D-le Vasile Dan, la Arad are loc vineri, 8 mai a. c., în sala „Vasile Goldiş” a C.J.A. (care e şi organizator prin Centrul Cultural Judeţean) cea de a II-a ediţie a Colocviului Naţional al Revistelor de Cultură. Şi-au anunţat deja prezenţa la vârf – prin directori sau redactori-şefi – peste 25 de reviste, de la „România literară” la „Vatra” sau „Convorbiri literare”, de la Chişinău, la Arad, cum s-ar spune. Cum aţi reuşit să-i atrageţi pe toţi aici? Ştiut fiind cât de greu se strâng laolaltă atâtea orgolii…
VASILE DAN: Ceea ce se uită sau pur şi simplu nu se ştie este faptul că fără o revistă literară bună, intrată în circuitul de valori naţionale, în dicţionare şi istorii literare, cultura dintr-un anumit loc este decerebrată. Suntem doar o cultură literaturocentristă! Fără o revistă bună, cu spirit critic, exigentă, ea, cultura, ar rămâne doar una provincială, de ceteraşi, de divertisment, de turism cultural. Mai nou, culinară. Ce îi atrage acum pe scriitori la Arad? „Arca”, revista „Arca”, nu mă sfiesc să o spun. Şi Filiala din Arad a Uniunii Scriitorilor, câştigătoare în trei ediţii succesive ale Turnirurilor Literare ale USR. din străinătate.
Care este tema colocviului în acest an?
VASILE DAN: Una care atinge, subtil, actualitatea culturală, (în special cea literară), imediată. Ea, tema, este formulată aşa: „Afinităţi literare, alianţe legitime, coterii”. Mă voi baza în moderarea acestei teme, care sunt sigur că va aprinde spiritele, pe criticul literar Al. Cistelecan, unul dintre cei mai lucizi şi exigenţi de astăzi.
Ce anume vreţi să spuneţi prin tema aleasă?
VASILE DAN: Azi apar, în exces, de-a valma, reviste de cultură unde te aştepţi şi unde nici nu te aştepţi. Sunt situaţii în care ele apar şi la ţară, la sate, acolo unde există un singur „condeier”. Ca atare vrem să (ne) întrebăm frontal: „de ce, cum se naşte, cum funcţionează o revistă literară astăzi?”; „cine sunt, ce afinităţi, ce compatibilităţi, ce direcţii comune au cei dintr-o redacţie literară autentică?”; „sunt redacţiile, ca structură internă, improvizate, decise de oferta locului unde apare revista? ”; „cum interreacţionează, polemic sau nu, prin solidarizare de idei, revistele? ; „pe baza unor afinităţi elective, sau alianţe legitime, sau coterii (găşti)?”; „mai există în România de astăzi realităţi culturale regionale, provinciale: ardeleneşti, moldoveneşti, basarabene, regăţene etc.?” Şi altele care se vor ivi, sunt sigur, în timpul colocviului.
Ce urmează după dezbaterea de la CJA?
VASILE DAN: Vineri, 8 mai a. c., după masă, scriitorii participanţi sunt invitaţii comunei Şiria. Un loc de graţie al istoriei literaturii române. Al naşterii lui Ioan Slavici, și nu numai al lui. Şiria a oferit culturii române (literaturii, istoriei, muzicii, picturii) atâtea personalităţi! G. Călinescu îl numea, în „Istoria…” sa inegalabilă, pe Ioan Slavici „păzitorul solului veșnic” al patriei la fruntariile de vest. Aici va avea loc o seară de poezie română în lectura unor poeţi din tot spaţiul românesc. Peisajul mirific al podgoriei în plină lună mai, pecetea paşilor marilor precursori, ospitalitatea recunoscută a şirienilor vor fi, sunt sigur, premisele unei seri de neuitat.
Vă dorim succes!
În premieră
La Șiria va avea loc un eveniment literar în premieră: fiecare scriitor participant va dărui câte o carte personală, cu autograf, bibliotecii locale. Iar redactorii-șefi de reviste câte un exemplar nou din revista pe care o conduc, semnată și datată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!