Zeci de kilometri de drumuri, de străzi şi alei pietonale, nu mai puţin de 14 poduri, câteva zeci de podeţe, sute de hectare de terenuri agricole şi zeci de locuinţe, sunt pagubele raportate Prefecturii de primăriile din localităţile din judeţ afectate de inundaţii.
Pe lista întocmită la nivel judeţean, nu mai puţin de 11 localităţi au raportat pagube în urma inundaţiilor din această vară: Conop, Chisindia, Moneasa, Ususău, Hăşmaş, Ghioroc, Macea, Bata, Bârzava, Buteni şi Dieci. Prefectura Arad a solicitat tuturor primăriilor din judeţul Arad, care au fost afectate de inundaţii în perioada iunie-august 2010, să transmită o situaţie cu locuinţele distruse, afectate şi în pericol de prăbuşire.
Situaţia centralizată va fi transmisă la Bucureşti, unde se va elabora un act normativ care să aprobe localităţile afectate de inundaţii în perioada iunie-august 2010. Autorităţile judeţene au subliniat deja că situaţia de la Arad nu este atât de gravă cum s-a înregistrat în alte zone ale ţării, însă, şi-au exprimat speranţa ca şi Aradul să primească fonduri pentru sprijinul localităţilor afectate de inundaţii.
Comisia Europeană şi-a exprimat acceptul şi susţinerea în ceea ce priveşte iniţierea modificării Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (P.N.D.R.) – măsura 3.2.2. – Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale de către Ministerul Agriculturii. Prefectul Călin Bibarţ sublinia, la mijlocul lunii august, că modificarea va consta în suplimentarea alocărilor financiare iniţiale numai în localităţile afectate de inundaţii.
Bârzava, în top
Dintre toate localităţile afectate de inundaţii, Bârzava se desprinde, din păcate, din cauza pagubelor mult mai mari decât cele raportate de celelalte 10. La Bârzava, au fost afectate drumuri pe o lungime de 10 kilometri (din totalul de 25,5), cinci poduri din 18, 10 podeţe din totalul de 57, respectiv, 25 de kilometri de trotuare din totalul de 34,5 şi o suprafaţă agricolă de 150 de hectare.
Celelalte localităţi au suferit mai puţin. La Bata au fost afectate 500 de hectare de teren agricol, două poduri, 10 podeţe, trei anexe gospodăreşti şi doi km de drum. La Conop au fost afectaţi doi kilometri de drum, patru poduri, opt podeţe şi trei kilometri de trotuare. La Chisindia au fost sub ape 20 de kilometri de drum. La Moneasa, a fost afectat DJ 792B pe 200 de metri, un pod şi 500 de metri de trotuar. La Ususău, au fost afectaţi doi kilometri de drum, 10 podeţe, doi kilometri de alei şi 50 de ha de teren. La Hăşmaş pe raport figurează trei kilometri de drum, două poduri şi 37 hectare de teren; Ghioroc: 15 kilometri de drum, trei podeţe şi doi kilometri de alei; Macea: trei kilometri de drum, şi cinci de alei; Buteni: 1,5 kilometri de alei, 63 de hectare de teren agricol şi 35 de hectare de pădure; Dieci: 300 de metri de drum şi 100 de hectare de teren agricol.
Locuinţe sub apă
În ceea ce priveşte locuinţele afectate, situaţia prezentată arată cam aşa: la Bârzava au fost afectate 55 de locuinţe şi 65 de anexe gospodăreşti, la Conop – două locuinţe şi două anexe gospodăreşti, la Chisindia, Hăşmaş, Ghioroc şi Moneasa – niciuna, la Ususău – cinci locuinţe şi cinci anexe, la Macea – două locuinţe, la Bata – trei anexe gospodăreşti şi la Buteni – patru locuinţe şi patru anexe.
La Guvern
„Solicitările de la cele 11 primării au fost transmise Guvernului. Suntem conştienţi că în alte localităţi pagubele au fost mult mai mari şi sumele vor fi direcţionate, în mare parte, acolo, dar avem speranţa să primim şi noi fonduri”, ne-a declarat Ramona Creţu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii.
JA – S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!