Proiectul „Învăţământul dual ca şansă”, demarat în baza înfrăţirii dintre judeţul Arad şi districtul Tübingen din Germania, va debuta anul viitor cu un schimb de experienţă la care vor participa cadre didactice arădene. În urma accesării unei finanţări de 40 de mii de euro oferită de Fundaţia Baden Württemberg, vor fi organizate la Arad acţiuni menite să sprijine înfiinţarea de clase de studiu în sistemul dual, în şcolile de meserii şi liceele tehnologice. „Am primit o finanțare de 40 de mii de euro de la partenerii noștri din Tübingen, pentru un program derulat pe doi ani între 2019 și 2021, în cadrul căruia profesorii din Arad vor merge în Germania să se școlească și apoi să se întoarcă și, cu ajutorul autorităților și al agenților economici, să ajute la implementarea aici a învățământului dual”, spune Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Învățământul dual există deja în România, funcționează în Brașov, Timișoara și Ploiești, unde firme mari au dorit să implementeze acest sistem cu scopul de a școlariza elevii în domeniile în care activează. „În Arad am dorit să implicăm și firme mici care ar fi dispuse să ia unul sau doi elevi în practică. Acum avem unsprezece firme care fac parte din proiect, firme în care elevii își desfășoară practica școlară. Implementarea învățământului dual a demarat la Arad acum patru ani și avem deja două generații care au absolvit, deci peste o sută de absolvenți. În prezent avem 116 elevi în practică la agenții economici. Inițial a fost greu să găsim agenții economici care să se implice, însă acum ne e greu să găsim elevi dornici să învețe la aceste școli duale. Pentru că sunt meserii precum sudor, mecanic, iar copiilor poate le-a plăcut când le-au fost prezentate, dar când au auzit unii dintre părinți despre aceste meserii, au zis că nu, copiii lor trebuie să meargă mai departe, la liceu și la facultate”, spune Bernd Böse, vicepreşedintele DRW Arad.
Dotări de ultimă oră
Şi pentru a promova ideea de învăţământ dual şi a-i face pe părinţi să înţeleagă ce înseamnă aceste meserii pe care le pot învăţa odraslele lor, organizatorii proiectului „Învăţământul dual ca şansă” vor organiza un târg al meseriilor, la Arad, dar şi o caravană a proiectului, care se va plimba prin judeţ. „Consider că și în Germania, și în România, este mult mai greu să găsești un muncitor calificat într-o meserie decât să găsești un IT-ist, de exemplu. Este totodată important și ca profesorii să fie bine pregătiți, să îi învețe corect o meserie pe elevi. În această direcție, profesorii pot să fie trimiși în Germania pentru a învăța ce înseamnă acolo o școală profesională. Țelul nostru ca asociație este să avem o școală profesională foarte puternică, cu dotări tehnice de ultimă oră, iar elevii noștri să fie mândri că sunt elevi la școala noastră. Dacă vom avea o astfel de școală, cu siguranță vom avea și elevi destui, care să dorească să înveţe o meserie”, adaugă Böse.
Profesorii, la şcolarizare
Deoarece elevii nu au cum să înveţe dacă profesorii nu cunosc meseria pe care o predau, aceştia din urmă vor fi trimişi în Germania, la şcolarizare. În urma parteneriatului Arad-Tübingen, mai mulţi profesori şi maiştri din cadrul Liceului Tehnologic „Aurel Vlaicu” din municipiu vor fi trimişi, anul viitor, în districtul german, pentru a învăţa cum să folosească aparatura cu care a fost dotată şcoala şi cum să-i înveţe mai departe, pe elevi, să o utilizeze.
Sprijin de la IŞJ
În „poveste” este implicat şi Inspectoratul Şcolar Judeţean care, prin vocea lui Marius Gondor, inspector şcolar general, a transmis că instituţia este o susţinătoare „fără niciun fel de rezervă a acestui tip de învățământ” și că „acesta trebuie să fie viitorul pregătirii profesionale a copiilor”. „IȘJ este cel care decide câte clase de învățământ dual vom avea în anul școlar viitor și, ca dovadă a susținerii noastre, vă spun că pentru anul 2020-2021 IȘJ are în planul de școlarizare, propus pentru aprobare, zece clase de învățământ dual, faţă de patru în anul acesta. Am toată speranța că pentru următorul an școlar, pentru următorul plan de școlarizare, vom face un pas important înainte legat de învățământul dual și, bineînțeles că și acest proiect derulat de CJA va ajuta la popularizarea și atragerea copiilor spre învățământul dual”, a adăugat Gondor.
Și Primăria
De asemenea, partener al proiectului este și Primăria Municipiului Arad, care va pune la dispoziția elevilor cuprinși în învățământul dual la școlile din municipiu spații de cazare în internate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!