Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Arad – A.D.I.S.G.D, în parteneriat cu Colegiul Național „Vasile Goldiș” Arad, derulează în perioada decembrie 2024 –februarie 2025 un proiect pilot de conștientizare asupra colectarii separate, corecte a deșeurilor numit: „Învăț să colectez selectiv deșeurile”.
Beneficiarii proiectului sunt cei aproximativ 1500 de elevi ai Colegiului Național „Vasile Goldiș”, ciclul primar, gimnazial și liceal. Prin activitățile care au loc în cadrul acestui proiect elevii vor primi răspuns la următoarele întrebări: De ce să colectez selectiv deșeurile? Cum colectez selectiv deșeurile? Ce se întâmplă cu deșeurile?
După prima săptămâna a acestui proiect, reprezentanta departamentului Comunicare-Conștientizare din cadrul A.D.I.S.G.D. Arad ne-a relatat primele impresii: „Sunt plăcut impresionată de implicarea celor mici în colectarea separată a deșeurilor. Am început implementarea acestui proiect în urmă cu o săptămână, zi de zi, la ciclul primar. Cu siguranță, acasă la marea majoritate a copiilor se colecteză deșeurile în mod corect. Elevii au răspuns la multe dintre întrebările care le-au fost adresate, ceea ce ne dă speranță că subiectul deșeurilor este unul de interes, indiferent de vârstă. Mulțumesc cadrelor didactice pentru implicare și pentru buna organizare. Cu sprijinul prof. Gabriela Lazăr reușim să ajungem cu informația în fiecare clasă, la fiecare copil, iar ei vor duce mai departe informațiile către beneficiarii indirecți ai proiectului, părinții copiilor și implicit comunitatea locală”.
Proiectul va continua la Colegiul Național „Vasile Goldiș” și după vacanța de sărbători la următoarea categorie de elevi, cei din gimnaziu.
„Am încredere că o dată începute, aceste proiecte interinstituționale, care vizează de fapt binele întregii comunități, vor continua şi pe viitor. Noi ca asociație, ne dorim ca populația să fie bine informată asupra colectării separate și totodată tânăra generație să se implice din ce în ce mai mult pentru protejarea mediului înconjurător, iar colectarea separată este una dintre modalitățile prin care zi de zi contribuim la o planetă mai curată!” – a spus Simona Stan, director adjunct la A.D.I.S.I.G.D. Arad.