Europarlamentarul USR, Vlad Botoș este co-raportor pentru Directiva europeană privind produsele cu defecte.
Jurnal arădean: Domnule europarlamentar Vlad Botoș, ați fost desemnat co-raportor al Parlamentului European pentru Directiva cu privire la răspunderea pentru produsele cu defecte. Ce înseamnă această directivă de fapt pentru oameni? Cu ce ne ajută?
Vlad Botoș: Această directivă este extrem de așteptată și foarte importantă pentru că va fi una dintre directivele cu impact direct asupra consumatorilor. Aceasta este, de fapt, o actualizare a vechii directive care datează din 1985, dar pentru că este nevoie de foarte multe modificări pentru a introduce noile tehnologii, produsele digitale, pe care le folosim tot mai mult, este nevoie să fie refăcută, nu doar actualizată și va stabili cine plătește daunele cauzate de produsele defecte.
JA: În România nu prea auzim despre astfel de probleme. Ne puteți da câteva detalii?
V.B.: Există la nivel european și național mai multe prevederi cu privire la siguranța produselor, a substanțelor chimice nocive interzise, a modului în care trebuie să fie instrucțiunile pentru a ne asigura că toți consumatorii europeni au la dispoziție produse sigure. Cu toate că este cea mai strictă legislație la nivel mondial, totuși, unele produse pot fi defecte și pot cauza daune. Directiva privind răspunderea pentru produsele cu defect vine ca o plasă de siguranță, ca o ultimă măsură pentru cazurile excepționale așa încât consumatorul să poată primii despăgubiri dacă produsele trecute prin toate filtrele de siguranță sunt, totuși defecte și cauzează diferite stricăciuni sau chiar probleme de sănătate.
JA: Ne puteți spune care sunt despăgubirile pe care le poate cere un consumator și cum anume va trebui să facă?
V.B.: Suntem la începutul dezbaterilor, iar în această directivă vom stabili cazurile în care se acordă daunele, iar statele membre vor stabili sumele și procedurile exacte. Pot să vă spun că propunerea Comisiei Europene este ca și daunele produse pentru softurile defecte să fie incluse între produsele pentru care se pot cere daune. Directiva dorește să acopere toate produsele pe care nu le folosim exclusiv în interes profesional.
JA: Mulțumim, domnule Botoș! Vom urmări cu interes desfășurarea dezbaterilor pe acest subiect.
Trimite articolul
XVlad Botos, luptatorul …
ma convins.il voi vota, sa dea Dumnezeu sa ajunga presedinte sa ne scoata din mizerie
deocamdata beau spirt si nu mai am tigari
Stimate Botoș, e relativ ce declari tu, ” așa încât consumatorul să poată primii despăgubiri dacă produsele trecute prin toate filtrele de siguranță sunt, totuși defecte și cauzează diferite stricăciuni sau chiar probleme de sănătate.”. Dacă doamne fereste cauzează chiar probleme de sănătate acele produse ce au trecut prin asa zisele filtre de siguranță, pana primește consumatorul ceva despăgubire trece cine știe cât timp. Totul este făcut în favoarea unora și in detrimentul altora. Joc de cuvinte. Pa
Iar lepra asta useristă, DEFECTĂ ???