D-le vicepreşedinte, democrat liberalii vorbesc tot mai insistent de refacerea Alianţei DA. Mai este posibilă?
Vosganian : PNL pare în acest moment să fie atrăgător în orice construcţie politică şi pun asta mai ales pe seama prospeţimii pe care o are PNL, ieşit dintr-o guvernare dificilă dar ieşit onorabil. Invitaţiile de acest gen, mai ales atunci când sunt făcute în politică, nu pot rămâne fără răspuns.Răspunsul trebuie să fie politicos şi iată care este răspunsul nostru politicos către Partidul Democrat: de câte ori Partidului Democrat i-a mers rău, a vrut să se unească cu PNL. De câte ori i-a mers bine, a vrut să distrugă PNL.
Noi pornim cu luciditate de la această realitate şi nu ne amăgim că invitaţiile pe care le face PD, pornind de la unii membri ai guvernului, de la foşti membri ai guvernului, de la intelectuali convertiţi în PD-işti şi chiar de la preşedintele României, ar fi sincere. Nu sunt sincere, PD are nevoie acum de un aliat care nu este supus oprobiului public. Noi o spunem răspicat, nu suntem detergent pentru PD.Din acest motiv, credem că PD nu poate să fie un aliat al PNL, decât după ce trece prin purgatoriul opoziţiei şi se smereşte, adică trage învăţămintele necesare dintr-o guvernare neputincioasă şi netrebnică, în sensul că nu munceşte cum trebuie. Fireşte, aceste învăţăminte trebuie concretizate şi prin înlăturarea unor oameni care nu au făcut cinste PD.
Totuşi, cu cine altcineva aţi putea face unificarea dreptei?
Vosganian :PD nu are legitimitatea de a vorbi despre unificarea dreptei. Poate vorbi despre dreapta bârfind-o, dar nu asumând-o. Astfel că, fără a ne lăsa indiferenţi, ci dimpotrivă, unificarea dreptei, ne lasă totuşi reci apelurile PD.Personal- deşi nu s-a luat o decizie politică pecetluită în acest sens, însă atunci când vorbesc ştiu pulsul din interiorul PNL şi nu o fac doar pentru a-mi asuma o poziţie personală- cred că înăuntrul acestei legislaturi parlamentare nu vom colabora cu PD. Ce va fi după aceea, nu pot să vă spun.Dacă vom reuşi să guvernăm singuri sau împreună cu o construcţie cu UDMR şi minorităţi, ar fi minunat. Dacă nu se va putea, fireşte că vom avea propriile negocieri la guvernare, dar nu pot să vă spun acum cu cine am putea să facem, pentru că nu ne aruncăm în braţele unuia sau altuia de la început.
Până atunci, care va fi poziţia faţă de PSD, care, deasemenea, aţi spus, vă curtează?
Vosganian :Cu PSD nu putem face decât o mezalianţă din interes, nu din dragoste- dragoste a fost între PSD şi PD, care au fost în acelaşi FSN- dar cerem PSD, în loc de declaraţii de dragoste, determinare de a guverna. Am ratat moţiunea de cenzură datorită lipsei de determinare a PSD, care a refuzat până în ultima clipă să discute serios despre un posibil prim ministru şi despre un proiect politic comun. În momentul în care vom avea un proiect politic, cred că şi UDMR şi minorităţile ar prefera să ni se alăture.Faptul că nu există această determinare a PSD ne pune într-o situaţie cu totul stranie : PD e în KO tehnic, se bălăngăneşte pe ring şi este numărat până la o sută probabil, dar nu avem un învingător. În Parlament, guvernul nu are o majoritate de blocaj dar nu are nici o majoritate de susţinere. Practic, legile organice nu mai reuşesc să treacă prin Parlament decât cu acordul opoziţiei.
Apropo de Parlament, PNL a încetat boicotul la adresa Robertei Anastase şi a revenit în Parlament. Aceasta nu înseamnă colaborare cu PDL?
Vosganian :Chestiunea nu este persoana doamnei Roberta, ci faptul că dânsa este rezultatul unui sistem, a unei atitudini de dispreţ la adresa legalităţii. De aceea, noi am asumat participarea limitată, pentru dezbaterea legilor de care atârnă viitorul ţării şi atât. De aceea, chestiunea demisiei sau demiterii doamnei Anastase rămâne, parlamentul fiind complet decredibilizat dacă s-a face părtaş doamnei. În acelaşi timp, însă, socotim că acordul cu FMI va trebui să se încheie în mod onorabil.
Ce v-a făcut să vă schimbaţi poziţia, pentru că nu demult eraţi vehement împotriva acordului cu FMI?
Vosganian :Îmi aduc aminte de o scenă cu Mickey Mouse, care atunci când a plecat la vânătoare a aruncat cu dispreţ o conservă de fasole şi când s-a întors cu mâinile goale a început să caute disperat conserva. Asta este şi situaţia noastră, acum doi ani am prevenit că datoria privată se va putea descurca şi fără banii FMI. Acest acord este necesar pentru că datoria României a urcat uluitor în aceşti doi ani. Aşi folosi termenul asimptotic, fără să exagerez.„Risipitorul” guvern liberal care „a jucat la cazinou banii ţării”, a lăsat România cu o datorie publică totală de 13,3% din PIB. În 2009, datoria publică a crescut la 24%, şi probabil că în 2010 va fi undeva la 32-33%, iar în 2011 să ajungă la 40%.
În 2011, având în vedere structura datoriei publice, trebuie să rostogolim, că de plătit nu se poate pune în discuţie, 11 miliarde de Euro, scadente. Dacă adăugăm spesele şi dobânzile, de vreo două miliarde şi ceva, dacă adăugăm şi acoperirea deficitului bugetar, care va fi de vreo şase miliarde de Euro, ajungem undeva la 17-18 miliarde de Euro pe care guvernul trebuie să îi găsească. Or, în clipa în care acordul cu FMI nu se încheie, va greu să convingem pe cineva din străinătate să ne dea aceşti bani sau dacă ni-i dau vor pune nişte dobânzi care să amaneteze viitorul copiilor noştri. Acesta este motivul pentru care noi, PNL, am acceptat acest compromis, de a ne întoarce în Parlament pentru a dezbate legile care ţin de acordul cu FMI.
Varujan Vosganian, senator PNL
Vicepreşedinte PNL; Fost ministru de Finanţe în guvernarea Tăriceanu; Preşedinte fondator al Uniunii Armenilor din România, Partidului Alternativa României, Uniunii Forţelor de dreapta; scriitor, economist; fost vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România.
S.T.
Citiți principiile noastre de moderare aici!