ARAD. O femeie în vârstă de 53 de ani din județul Arad a ajuns la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgenţă după ce a consumat ciuperci culese chiar de ea, din pădurea aflată în apropierea locuinței sale.
Femeia, care spune că adună ciuperci de când de știe și teoretic se pricepe să facă diferența între soiurile comestibile și cele necomestibile, a început să se simtă rău la câteva ore după ce a consumat mâncarea preparată. Aceasta a acuzat grețuri, vărsături și dureri de stomac, iar cei de la Ambulanță au decis să o transporte de urgență la spital.
Din fericire, starea femeii s-a îmbunătățit considerabil după tratamentul primit la spital și se află în continuare sub supraveghere medicală pe secția de Medicină internă.
Atenție la ciuperci!
Pentru că este sezonul ciupercilor de toamnă, medicii și specialiștii în sănătate publică atenționează asupra riscului la care se expun cei care adună sau cumpără ciuperci de la persoane particulare.
“Ciupercile adunate la întâmplare sau cumpărate de la persoane particulare pot produce intoxicații grave. Simptomele care anunță intoxicația apar după câteva minute, după 3-6 ore sau chiar mai mult. Acestea constau în dureri abdominale, grețuri și vărsături, transpirație abundentă, scaune diareice, furnicături ale extremităților, iar în situații foarte grave, stare confuzională, halucinații, convulsii sau comă. Intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală, iar operativitatea în stabilirea diagnosticului şi instituirea tratamentului pot contribui la salvarea vieții bolnavului. Având în vedere riscurile pe care le presupune intoxicația cu ciuperci există o singură măsura de a le evita: să fie consumate doar ciupercile care provin din crescătorii specializate și comercializate în magazine și de producători autorizați care beneficiază de aviz sanitar”, avertizează Institutul Național de Sănătate Publică.
Care este tratamentul de urgență
Conform INSP, tratamentul intoxicaţiei cu ciuperci se face în funcţie de durata perioadei de incubaţie astfel: în cazul ciupercilor care au o perioadă de incubaţie scurtă – se provoacă vărsătura (cu apa caldă şi sărată), se fac spălaturi gastrice (prin aspirarea conţinutului gastric), purgative saline, atropina, cărbune activat etc; în cazul ciupercilor cu perioada de incubaţie lungă – se fac spălaturi gastrice (deşi eficienţa e redusă fiind vorba de o ingestie veche de 12 ore), se administrează substanţe pentru diminuarea durerii, tratament simptomatic, se introduc perfuzii cu glucoză şi medicamente hepato-protectoare.
Primul ajutor vizează internarea de urgenţă pentru ameliorarea dezechilibrelor biologice grave (hidro-electrolitice, acido-bazice) care periclitează viaţa celui otrăvit.
Evoluţia simptomelor
În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor poate apărea greață, vomă, diaree, transpiraţia excesivă. După şase ore, bolnavul poate acuza cefalee, ameţeală, agravarea stărilor de vomă. După 72 de ore pot apărea complicaţiile severe hepatice şi insuficienţa renală, ce pot cauza decesul persoanei afectate.
Trimite articolul
XChiar din județ ? 😁