ARAD. Patru persoane din judeţul Arad au ajuns, în ultimele zile, la spital după ce au consumat ciuperci. O fetiţă de şase ani din comuna Vârfurile a fost diagnosticată cu intoxicaţie uşoară după ce a mâncat, împreună cu alte cinci persoane, mâncare gătită din ciuperci. Din fericire, din cei şase consumatori, doar unul a făcut intoxicaţie. În cazul fetei a fost nevoie de patru zile de spitalizare. Un bărbat în vârstă de 53 din localitatea Tauţ a fost internat, şi el, la Spitalul Judeţean, fiind diagnosticat cu intoxcaţie acută cu ciuperci din flora spontană. Două cazuri ceva mai grave „vin” tocmai din Vărădia, unde un bărbat de 53 de ani şi mama sa în vârstă de 72 de ani au consumat ciuperci cu conţinut toxic. Cei doi se află încă la spital, fiind internaţi la Secţia ATI2 a Judeţeanului arădean.
DSP atenţionează
„Datorită înmulţirii numărului de cazuri de intoxicaţii cu ciuperci, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Arad atrage atenţia populaţiei asupra pericolului mortal pe care îl reprezintă consumul de ciuperci din surse nesigure. Ciupercile adunate la întâmplare sau cumpărate de la persoane particulare pot produce intoxicaţii grave, care survin din ce în ce mai frecvent din cauza lipsei de cunoştinţe ale culegătorului, a mutaţiilor genetice sau încrucişărilor care apar în natură” – atrage atenţia dr. Laura Nicolescu, director al DSP Arad.
Substanţele toxice conţinute de ciuperci nu sunt anihilate prin spălare sau curăţarea învelişului exterior, dar nici prin preparare termică, congelare sau conservare şi, din păcate, nu există antidot împotriva lor, tratamentul rezumându-se la tratarea simptomelor.
Semne şi sfaturi
Specialiştii din cadrul DSP Arad ne sfătuiesc să nu consumăm ciuperci culese din pădure sau de pe câmp, ci numai din cele crescute în sere autorizate. De asemenea, gospodinelor li se recomandă să nu folosească mai multe soiuri de ciuperci la o mâncare, deoarece, în caz de îmbolnăvire, pentru fiecare caz există un alt tratament.
Semnele de intoxicaţie cu ciuperci sunt: greaţa, voma, dureri în burtă, diaree, sete şi uscăciune în gură, transpiraţie şi salivaţie abundentă, accelerarea respiraţiei şi pulsului, scăderea tensiunii arteriale, ridicarea temperaturii corpului, îngustarea pupilelor, dereglarea vederii, dereglări de conştiinţă, halucinaţii, aiureli, convulsii, pierderea cunoştinţei şi comă.
Manifestările intoxicaţiei cu ciuperci apar chiar şi la consumul unor cantităţi mici sau doar a sosului în care acestea au fost preparate, astfel că uneori o singură ciupercă este de ajuns pentru a contamina mâncarea.
Risc letal
Urmările intoxicaţiei pot fi uşoare sau mortale. „Aceasta depinde de mai mulţi factori, precum tipul ciupercilor, cantitatea folosită, starea fizică a pacientului” – precizează dr. Laura Nicolescu.
Printre ciuperci există diferite specii toxice sau uneori mortale, dar chiar şi cele mai bune pentru consum pot da simptome toxice. „Este de menţionat ca până şi speciile considerate printre cele mai bune de consum, ca hribii sau champignon, dacă sunt culese prea târziu sau dacă sunt atacate de paraziţi, ori au degerat, pot conţine substanţe toxice asemănătoare celor care se formează în carnea în curs de putrezire” – conchide directorul DSP Arad.
Primii expuşi
Afectarea organismului depinde de specie, dar şi de factori individuali, vârstnicii, copiii şi persoanele cu suferinţe cronice fiind mai expuse. Rata deceselor, chiar şi în prezenţa unui tratament adecvat, atinge între 20% şi 30%, chiar 50% în cazul copiilor sub 10 ani.
CITESTE SI:
Zeci de aradeni intoxicati cu ciuperci
Pericol de intoxicatie cu ciuperci
Citiți principiile noastre de moderare aici!