ARAD. Salarizarea personalului didactic a fost și rămâne una dintre principalele dureri pe care sindicatele din învățământ le-au tot ridicat, an de an. La asta se mai adaugă și procentul alocat Educației din Produsul Intern Brut, dar și multe alte problemele pe care sistemul le are în acest moment. Toate au făcut ca în această primăvară sindicatele din învățământ să iasă în stradă. Protestele au fost anunțate de către Dănuț Ieneșescu, liderul Sindicatului Democratic din Învățământ Arad, în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social desfășurată marți, 28 februarie, la Instituția Prefectului Județului Arad.
„Cerem de urgenţă Guvernului României să găsească soluţii la următoarele: a) rezolvarea problemei aplicării integrale a dispozițiilor Legii – cadru nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariați din învățământ, astfel încât toate categoriile de salariați din sistemul educațional să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege pentru anul 2022; b) identificarea unor soluții pentru creșterea veniturilor personalului didactic auxiliar; c) adoptarea, în regim de urgență, a normativelor pentru personalul nedidactic și personalul didactic auxiliar, având în vedere că normativele care se aplică sunt din anul 1998; d) aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, întrucât salariații din învățământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri; e) în noua lege de salarizare, grila propusă trebuie să poziționeze personalul din învățământ pe o treaptă superioară celei actuale în ierarhia funcțiilor bugetare, în raport de importanța socială a activității prestate; f) remedierea anomaliilor actuale în ceea ce privește salarizarea celor care ocupă funcții de conducere, îndrumare și control, având în vedere că, după ce veniturile acestora au rămas nemodificate în ultimii patru ani, se constată că acestea sunt inferioare salariaților care ocupă funcții de execuție; g) instituirea, prin lege, a regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației; h) plata suplimentară a personalului din unitățile/instituţiile de învățământ nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile; i) plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic”, a punctat Ieneșescu.
Poziția liderului sindical a fost susținută și de reprezentanții altor sindicate prezenți la ședința Comisei, care au transmis la rândul lor că cel mai probabil în această primăvară vor urma noi și noi acțiuni de protest.
Pichetări în toată țara
Protestele încep chiar din primele zile ale lunii martie, fiecare județ având stabilită o dată la care se va ieși în fața Prefecturii. În cazul Aradului cel mai probabil pichetarea va avea loc după data de 20 martie. Până atunci, însă, sindicatele pregătesc și un marș de protest în Capitală, dar și adunarea de semnături pentru declanșarea unei eventuale greve generale, dacă nu se va găsi o altă soluție.
Citiți principiile noastre de moderare aici!