1. Jurnal aradean. Cum vedeți alegerile parlamentare de anul acesta?
Sergiu Bîlcea. Alegerile din 11 decembrie vor sta sub semnul schimbărilor care s-au făcut în ultimii ani la legea care reglementează alegerea parlamentarilor. Cea mai importantă schimbare va fi revenirea la votul pe liste. În contextul acesta, PNL Arad are datoria față de arădeni să propună o echipă puternică pentru București, atât în zona parlamentară, cât și în Guvern, fiindcă vom ajunge la guvernare.
2. Există și o schimbare în ceea ce privește tipul de candidați propuși de partide? Sunteți mulțumit de lista propusă de PNL Arad?
Sergiu Bîlcea. În cazul PNL pot spune cu siguranță că există o schimbare! Asta se vede limpede dacă studiem lista noastră. PNL Arad a demonstrat că poate să promoveze oameni tineri, oameni noi, dar în același timp și oameni cu experiență în administrația locală și centrală. Avem o listă poate surprinzătoare pentru unii, însă echilibrată din toate punctele de vedere. Propunem alegătorilor candidați care se potrivesc profilului cerut de români după tragedia din Colectiv de anul trecut: oameni competenți, fără dosare penale, specialiști în domeniile din care provin, care vor aduce plus valoare echipei PNL la conducerea țării în următoarea legislatură.
3. De ce ați ales să candidați pentru Parlamentul României? În vară ați acceptat funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Arad. De ce doriți să părăsiți acum Aradul?
Sergiu Bîlcea. Nu văd lucrurile deloc așa. Nu este vorba de părăsirea Aradului. De fapt, cu ocazia acestor alegeri, le voi cere arădenilor să îmi acorde încrederea să îi reprezint la un alt nivel. După 4 ani ca reprezentant în Consiliul Local Arad și acum, după alegerea mea ca vicepreședinte al Consiliului Județean, am acumulat suficientă experiență pentru a putea face legătura între cetățean, administrație și Parlament. Experiența din plan local mă va ajuta foarte mult în acest sens. Am lucrat cu legile țării din postura de consilier și am avut timp să observ unde acestea ar putea fi îmbunătățite. Și exact asta voi face când voi ajunge la București.
4. PNL și-a ales ca „locomotivă” pe actualul premier Dacian Cioloș. Cum vedeți această alegere?
Sergiu Bîlcea. Cred că ”locomotivă” e un pic mult spus. Da, Partidul Național Liberal s-a angajat să îl susțină pentru funcţia de premier al României pe Dacian Cioloș, să fie parte a unei majorităţi care să determine numirea sa ca prim-ministru însărcinat cu formarea noului Guvern. Această asociere a venit însă în mod natural. Dacian Cioloș și-a exprimat viziunea despre felul în care va trebui să fie guvernată România în următori ani prin programul România 100. Se vorbește acolo despre susținerea luptei împotriva corupției, despre stimularea unei economii competitive, a unei Românii cu sisteme de educație și de sănătate organizate după principii solide, nu în ultimul rând despre păstrarea relațiilor cu Uniunea Europeană și NATO. Toate aceste principii se regăsesc și în planurile Partidului Național Liberal, așadar văd această asociere cu Premierul Dacian Cioloș ca fiind una normală și nicidecum una impusă de necesitatea de a avea un lider în fața listelor.
5. În programul România 100, Dacian Cioloș vorbește și despre necesitatea unei clase politice responsabile. Cum vedeți acest aspect din perspectiva de candidat la alegerile parlamentare?
Sergiu Bîlcea. La ora actuală, în politica din România există doi poli mari: stânga – reprezentată de PSD, și dreapta – de PNL. Dincolo de această delimitare, din păcate a mai apărut încă una: politicieni certați cu legea – unii dintre ei chiar dovediți și condamnați pentru faptele lor, și politicienii onești, care nu au dosare penale și în consecință încă sunt ceea ce ar trebui să fie orice reprezentant, un model. Alegătorii români cu simpatii de stânga sunt în acest moment într-o situație ingrată, pentru că, în mod normal, oricât de mult ar crede în principiile PSD, niciun om responsabil nu poate vota candidați care sunt compromiși din punct de vedere moral. Aceste două variante apar și dacă ne uităm la propunerile celor două partide în ceea ce privește funcția de Prim Ministru. De o parte îl avem pe Liviu Dragnea, fost președinte de Consiliu Județean în județul Teleorman, una dintre cele mai sărace zone ale țării și înainte și după mandatul său, condamnat penal – chiar dacă a primit o pedeapsă cu suspendare. De cealaltă parte îl avem pe Dacian Cioloș. Un ardelean la locul lui, fost reprezentant al României în structurile europene, prim-ministru al României în ultimul an, perioadă în care țara noastră a făcut progrese evidente la toate capitolele.
Citiți principiile noastre de moderare aici!