Reprezentanţii Consiliului Local Civic (…) au ales, joi, o modalitate originală de a sublinia faptul că „decizia primarului care interzice organizarea manifestărilor a fost declarată ilegală prin două decizii ale instanţelor”: au ieşit în stradă, în faţa Palatului Administrativ. La acţiune au participat trei membri ai CLC: Dan Artimon, preşedintele asociaţiei Arad ID, omul de afaceri Leo Aslău şi Dorina Lupşe, preşedintele Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad. Reprezentanţii CLC au venit înarmaţi cu deciziile instanţelor din Arad şi Timişoara prin care s-a anulat o parte din Decizia primarului (mai exact cea prin care se interzicea organizarea de mitinguri în pieţe, pe platoul din faţa palatului administrativ şi în incinta Ştrandului Neptun), respectiv cu solicitările înaintate Primăriei de aproape toate organizaţiile sindicale arădene pentru organizarea de mitinguri, solicitări refuzate însă. Decizia a fost contestată în 2008 de prefectul de la acea vreme, Gavril Popescu, care a şi câştigat, subliniază reprezentanţii CLC.
„Este o sfidare majoră faţă de problemele pe care populaţia Aradului a vrut să le exprime manifestând. Este inadmisibil să ignori, la modul acesta, două instanţe. Va trebui să răspundă cineva pentru acest lucru. Vom discuta cu avocaţii noştri”, a subliniat Dan Artimon.
„Câtă sfidare! Sentinţa dată şi la Arad şi la Timişoara este definitivă. În numele democraţiei pentru care s-a vărsat sânge în 1989 cerem să se autosesizeze instituţiile statului abilitate să ia măsuri împotriva măsurilor dictatoriale ale primarului Gheorghe Falcă”, a subliniat Leo Aslău.
Sentinţa
Sentinţa Tribunalului Arad a fost, în 23.06.2008: „Admite acţiunea exercitată de reclamantul Prefectul judeţului Arad (…) împotriva pârâtului Primarul Municipiului Arad (…) şi în consecinţă: Anulează şi dispune înlăturarea din Dispoziţia nr.2475/12.05.2008 a al.14 din art.1, privind interzicerea organizării şi desfăşurării adunărilor publice de orice fel în pieţe agro-alimentare, art.2 al.1 şi art 2. al.2 privind interzicerea organizării şi desfăşurării unor astfel de adunări pe platoul din faţa Palatului administrativ, în incinta Ştrandului Neptun”. Sentinţa a fost atacată cu recurs de Primărie, dar Curtea de Apel Timişoara a respins recursul.
Primăria răspunde
Într-un comunicat, Primăria răspunde: „Referitor la încercările repetate ale unui grup de persoane de a dezinforma opinia publică cu privire la avizele acordate de Comisia pentru avizarea cererilor pentru organizarea adunărilor publice în municipiul Arad, respingem aceste tentative de presiune asupra administraţiei, deoarece sunt făcute în numele unor interese politice sau personale.
În deplin respect al libertăţii cetăţenilor de a se întruni, organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice este reglementată prin legea nr.60/1991 republicată. În baza prevederilor legii, Comisia de specialitate constituită conform legii la nivelul municipiului, din care fac parte reprezentanţi ai Jandarmeriei, Poliţiei, Poliţiei Comunitare şi Primăriei, autorizează desfăşurarea adunărilor publice în municipiu.
Legea 60/1991 stipulează la art.5 locurile în care nu se pot desfăşura adunări publice, pentru a nu stânjeni funcţionarea instituţiilor publice sau private, a celor de învăţămant, cultură şi sănătate, a unităţilor economice sau folosirea normală a drumurilor publice.
Locurile pentru interzicerea desfăşurării adunărilor publice în municipiul Arad au fost stabilite prin Dispoziţia 2475/2008, dispoziţie emisă conform obligaţiilor impuse primarului la art.15 lit. a şi c prin legea 60/1990, republicată, fiind desemnate locaţiile din municipiul Arad vizate de prevederile legii”.
JA – S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!