Ai susţinut, zilele trecute, la Conferinţa de matematică „Tiberiu Popovici” de la „Moise Nicoară”, un referat despre Cambridge. Din câte ştim, nu ţi-ai ales întâmplător această temă…
TAMAS PETER PAPP: Într-adevăr, tema nu a fost întâmplătoare. În decembrie, anul trecut, am fost la interviu pentru admitere la Facultatea de Matematică a Universității din Cambridge. În urma acestuia, am primit un răspuns afirmativ în luna ianuarie. Fiind unul din puținii elevi români acceptați la această facultate, m-am gândit să împărtășesc din experiența mea în cadrul aceste conferințe.
Dar, până ai ajuns la performanţa de a fi admis la celebra Universitate, te-ai bucurat, în anii de şcoală, şi de alte…performanţe? Care a fost prima dintre acestea?
TAMAS PETER PAPP: Aș putea spune că prima reușită am avut-o în clasa a treia, la Concursul internațional „Cangurul”, unde m-am clasat primul pe județ și am primit ca premiu participarea la o tabără în țară. Au urmat aproape zece ani de muncă intensă și participări la numeroase concursuri, proiecte și programe județene, interjudețene, naționale și internaționale.
Din anii de gimnaziu şi, mai apoi de liceu, ce succes te-a bucurat cel mai mult şi, probabil, îl consideri cel mai important?
TAMAS PETER PAPP: În clasa a XI-a am aplicat la un program intrenațional de matematică, PROMYS – „Program de matematică pentru tineri cercetători”, desfășurat timp de șase săptămâni la Universitatea din Boston. Am avut marea bucurie să fiu acceptat și să particip împreună cu alți 80 de elevi și studenți din întreaga lume și să aprofundez părți captivante ale matematicii, legate de teoria numerelor, geometrie, funcția zeta și analiză p-adică. În plus, am obținut cu acest prilej și o viză de 5 ani pentru SUA.
Revenind la admiterea la Cambridge, cum ai reuşit?
TAMAS PETER PAPP: Perseverând. Am urmat procesul de aplicare on-line, fiind apoi invitat la interviu la Cambridge. Acolo, am detaliat performanțele personale, în matematică și nu numai, participările la programele extracurriculare din domeniu și am fost evaluat și pe baza rezolvării unor probleme dificile, „la prima vedere”. Consider că participarea mea la PROMYS a avut o pondere semnificativă în decizia profesorilor universitari evaluatori de la Cambridge. M-a ajutat enorm și recomandarea doamnei profesoare Octavia Potocean, care m-a susținut și coordonat în ultimii opt ani, recomandare care a fost o parte integră a aplicației. Cunoașterea bună a limbii engleze a fost o condiție esențială.
Pentru că mai sunt puţine zile până zici adio învăţământului preuniversitar, ce amintiri plăcute vei păstra din anii de liceu?
TAMAS PETER PAPP: Au fost multe momente plăcute în anii de liceu, din care amintesc doar câteva: momentul clasei de la Balul Bobocilor, excursiile cu clasa, participarea la concursuri, și, mai ales, cunoașterea unor oameni deosebiți, profesori și colegi.
Bilanţ impresionant
Tamas Peter Papp a participat, șapte ani consecutiv, la Olimpiada Națională de Matematică, luând o medalie de aur, patru de argint și două de bronz din partea SSMR, și cinci mențiuni din partea MEC. A concurat la patru baraje de selecție a lotului de juniori și seniori pentru balcaniadă și internațională. De asemenea, are două participări la naționala de fizică, cu un premiu III și o mențiune.
„Cunoașterea bună a limbii engleze a fost o condiție esențială la Cambridge”
Citiți principiile noastre de moderare aici!