ARAD. Având în vedere evoluţia meteorologică şi hidrologică şi posibilitatea de a se produce inundaţii, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Arad recomandă cetăţenilor câteva măsuri ce trebuie luate pentru prevenirea îmbolnăvirilor transmise prin apă: *să nu bea apă direct din fântâni, ci să consume apă îmbuteliată; *să utilizeze apă fiartă şi răcită pentru spălarea legumelor/ fructelor care se pot consuma crude; *să consume doar alimente ambalate sau bine preparate termic; *să păstreze alimentele în condiţii igienice; *să nu atingă animalele moarte şi să avertizeze autorităţile, în vederea evacuării acestora; *să evite expunerea prelungită la frig/umezeală; *să respecte igiena individuală; *să se prezinte la cel mai apropiat medic/ centru de permanenţă /spital la primele semne de boală digestivă.
Dezinfecţia fântânilor
„Asanarea şi dezinfecţia fântânilor – publice sau private – trebuie executată conform Ordinului MS 119/2014, art.27” – transmit reprezentanţii DSP Arad. Practic, dezinfecţia fântânii se face cu substanţe clorigene (clorura de var, hipoclorit de sodiu, cloramină), iar modul de utilizare este cel recomandat de producătorul dezinfectantului (Aviz BIO, fişa tehnică sau pur şi simplu urmând instrucţiunile de utilizare de pe etichetă).
Potrivit DSP, se efectuează următorii paşi: 1.Desecarea fântânii (evacuarea apei); 2.Se lasă să se umple din nou cu apă fânâna şi se determină volumul de apă care trebuie dezinfectat; 3.Prepararea soluţiei clorigene; 4.Realizarea dezinfecţiei propriu-zise; 5.Se lasă minimum 24 de ore apa în contact cu dezinfectantul, după care se evacuează conţinutul; 6.Controlul calităţii apei prin examinări de laborator.
Trimite articolul
XRusine statului roman pt performanta ca in sec 21 o buna parte din populatia tarii sa nu aibe apa potabilă si sa se bazeze pe fantani !