În perioada septembrie 2011 – august 2013 Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad este coordonatorul proiectului Comenius Ins and outs of the magic Möbius strip.
Partenerii săi sunt: Devonport High School for Girls, Plymouth, UK, Justus-von-Liebig-Gymnasium, Neusäß, DE și XV. gimnazija, Zagreb, HR. Acest proiect de natură transdisciplinară se adresează exclusiv elevilor de liceu. Elementele care configurează obiectivele proiectului sunt: dezvoltarea abilităților interogative ale elevilor prin activități provocatoare; stimularea creativității elevilor; motivarea elevilor pentru a urma o carieră în matematică sau științe și schimbul de experiențe și bune practici printr-o cooperare europeană.
Pornind de la magica bandă a lui Möbius, elevii vor descoperi noi posibilităţi de aplicare practică a conceptelor învățate în școală la matematică, informatică și științe naturale, precum și conexiunile transdisciplinare dintre ele. Astfel, ei vor fi mai bine pregătiți pentru a îmbrățișa o carieră compatibilă cu exigențele impuse de procesul de integrare în spațiul european. Profesorii vor avea oportunitatea de a-şi optimiza metodele de predare și învățare, dezvoltând o preocupare permanentă în direcția perfecționării profesionale.
Banda lui Möbius va fi aplicată în topologie, informatică, fizică, astronomie, chimie, biologie, literatură, muzică și religie, în artă, în jocuri (leggo și puzzle) și labirinturi, chiar și în viața de zi cu zi. Vor fi scrise eseuri și poezii, vor fi exprimate gânduri, atitudini şi trăiri și vor fi create produse Möbius (banda transportoare Möbius, noduri Möbius și sticla lui Klein). Există șase întâlniri directe între partenerii proiectului în care vor fi prezenți atât elevii, cât și profesorii implicați și unde comunicarea și cooperarea europeană vor fi, sperăm, mai bine configurate.
Prima întâlnire din cadrul acestui proiect a avut loc în Neusäß, Germania, în perioada 16-23 octombrie 2011. Colegiul nostru a fost reprezentat de următorii elevi: Bazili Giliano (IX A), Papp Tamas (IX A), Sabadus Andreea (XI C), Șiclovan Cristina (XI B), Unc Roxana (XI B), iar profesorii însoțitori au fost: prof. Negrilă Liliana (coordonator proiect), prof. Potocean Mircea (directorul Colegiului Național „Moise Nicoară” Arad), prof. Potocean Octavia (matematică) și prof. Arsenov Simona (fizică). Ceilalţi participanţi la proiect au fost șase elevi și doi profesori din Anglia, cinci elevi și doi profesori din Croația, iar din Germania patru profesori și cincisprezece elevi.
Așa cum era firesc, proiectul a debutat cu studierea biografiei lui Möbius, cu tăierea și apoi studierea benzii lui Möbius. Elevii, organizați în grupe, au căutat aplicații ale acestei magice benzi în fizică, chimie și biologie. Au lucrat în echipă și au realizat proiecte deosebite. Și-au pus întrebări și au găsit o mare parte din răspunsuri în cadrul jocului–concurs: „Do you want to be Mr. Möbius?”
Partenerii gazdă au organizat și o vizită documentară cu titlul „Pe urmele lui Möbius”. Împreună cu aceştia, oaspeţii au fost la Schulpforta, locul de naștere a lui Mobius. Apoi aceştia au vizitat Facultatea de Matematică și Informatică din Leipzig, unde Mobius a fost student si apoi profesor renumit. În Berlin, o parte din elevi și profesori au fost primiți într-un laborator 3D al DFG Research Center Matheon. La „Imaginata” din Jena au „experimentat” mișcarea pe banda lui Möbius și cu toții au fost puși la diferite încercări: mersul pe sârmă cu bicicleta, explicarea iluziilor optice și crearea imaginilor cu ajutorul oglinzilor.
S-au legat pritenii și s-au vărsat lacrimi multe și sincere la despărțire. Cu siguranță că promisiunile făcute de a menține legătura și pe viitor se vor respecta. Astfel, unul din obiectivele majore propuse a fost deja realizat!
Acest proiect dorește să demonstreze că abordarea transdisciplinară a predării și învățării este posibilă în Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad. El este o continuare a unor preocupări mai vechi ale elevilor și profesorilor din acest colegiu. Este o dovadă a faptului că în Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad se desfășoară mereu activități care ne încurajează să gândim altfel și să căutăm profunzimi chiar și acolo unde totul pare să fie doar la suprafață!
Citiți principiile noastre de moderare aici!