ARAD. Asociația Susținem Excelența a demarat o serie de conferințe menite să aducă în prim-planul dezbaterilor subiecte de actualitate din domenii în care se dorește promovarea excelenței. După o primă conferință organizată la Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad, acum a venit rândul Colegiului Preparandia „Dimitrie Țichindeal” să fie gazda dezbaterilor. Subiectul abordat a vizat în egală măsură învățământul cât și educația, în contextul societății actuale.
Conferința a fost deschisă de către prof. Sorin Haiduc – directorul Colegiului „D. Țichindeal”:
„Acesta este un eveniment foarte important organizat de Asociația Susținem Excelența. Sunt prezenți elevii din clasele a XI-a și a XII-a și sunt convins că a fost o întâlnire memorabilă pentru toți participanții”. Președintele Asociației Susținem Excelența, prof.univ.dr. Lizica Mihuț a transmis: „Este un eveniment deosebit aici, la una dintre cele mai prestigioase școli din Arad și din România. Ne onorează prezența noastră aici și este vorba despre continuarea dialogurilor despre excelență. Vom aborda rând pe rând toate cele șase domenii: învățământ și cercetare, cultură, sănătate, antreprenoriat, justiție și jurnalism. De această dată dialoguri sunt despre educație, susținute de domnul profesor Anton Ilica, bine-cunoscut pentru aportul său în acest domeniu”.
De la educație la învățare
Dialogurile au început cu o prezentare succintă a ceea ce înseamnă educația și învățarea, prof.univ.dr. Anton Ilica punctând rând pe rând importanța educației și formării în primii ani, așa numiții „șapte ani de acasă”, mai apoi învățarea în anii de școală prin sistemul de școlarizare, iar în cele din urmă învățarea prin implicarea societății. A urmat o serie de întrebări și răspunsuri, poate cea mai așteptată de elevii participanți. Printre subiectele ridicate s-au numărat: importanța disciplinelor socio-umane și „greutatea” lor în stabilirea programei pentru liceu; sistemele de învățământ și găsirea unei soluții ideale pentru societatea românească; alegerea opționalelor în raport cu interesele reale ale elevilor.
Sisteme corelate cu societatea
Anton Ilica a transmis:
„Trebuie să o spunem că acele discipline care au prevăzută în programă doar câte 1 oră de curs pe săptămână, în acele cazuri nu putem vorbi de discipline care să formeze caractere, deși spre exemplu în cazul disciplinelor socio-umane tocmai acela ar fi rolul lor. În ceea ce privește sistemul de învățământ, trebuie să o spunem că nu există un sistem ideal. Fiecare țară trebuie să găsească cea mai bună variantă a învățământului corelat cu societatea. Tocmai de aceea avem sisteme diferente în America față de țările nordice și exemplele pot continua”.
Trimite articolul
Xdl. prof. Ilica nu e turnatorul de care se ferea lumea inainte de ’89?