1. Sunteţi singurul vechi liberal printre cei din administraţia arădeană cu funcţie de conducere şi singurul politician nou ajuns aici. E provocarea mult mai mare pentru dvs, domnule vicepreşedinte, decât pentru ceilalţi din funcţiile de conducere? Credeţi că aşteptările sunt mult mai mari sau credeţi că veţi primi credit pentru început din partea alegătorilor, că vor fi îngăduitori un timp cu dvs.? Cum puteţi eticheta prima luna la şefia CJA?
SERGIU BÎLCEA. Pentru mine e un început de ciclu politic şi administrativ, cu speranţe extrem de mari, trebuie să recunosc. Pe plan politic, este însă clar: partidul (PNL Arad -n.r.) a dovedit că a trecut cu bine peste fuziunea pe care mulţi o blamau, iar dovada cea mai evidentă este faptul că am câştigat alegerile locale la Arad, că partidul a obţinut, prin votul de încredere al arădenilor, funcţia de primar şi cea de preşedinte al Consiliului Judeţean şi că a pus la conducerea celor două instituţii extrem de importante echipe unite.
Este, însă, un început şi din punct de vedere administrativ pentru că avem o nouă echipă la conducerea Consiliului Judeţean Arad, care şi-a propus o nouă abordare a actului administrativ, una modernă, la nivelul anului 2016 în România. Şi, vreau să punctez încă din start, judeţul nostru merită această abordare curajoasă şi implicarea noastră 100%, ceea ce eu personal o pot garanta. Am ales să intru în politică şi de aici în administraţie, pentru că vreau să mă implic şi sunt convins că pot schimba în bine lucrurile. Sunt convins că sunt aşteptări mari vis-a-vis de persoana mea, aşa cum la fel de convins sunt că unii arădeni mi-au dat un wild card şi un timp de graţie pentru a demonstra ce pot. Asta şi fac.
2. Ca să demonstraţi trebuie să vă ocupaţi însă de lucruri serioase, de domenii importante. Care este felia dvs din activitatea Consiliului Judeţean Arad? De ce departamente răspundeţi în mod direct? Unde vă puteţi pune amprenta?
Sergiu Bîlcea. În noua organigramă a Consiliului Judeţean Arad, care a suferit modificări faţă de cea din mandatul trecut, în calitate de vicepreşedinte al instituţiei, răspund de investiţiile CJA (Direcţia tehnică Investiţii), un sector greu dar pe care eu îl consider extrem de ofertant, care necesită multă muncă dar care poate să aducă şi extrem de multe satisfacţii dacă munca e făcută ca la carte. Tot pe noua organigramă răspund şi de drumurile judeţului, care vă asigur vor fi o prioritate în acest mandat.
În plus, ce mi-am dorit din prima zi în care am fost numit în echipa de conducere a instituţiei şi colegii mei din echipă şi-au dorit-o şi ei este o nouă imagine a Consiliului Judeţean Arad şi evidenţierea rolului pe care angajaţii din aparatul public al CJA l-au avut şi îl vor avea în continuare în trasarea direcţiilor de dezvoltare a judeţului. Ei stau la baza oricărei construcţii solide, ei sunt cei care cunosc cel mai bine problemele de zi cu zi, care au la îndemână ustensilele necesare pentru schimbare.
Revenind la drumuri, capitolul cei mai dureros şi cel mai important, ceea ce vă pot spune este că, în următoarea perioadă, în funcţie de bugetul pe care îl mai avem pentru acest an, dar şi de priorităţi, vor reveni cu o intervenţie rapidă pe anumite sectoare de drum dar şi cu o strategie clară pentru ansamblul drumurilor judeţene.
Cât priveşte Direcţia programe de dezvoltare, propunerea mea o pot rezuma extrem de simplu: atragerea cât mai multor fonduri europene. Deja, împreună cu angajaţii CJA ne-am pus pe treabă iar rezultatele se vor vedea.
3. Nu puteţi schimba însă prea multe fără a avea de partea dvs. majoritatea în Consiliul Judeţean şi vorbesc aici de o majoritate care să se implice, nu una prezentă doar la şedinţe pentru a vota şi comenta. Consilieri şi echipe care să vă susţină. Cum aţi perceput din prima şedinţele CJA, dvs. care aveţi o experienţă destul de serioasă când vine vorba de şedinţele CLM?
Sergiu Bîlcea. E tristă constatarea mea, credeţi-mă. Am observat, încă de la prima şedinţă, iar concluzia s-a păstrat şi mai apoi, faptul că opoziţia PSD e una strict de imagine, nu una reală, care să ia în analiză problemele judeţului şi de aici să pornească acuzele, propunerile în contrapartidă cu ale noastre, să vină cu soluţii diametral opuse etc. Nici vorbă. Nimic nu stă la baza acuzelor şi opoziţiei pe care PSD o face în şedinţele CJA. În atari condiţii, consider că PNL are obligaţia să fie organizaţie solidă, care să producă proiecte, care să analizeze bine situaţiile ce vor apărea, care să ofere rezultate concrete pe acest mandat. Şi toate acestea fără a avea pe nimeni care să-i împingă pe liberali de la spate, aşa cum ar trebui să fie cazul într-o structură cu opoziţie serioasă. Faptul că PSD Arad iese la atac cu un senator de împrumut şi cu o echipă la care este tot timpul cu un pas înapoi, nepregătită, neaplecată pe problemele arădenilor, ne obligă să fim noi şi mai responsabili pentru arădeni. Nu cred, din păcate, că lucrurile se vor schimba în viitorul apropiat şi că PSD va face o opoziţie reală în Consiliul Județean sau Primăria Arad. Vă dau doar un exemplu recent dezbătut: faptul că PSD se opune polului de dezvoltare Arad-Timişoara indică faptul fie că nu doresc dezvoltarea judeţului, fie că fac opoziţie doar de dragul opoziţiei, fără a dori ca aceasta să creeze mecanisme de dezvoltare, cu impact în viața cetățeanului, să schimbe situaţii în bine. Şi acesta e doar un exemplu din zecile pe care l-am văzut deja.
„PSD Arad iese la atac cu un senator de împrumut şi cu o echipă care este tot timpul cu un pas înapoi”
Citiți principiile noastre de moderare aici!