1. JURNAL ARĂDEAN. Domnule primar Gheorghe Falcă, suntem în anul Centenarului Marii Uniri, în orașul în care a fost gândită unirea. Este pregătit Aradul să se ridice la înălțimea statutului de capitală politică a Marii Uniri?
GHEORGHE FALCĂ. Sigur că da! Rolul Aradului în Marea Unire face parte din identitatea noastră ca și comunitate locală. Nu întâmplător, evenimentul prin care am lansat Centenarul la Arad, anul trecut, l-a avut ca invitat de onoare pe domnul Mircea Hava, primarul din Alba Iulia, care a mulțumit Aradului pentru rolul de capitală politică a Marii Uniri din 1918. În aceste zile, facem demersuri pentru înfrățirea cu sectorul Rîșcani din municipiul Chișinău, Republica Moldova. Este un simbol al legăturii cu Republica Moldova, parte a României Mari din 1918. Dacă gândim în perspectivă România Mare, în noul context european, prin mecanismele democratice, trebuie să stabilim relații culturale, economice solide. Aradul își propune să fie parte a acestui proces, să dezvolte legături durabile cu românii de peste Prut. Faptul că stabilim aceste legături în anul Centenarului are o încărcătură simbolică deosebită.
2. Ce propune concret administrația locală arădenilor în anul Centenarului?
GHEORGHE FALCĂ. Platforma evenimentelor a fost lansată la finalul lunii noiembrie, administrația locală a gândit evenimente pe tot parcursul anului. În construcția bugetară, atât Primăria, cât și Consiliul Județean, am alocat fonduri pentru proiectele de infrastructură culturală, pentru renovarea și valorificarea unor spații și clădiri relevante pentru Aradul anului 1918. Sunt prevăzute foarte multe evenimente culturale – expoziții, proiecții de film, concerte – pentru ca arădenii de toate vârstele să simtă spiritul sărbătorii, să ne bucurăm împreună la o sărbătoare a tuturor arădenilor. Administrația locală susține proiecte de cercetare cu privire la rolul Aradului în Marea Unire și pentru popularizarea evenimentelor de acum 100 de ani în rândul tinerilor, elevilor, studenților, care trebuie să înțeleagă trecutul acestei comunități. Tinerii trebuie să înțeleagă moștenirea pe care am primit-o de la cei care au realizat Unirea: ei au dorit să realizeze România Mare, dar în spiritul toleranței și bunei înțelegeri. Aradul a fost și rămâne un oraș multicultural, european, așa că vom sărbători alături de maghiari, germani, sârbi, italieni.
3. Problema spinoasă este Monumentul Marii Uniri, a cărui amplasare întârzie…
GHEORGHE FALCĂ. Primăria Arad și-a făcut treaba și suntem deschiși în relația cu Guvernul pentru amplasarea monumentului. Există atât din partea Guvernului, cât și din partea noastră dorința de a ridica anul acesta Monumentul Marii Uniri la Arad. Noi punem la dispoziție amplasamentul, am făcut mai multe propuneri și ne facem partea noastră de treabă. Guvernul trebuie să rezolve anumiți pași tehnici, în primul rând să realizeze fundația Monumentului. La nivelul Guvernului, s-au recunoscut deficiențele grave în derularea activităților legate de Centenarul Marii Uniri, sper că de acum va exista o direcție de acțiune mai clară și eficientă. Este adevărat că, în cazul monumentului care trebuie amplasat la Arad, uneori simt anumite intervenții politice ale parlamentarilor care încurcă lucrurile, în loc să le rezolve.
4. Vă referiți probabil la parlamentarii PSD, care încearcă să dea vina pe dumneavoastră pentru întârzierea amplasării monumentului…
GHEORGHE FALCĂ. Cred că monumentul Marii Uniri trebuie să ne unească, nu să ne dezbine. Aș vrea să văd mai multă bună credință din partea lor și mai multă orientare spre rezolvarea problemelor, dacă tot vor să se implice. Cred că socialiștii din Arad pot lua exemplul socialiștilor din 1918, că tot vorbim despre Centenar și eroii arădeni ai Unirii. În 1918, socialiștii au pus înaintea intereselor de partid, care nu erau cele naționale, interesul românilor. Au acceptat să vină alături de reprezentanții Partidului Național Român, care a dus greul luptei pentru afirmarea drepturilor românilor și pentru Unire. Este un exemplu bun de urmat, pentru cine poate să îl priceapă. Oricum, arădenilor le promit că toată tevatura legată de amplasarea monumentului nu va umbri în nici un fel sărbătorirea centenarului Marii Uniri la Arad. Arădenii vor simți că se află în capitala politică a Unirii, vor fi mândri de orașul lor și vor avea motive de satisfacție. Anul acesta nu va fi doar un an al celebrării trecutului, va fi și un an al lansării unor noi proiecte.
5. La ce vă referiți?
GHEORGHE FALCĂ. Vom avea în perioada 17 – 20 mai un eveniment major, Săptămâna culturii și economiei arădene, inclusiv cu o expoziție a brandurilor arădene. La eveniment așteptăm invitați foarte importanți, am lansat o invitație inclusiv domnului președinte Klaus Johannis pe care am fi onorați să o accepte. Gândim un eveniment mare în care să ne prezentăm atuurile în fața investitorilor, în fața partenerilor, pentru că Aradul este un oraș cu o economie puternică, dinamică. Acest eveniment va fi și punctul de plecare spre noi proiecte de dezvoltare, spre noi etape, pentru că, atunci când rememorăm trecutul, când ne definim identitatea, ne gândim de fapt la viitor și la ceea ce vrem să devenim.
Este adevărat că, în cazul monumentului care trebuie amplasat la Arad, uneori simt anumite intervenții politice ale parlamentarilor care încurcă lucrurile”
Citiți principiile noastre de moderare aici!