ARAD. Actorul rus Roman Kisselef este cunoscut publicului francofon din Arad încă de acum şapte ani. El a venit din nou în oraşul nostru pentru a susţine un recital de cântece franţuzeşti la Cafe Boheme. Artistul a fost acompaniat la pian de Liudmila Orlova. Kisselef a interpretat mai multe cântece şi chansonete cu care a reuşit să pătrundă în sufeltul publicului ce a făcut neîncăpătoare cafeneaua. Evenimentul de miercuri seara – un veritabil „cafe chantant” – a fost organizat de Institutul Francez din Timişoara în colaborare cu Asociaţia Amifran din Arad.
Am profitat de prezenţa lui Roman Kisselef la Arad pentru a-i adresa câteva întrebări la care ne-a răspuns cu amabilitate, imediat după încheierea recitalului.
Cum v-aţi îndrăgostit de limba franceză?
KISSELEF. Dragostea pentru limba franceză vine de la mama mea, care adoră Franţa şi franceza, de la şcoala mea din Leningrad, unde am învăţat limba franceză de la opt ani.
Ce le-aţi spune copiilor şi tinerilor din ziua de azi – când mai toată lumea vorbeşte engleza – pentru a-i convinge să înveţe limba franceză?
KISSELEF. Este bine că învaţă engleza pentru că – aşa cum spune sloganul clubului unde lucrez eu – «o limbă în plus, o viaţă în plus». Limba franceză este o limbă de cultură, o limbă de comunicare, o limbă a iubirii, limba franceză e o limbă foarte, foarte frumoasă. A vorbi această limbă ne lărgeşte orizontul.
Sunteţi pentru a şasea oară la Arad. Ce vă face să reveniţi?
KISSELEF. Când am venit pentru prima dată în Arad, în 2006, pentru a participa la Festivalul «Amifran», m-am îndrăgostit de oraşul dumneavoastră, dar şi de oamenii pe care i-am întâlnit aici.
Cum vi s-a părut atmosfera din această seară? Cum aţi simţit publicul?
KISSELEF. Atmosfera a fost genială, publicul – de asemenea. M-am simţit foarte bine. Atmosfera întâlnită aici seamănă foarte mult cu atmosfera de «cafe chantant» din Moscova.
Luna francofoniei
Recitalul susţinut de Roman Kisselef este primul eveniment dintr-o serie de manifestări organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Francofoniei (20 martie). Vineri seara, la invitaţia Institutului Francez din România, trupa „Amifran” susţine spectacolul „Cu dragostea nu e de glumit” (după Alfred de Musset) la Teatrul „Rapsodia” din Bucureşti. La 24 martie, un alt grup de copii al „Amifran” va participa la Festivalul de Teatru Francofon de la Pecs. În 27 martie, la Biblioteca Judeţeană, Asociaţia „Amifran”, în colaborare cu Clubul Richelieu, vor premia cele mai bune creaţii realizate în cadrul unui concurs şcolar de limbă franceză. În încheiere, se va proiecta unul din cele mai recente filme franţuzeşti pentru copii: „Camille redouble”.
diana.dutu@informmedia.ro
CITESTE SI:
Limba Engleza prin corespondenta
Lectii de limba romana pentru profesorii din Ungaria
Citiți principiile noastre de moderare aici!