ARAD. „Între lucrările a doi coloși ai muzicii clasice – Beethoven și Mozart – apare o lucrare contemporană, în primă audiție, semnată de Dorotea Vejnovic. Programul nostru, în această configurație, este special gândit pentru a reliefa contrastul stilistic, evoluția muzicii culte și diferențele uriașe de limbaj compozițional date de perioadele istorico-muzicale”, se arată în comunicatul Filarmonicii.
Prima audiţie românească a lucrării „Eufonia ” de Dorotea Veynovic, o tânără
compozitoare din Serbia, constituie momentul generator al concertului simfonic din 10 aprilie, ora 19, programat sub bagheta dirijorului Dorin Frandeş. Publicul este aşteptat astfel la o întâlnire cu ineditul, expansiunea repertorială a ansamblului simfonic fiind alimentată prin accesul la o lingvistică muzicală izvorâtă din tradiţia folclorică a unei zone geografice învecinate.
„Eufonia , cautarea unui noi ideal coloristic şi sonor, inspirată din tradiţia vocală a folclorului sârbesc, precede partitura Concertului nr. 1 pentru pian în do major de Ludwig van Beethoven, cea mai clasică dintre abordările concertante ale compozitorului, girată în această seară prin performanța de scenă a pianistului Daniel Goiţi, liederul de generaţie, format la academiile din Cluj şi Berlin.
Componenta clasică predomină şi pe parcursul părţii secunde, care oferă înspre audiţie Simfonia nr. 40 de Wolfgang Amadeus Mozart, numărul secund al trilogiei simfonice finale, în care Mozart înalţă din tiparele perfecte ale clasicismului una dintre primele construcţii ale romantismului muzical.
Invitatul serii
Pianistul invitat Daniel Goiţi este Conferenţiar universitar dr. la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj. A studiat la clasa de pian a conf. univ. Ninuca Oşanu Pop şi s-a specializat ulterior la Academia de Arte din Berlin, la clasa prof. Georg Sava.
Pianistul este câştigătorul ediţiei din 1991 al Concursului internaţional George Enescu, unde i-au fost acordate premiul I şi titlul de laureat, premiul pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări franceze pentru pian şi premiul pentru cea mai valoroasă prezentare în concurs dar şi al ediţiei din 1992 al Concursului internaţional Arthur Schnabel de la Berlin.
Daniel Goiţi a susţinut concerte şi recitaluri în cele mai mari oraşe muzicale ale României şi în centre culturale ale lumii: Viena, Graz (Austria); Berlin, Brandenburg, Bayreuth, Zangberg, Augsburg, Bamberg (Germania); Tokio, Yokohama (Japonia); Tel Aviv (Israel); Caen, Marsilia, Paris, Strasbourg (Franţa), Alabama (SUA), Rethymno (Grecia), Budapesta, Pecs (Ungaria).
Pianistul a realizat în Anglia un CD cu lucrări de Enescu, Liszt, Skriabin, Rahmaninov şi Ravel, iar ca bursier al Fundaţiei Villa Concordia din Bamberg a înregistrat în colaborare cu casa de discuri Cavalli Records, un CD cu piese româneşti pentru pian de Marţian Negrea, Paul Constantinescu, George Enescu, Dan Dediu şi Sigismund Toduţă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!