An școlar nou în clădiri vechi. Foarte vechi și plătite scump. Situația de la Nădlac nu este nouă, dar e neschimbată. Peste 1.500 de elevi vor învață în zece clădiri din care opt sunt retrocedate cultelor religioase. Primăria are de achitat pentru pe chirii 560.000 lei anual și, ceea ce e mai dramatic pentru elevi, nu pot fi făcute reabilitări serioase la clădirile retrocedate. Au fost amenajate şi modernizate clasele însă pereţii exteriori ai şcolilor sunt în stare avansată de degradare.
Soluția salvatoare, uitată
În acest timp, proiectul unui campus şcolar modern, care ar fi rezolvat toate problemele, a fost întrerupt, iar şantierul a fost abandonat de Ministerul Educaţiei. În 2006 a început construcția și în anul următor a fost abandonată pentru că guvernul nu a mai alocat bani. Firma maghiară care a câştigat licitaţia şi care a realizat peste 30 la sută din lucrare chiar înainte de termen, are şi acum de recuperat peste 2.000.000 lei de la statul român. Pentru că a mai avut în România lucrări care nu i-au fost plătite, firma a intrat insolvenţă. „Șantierul nici măcar nu a intrat în conservare. Sunt făcute fundațiile pentru toate corpurile de clădiri și una dintre ele este adusă până la nivelul 1. Totul însă se degradează”, a declarat primarul orașului Nădlac, Vasile Ciceac.
Speranţa autorităţilor locale e că lucrările la şantier vor reîncepe, iar elevii din anii următori vor avea condiţii mai bune pentru a învăţa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!