JURNAL ARĂDEAN: Cine este Vlad Botoș și ce îl leagă de politică?
VLAD BOTOȘ: Sunt arădean, am 33 de ani și sunt căsătorit. Am lucrat dintotdeauna în mediul privat, în ultimii 10 ani fiind manager într-o companie din domeniul automotive, unde gestionez activitatea mai multor unități de producție din România și Bulgaria. Vorbesc două limbi străine, germana ca limbă maternă și engleza.
De politică mă leagă o veche pasiune, fiind interesat de acest subiect încă din anii liceului. Prima implicare oficială a fost în partidul seniorului Coposu, care m-a atras prin verticalitatea sa și prin principiile non negociabile pe care s-a bazat întotdeauna, chiar și în cele mai dificile momente.
Dintotdeauna am căutat acele formule în care să mă implic fără să depind de o funcție sau vreun avantaj material. Independența dată de pregătirea profesională și jobul din mediul privat mi-a permis să fac un altfel de politică, iar USR mi se potrivește ca o mănușă. Personal, nu am acceptat și nici nu voi accepta tranzacționarea principiilor în care cred pentru bani, funcție sau orice altceva.
J.A.: Cum vedeți cele patru runde electorale care urmează?
BOTOȘ: România a fost condusă timp de 30 de ani de urmașii fostului PCR, care fie au luptat pentru prezervarea privilegiilor trecute, fie pentru dobândirea unora noi, prea puțini fiind politicienii integri în acești ani. Din păcate, tânărul val din partidele care au guvernat după 1989 și-a însușit vechile obiceiuri, făcând imposibilă o evoluție reformatoare în formațiunile lor.
În societate a apărut astfel nevoia unor partide care să funcționeze altfel, care să facă o politică modernă, precum în statele democratice din occident. USR și PLUS sunt consecința acestei nevoi, iar alianța dintre ele nu este numai naturală ci și singura alternativă cu adevărat proeuropeană pentru România.
Calendarul electoral demarează în mai cu alegerile europarlamentare, unde românii au o primă ocazie să arate ce cred despre actuala guvernare. Ne așteptăm la o prezență mai mare decât de obicei și credem că Alianța 2020 va atrage multe voturi, prin diferențierea clară față de oferta partidelor clasice.
Cele mai importante alegeri pentru noi vor fi totuși cele locale, din 2020. Vom veni cu o ofertă care să respecte principiile profesionalismului, transparenței și integrității. Vom avea un proiect local centrat pe nevoile cetățenilor, pentru că Aradul merită o administrație eficientă, interesată de oraș și de locuitorii acestuia, nu de propria carieră politică.
J.A.: De ce are nevoie Aradul în următorii ani?
BOTOȘ: Aradul este un oraș care a suferit mari transformări după revoluție, dintre care cea mai dureroasă este pierderea a peste un sfert din populație. De la statutul de principal oraș economic al Transilvaniei din perioada interbelică, am ajuns un oraș aproape rural, incapabil să țină pasul cu evoluția, invidios pe realizările vecinilor din Oradea și Timișoara.
Aradul are nevoie în primul rând de o administrație eficientă, care să facă ordine în oraș: pornind de la mizeria de pe stradă și gropile din asfalt la trafic, parcări, la siguranța și ordinea publică. Lucruri simple dar care ne afectează zi de zi.
Aradul mai are nevoie de recâștigarea simbolurilor pierdute în ultimii ani: ștrandul, cetatea, parcurile și bazele sportive. La fel, mai are nevoie de condiții pentru micii antreprenori, pentru o clasă de mijloc prosperă, prin care să se dezvolte ulterior. Educația este de asemenea un domeniu unde avem nevoie de calitate și performanță.
J.A.: Ocupați un loc eligibil. Cum veți ajuta Aradul?
BOTOȘ: Atât pe lista votată în interiorul USR cât și pe cea a Alianței 2020 mă plasez pe un loc eligibil și sunt foarte mari șansele ca din 26 mai să devin parlamentar european. Este o poziție din care voi încerca să influențez reglementările și mai ales alocările bugetare ale Uniunii în folosul României și implicit al Aradului.
Un proiect personal legat de domeniul în care lucrez este aducerea unui mare constructor auto în zona Aradului. Există o tendință în rândul investitorilor de a muta proiecte în alte țări, din cauza evoluției politice și a mediului fiscal și economic instabil de la noi. O investiție mare în zonă înseamnă locuri de muncă, salarii mai mari, o dezvoltare pe orizontală care să ajute clasa mijlocie de care are nevoie orașul.
Contactele pe care le am zilnic cu reprezentanții marilor producători îmi confirmă că există interes de a investi în Arad însă aceștia au nevoie de deschidere, de legislație previzibilă, de infrastructură și forță de muncă de calitate. Proiectul pe care îl oferă Alianța 2020 USR PLUS tocmai în această direcție merge, iar eu mă voi asigura că ne vom ține de cuvânt.
Citiți principiile noastre de moderare aici!