Jumătate de clasă, un sfert de clasă sau chiar mai puţin. E vorba de elevii care vor forma viitoarele clase pregătitoare în şcolile din judeţ. Din cele peste 90 de unităţi şcolare din afara municipiului, peste 30 sunt în situaţia de a nu avea suficienţi elevi pentru o clasă.
O situaţie similară apare şi la clasa întâi, unde tot peste 30 de şcoli au probleme cu efectivele de elevi. Soluţia vor fi clasele simultane al căror număr va creşte probabil în anul şcolar următor. Potrivit informaţiilor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad, în ultimii trei ani, numărul acestor clase primare a scăzut, de la 201 în 2009-2010, la 153 în următorul an şi la 148 în acest an şcolar, dar există şansa ca de anul şcolar viitor numărul lor să crească.
Cine cu cine
În mod cert, cei care vor merge în clasa pregătitoare se vor trezi în clasă cu cei de clasa I şi a-II a. Se va lucra în paralel cu cele două sau trei generaţii şi ceea ce e mai greu de rezolvat va fi faptul că, cel puţin teoretic, vor avea şi mobilier diferit.
Potrivit precizărilor ministeriale, claselor pregătitoare trebuie să li se asigure un altfel de mobilier care să le permită activităţi specifice acestor noi clase introduse. Munca dascălilor va fi destul de anevoioasă în aceste condiţii, mai ales că sunt situaţii în care vor fi doar 2 sau 4 elevi de clasă pregătitoare.
Pe cale de dispariţie?
Situaţia celor 9 şcoli unde nu va fi nici o clasă pregătitoare sau nici o clasa întâi indică probleme demografice care ar putea avea ca efect închiderea şcolilor respective, dacă generaţiile următoare nu vor reabilita demografia şcolară.
JA-M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!