Din programul Medalionului dedicat lui Antonio Vivaldi, care va avea loc în data de14 octombrie, cu începere de la ora 19.30 în sala mare a Filarmonicii de Stat, pe lângă Anotimpurile, mai fac parte Sinfonia în do major şi Sinfonia în sol major. Dirijorul concertului va fi maestrul Dorin Frandeş, iar solist va fi violonistul Dorel Bîc, cel care a ocupat timp de 19 ani postul de concert maestru al Filarmonicii de Stat din Arad.
În epoca barocului, sinfonia desemna cu predilecţie preludiile şi interludiile instrumentale din lucrările vocale. Stilul omofon al sinfoniei este cel care o face să se distingă de sonata în stil, cea care va precede simfonia clasică. Normele clasice ale simfoniei vor fi legate de evoluţia sonatei şi de răspândirea concertelor publice, însă până la mijlocul secolului al XVIII-lea confuzia între genuri subzistă şi chiar Vivaldi va califica drept concerte multe sonate şi sinfonii pentru coarde.
În dinamica repertoriului actual, sinfoniile în do major şi sol major sunt asimilate cu regularitate, justificând de fiecare dată asocierea cu cele mai celebre partituri concertante ale secolului al XVIII-lea Italian.
Însă dacă Sinfonia în do major a fost destinată unui spectacol de operă din 1716: ,,Arsilda, regina di Ponto”, prezentat la Veneţia la Teatro St. Angelo şi ca atare ţine cont de acustica spaţiilor mari, cea în sol major, lucrare a anului 1740, este imaginată pentru ambianţa de la Ospedale della Pieta şi dotată cu o instrumentaţie proprie sonorităţii sălilor mici de concert, pe atunci la modă.
Dorel Bîc
Dorel Bîc a absolvit Liceul de muzică Ion Vidu din Timişoara la clasa de vioară a profesorului Josif Brandeisz. A urmat cursurile universitare între anii 1971 şi 1975, la Universitatea de Muzică din Bucureşti, unde a studiat cu profesorii Modest Iftinchi şi Mircea Opreanu. A urmat un an de studii postuniversitare la acelaşi institut de învăţământ superior şi a participat în 1979 la cursurile de vară îndrumate de Ştefan Ruha la Weimar.
În perioada anilor 1976 –1980 a fost membru în orchestra Filarmonicii Banatul din Timişoara, iar din 1981 este angajatul Filarmonicii de Stat Arad, unde începând cu stagiunea 1991 -1992 ocupă postul de concert maestru.
Activitatea sa internaţională se desfăşoară alături de ansamblul simfonic din Arad sau alte orchestre din România şi străinătate.
Calităţile sale solistice au putut fi remarcate pe scene din România, Germania, Elveţia şi Japonia, în repertoriul său concertistic figurând partituri de Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi, Wolfgang Amadeus Mozart, Henryk Wieniawski , Bochuslav Martinu şi Johannes Brahms.
Repertoriul cameral este o altă constantă a activităţii sale artistice, fiind atras în primul rând de formula cvartetului de coarde. În Timişoara a pus bazele cvartetului Cuteanu, la Arad a înfiinţat în 1989 Cvartetul Philharmonia şi alături de alţi membri ai Filarmonicii arădene a abordat cvintete, septete şi octete din literatura clasică.
În această toamnă, după 34 de ani de carieră orchestrală şi aproape două decenii de responsabilităţi la pupitrul şefiei de orchestră, Dorel Bîc se desparte de activitatea curentă a Filarmonicii din Arad şi de oaspeţii sălii de concerte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!