mei care ajung în Parlament din Arad, din partea tuturor partidelor, să facă un pact și să ceară la unison finalizarea celor două pasaje din Arad. Să nu tot căutăm vinovați, ci soluții reale.
3. S-a discutat în lumea politică arădeană că prezenţa dumneavoastră la Arad a fost necesară pentru a da un impuls organizaţiei locale a PSD. Cum aţi caracteriza activitatea în acest moment a filialei locale a PSD?
Mihai Fifor. Nici vorbă. Prezenţa mea la Arad se datorează ideii domnului deputat Căprar, preşedintele filialei PSD Arad, care mi-a propus, după prezidenţiale, să facem echipă. Ceea ce am acceptat fără să stau pe gânduri, pentru că la Arad avem o organizaţie tânără, dornică să facă performanţă, deschisă oricui doreşte să se alăture ideilor social-democrate. Să nu uităm că, totuşi ,Aradul, din punct de vedere politic şi administrativ, reprezintă epicentrul PDL-ismului din această ţară. Cu toate acestea, alături de Sebastian Bulumac şi parte a societăţii civile arădene, la alegerile locale din acest an am avut unul din cele mai bune scoruri din ultimii ani, ceea ce indică o creștere a încrederii populației pentru PSD Arad. Nu e ușor să faci față unei permanente campanii electorale din partea administrației locale, susținută din bani publici. Nu e uşor să te baţi cu Gheorghe Falcă. Atuul oricărui primar este că are la îndemână bani din buget pentru a organiza tot felul de atracții sau distracții electorale. Şi, cu toate acestea, am reuşit să demonstrăm că, pe baza unei campanii corecte şi pe baza unor proiecte coerente în folosul cetăţenilor, putem câştiga. Echipa PSD este o echipă puternică, cu potenţial uriaş de creştere și sunt convins că vom obține un procent bun la aceste alegeri. Aşa că, prezența mea la Arad este absolut firească şi, ca senator şi preşedinte al Consiliului Naţional al PSD, voi continua să lupt pentru lucrurile cu adevărat importante pentru acest judeţ.
4. La alegerile locale aţi optat, ca şi partid, să susţineţi, aşa cum aţi amintit, un reprezentant al societăţii civile ca şi candidat la primărie. A fost o soluţie de criză?
Mihai Fifor. Nu a fost o soluție de criză. Nu am optat să-l susținem pe domnul Bulumac pentru că am fi fost în criză de candidați, cred că la acest tip de criză faceți referire. A fost o decizie asumată pe baza unui parteneriat cu societatea civilă arădeană şi, desigur, cu Sebastian Bulumac. PSD Arad a dorit să demonstreze că a înţeles că vremea orgoliilor politice a trecut şi că, fără schimbarea urgentă şi profundă a modului de a face politică, clasa politică îşi va pierde total credibilitatea. De aceea am fost onoraţi de parteneriatul cu Sebastian şi am tras alături de echipa lui pentru a demonstra că la Arad se poate mai bine, că Aradul nu poate fi şi nu trebuie să fie confiscat de un partid şi de grupul de interese din jurul acestuia. PSD este un partid deschis şi vrem să aducem alături de PSD, ca și membri de partid sau susținători, oameni valoroși, oameni tineri. Avem nevoie de oameni de calitate care să revigoreze lumea politică. Consider că trebuie să facem noi, politicienii, acest pas spre societatea civilă, să le oferim posibilitatea de ajunge la putere prin sprijinul nostru politic. Resursa umană a unui partid este vitală. Alegătorii votează în primul rând oameni, nu sloganuri. Calitatea vieții politice depinde de calitatea oamenilor de partid. Eu personal am mare încredere în forța acestei țări, cred cu tărie într-o societate democratică, sănătoasă, puternică şi cred în energia pozitivă a oamenilor din această țară. Tocmai de aceea, programul de guvernare al PSD are două elemente centrale: creşterea clasei de mijloc şi încurajarea capitalului românesc. A nu se înţelege că PSD are ceva împotriva companiilor multinaţionale. Nici vorbă. Dar vrem oameni bine plătiţi pentru munca lor, aşa cum sunt plătiţi şi ceilalţi lucrători din UE. Românii trebuie să îşi construiască un viitor bazat pe bunăstare aici, la ei acasă.
5. Apropo de slogane. La aceste alegeri se pare că marile partide au optat pentru același slogan: Îndrăznește să crezi în România. Cum vă explicați?
Mihai Fifor.Întrebarea dumneavoastră e elegantă. Eu nu aş spune „optat”. Avem de a face cu un furt în toată regula. PSD a propus acest slogan încă de la finele lunii septembrie. În octombrie, sloganul nostru era peste tot, pe facebook, pe panouri stradale, peste tot unde ne permite legea. Acum a fost furat de către PNL. Poate au avut o pană de creativitate sau și-au dat seama că e atât de bun că merită să și-l asume. Noi le propunem și programul nostru de guvernare pentru a şi-l asuma, e oricum cel mai bun și, oricum, PNL nu are în acest moment nici unul. Nu au lideri, nu au program, nu au idei. Aşa că l-au preluat pe Dacian Cioloș. Asta spune multe despre PNL si despre şeful lor de campanie, domnul Gheorghe Falcă. Mă întreb, cum să crezi în Dacian Cioloş când este de mână cu Falcă, Pistru, Roberta Anastase şi alţii ? Dar asta nu mai este treaba noastră. PSD are de câştigat alegerile şi are soluţii pentru această ţară, aşa cum a avut de fiecare dată.
„Eu am mare încredere în forța acestei țări”
Citiți principiile noastre de moderare aici!