LIPOVA. Locuitorii din Lipova sunt doar cu numele orăşeni, pentru că au condiţii ca la sat. Oraşul nu mai are sistem centralizat de încălzire de aproape 20 de ani, iar locatarii celor aproximativ 500 de apartamente din blocuri se încălzec la sobe. Astfel, acolo unde îşi ţineau murăturile sau maşinile, adică în pivniţe şi garaje, depozitează acum lemne de foc. Balcoanele sunt şi ele ticsite, iar pe toate spaţiile verzi dintre blocuri se văd doar grămezi mari de lemne pregătite pentru iarnă.
Sute de burlane
Imaginea oraşului mediaval este greu încercată în ultimii ani. Centrul a fost reabilitat la nivel de infrastructură, dar imobilele seculare arată deplorabil, cu faţadele distruse de trecerea timpului. Turiştii care iubeau în trecut acest oraş şi se întorc, rămân cu un gust amar dacă ajung în zona de blocuri. Există în Lipova aproximativ 30 de blocuri, în care locuiesc 2.000 de oameni, adică 20 la sută din populaţie. Faţadele acestor imobile fac zona să pară un ghetou, din cauza numeroaselor burlane din table care ies din pereţi şi care afumă oraşul.
Caloriferele, la fier vechi
Locatarii blocurilor nu au vrut să strice imaginea oraşului şi nici să trăiască ca la ţară, dar au fost forţaţi de împrejurări. În urmă cu aproape 20 de ani, sistemul centralizat de încălzire a fost desfiinţat. Oamenii şi-au dus caloriferele la fier vechi şi şi-au instalat sobe.
„Energia produsă de centrala oraşului era prea scumpă, iar oamenii s-au debranşat singuri, pe rând, până când a trebuit să fie închisă centrala. Acum oamenii se încălzesc la sobe, pentru că nu avem nici gaz. Sigur, e foarte urât să vezi blocurile cu atâtea burlane, dar ar fi exagerat să aplicăm amenzi când nu putem oferi alternativă”, spune primarul Iosif Jichici.
Cu lemnele la etaj
Oamenii sunt nevoiţi să crape lemne sub balcoane şi să le ducă la etaj cu găleţi sau plase. Unii, mai ingenioşi, şi-au montat scripeţi motorizaţi, care fac munca grea: trag lemnele de la sol în apartamentele de la etajele IV sau V, unde sunt mai greu de dus.
„Plătim taxe ca la oraş, dar trăim ca la ţară. Apa pentru baie o încălzim tot pe sobe, iarna, ca să mai economisim curentul pentru că boilerul electric consumă mult”, spune un pensionar de pe strada Aurel Vlaicu.
Centrală pentru instituţii
Majoritatea locatarilor acestor blocuri sunt bătrâni şi se descurcă greu cu lemnele, însă nu îşi pot face speranţe că se va schimba ceva în următorii ani. Pentru că nu există gaz, nu se pot instala centrale de apartament sau de bloc. Primarul spune că solicitările de racordare la reţeaua de gaze sunt vechi şi chiar dacă sunt aprobate, nu ştie când se va împlini visul locuitorilor acestui oraş de a avea condiţii mai bune.
„Acum avem în derulare un proiect estimat la două milioane de euro, pentru construirea unei centrale pe biomasă”, a declarat edilul. Din păcate, viitoarea centrală va deservi doar instituţii publice, cum sunt şcolile, spitalul sau primăria. Populaţia va trebui să se descurce în continuare cum poate, pentru că până când nu va exista gaz nu se pune nici problema unui proiect de reînfiinţare a sistemului centralizat de încălzire.
Trimite articolul
XLa multi ani Romania…
Încălzire centrala pe lemne în pivniță care sa deservească tot blocul? Sau câte o centrala la 2, 3 apartamente și fiecare sa bage pe foc pe rând. Nu ar fi realizabil proiectul? Poate ar putea ajuta și Primăria la cumpărarea centralelor pe lemne sau cu ceva fonduri europene..
Asa se va ajunge si la CET-ul din Arad! Trist platim niste oameni care ar trebui sa rezolve problemele cetatenilor! dar in loc de asta ei asteapta leafa de la luna la luna fara sa ii intrtebe cineva daca au rezolvat ceva! Salariile sunt extrem de marfi comparativ cu cel al cetateanuli urbei! Atat timp cat politicul decide, in Romania viata buna nu va fi!
Parcă e un oraș din lumea a treia nu din România mileniului 3. Soluții ar exista dacă s-ar dori, cred eu. Centrale pe fiecare bloc, chiar și pe lemne, amplasate fie în subsol fie într-o construcție anexă lângă bloc. Contribuție toți locatarii la costuri, la lemne și angajat un fochist la mai multe blocuri. Nu cred că ar fi niște costuri exagerate dacă instalația de calorifere și conducte ar fi intactă în bloc și dacă românașii noștrii nu ar fi avut geniala idee să taie tot. Centrala s-ar putea conecta la subsol direct la instalația veche de țevi.
Cazane pe lemne,peleti sau chiar păcură /motorina…ce e asa de greu. Peste tot se poate ,numai la noi…in tara tututor posibilitatilor nu se găsesc soluții. Rusine! Administratorii asociatiilor de locatari isi iau salariile degeaba!
daca la lipova nu a existat un primar ca falca vizionar care sa bage an de an 10 mil de euro in gaura neagra numita CET aici s-a ajuns!!
bucurati-va si slaviti-l pe falcos!!
Nu ai ce le face la “tarani”. Daca lor le place sa isi traiasca viata in asa mizerie de bloc, cine ii poate opri. Frumosul este o notiune inexistenta pt acei proprietari. Nu totul se reduce in lumea asta la a trai oricum, ci si la a trai mai frumos. Si la a lasa generatilor urmatoare ceva cu care sa se mandreasca ca sunt romani.
Mica Viena….. :)))))) sper ca reveniti cu picioarele pe pamant! Orasul asta e mai rau ca Vaslui!
Sunt proaspat angajat al CET Hidrocarburi Arad si am un salariu super ok. Am un birou pe care am multe hartii, un laptop HP pe care il folosesc toata ziua, navigand pe retele de socializare. In mare, pierd vremea la servici si castig foarte bine. Vreau sa imi schimb culoare la X4 ca ma enerveaza. Multumesc celor care au facut posibila angajarea mea la CET.
in lipova PSD e la putere poate nu avem incalzire centrala dar avem strazi asfaltate,iluminat stradal,parcuri can vest,gaz,civilizatie nene si cel mai important borduri Ha ha ha glumeam dezastru
Pentru a rezolva problema cel mai simplu era sa se introduca gaz metan , mai ales ca magistrala trece la 20 de km de oras. insa nici un primar de la Revolutie incoace nu a dorit introducerea gazului in oras ba mai mult s-au opus cu toata puterea desi acest lucru reprezenta motorul de dezvoltare a industriei locale. Intreresul ma tem ca este incalzirea institutilor cu combustibili ecologic adica lemne .iar motivul este simplu de anticipat -comisioane
Ce rusine ! O administratie dezgustatoare atat cea locala cat si cea judeteana.
101 de ani de administrație românească in ardeal ! Asa se lauda primarii din podgoria Aradului !
In tara zacamintelor de petrol si gaze…
Sa multumim din inima partidului care le-a vandut austriecilor.
Imaginea cu blocul plin de burlane este o rusine pt. autoritatile locale si judetene.
Stimati cetateni ai Orasului Lipova.
Onorati edili.
Aveti la dispozitie 2.000.000 euro destimati termiei (apa calda si caldura). Cum ii folositi?
Sunt suficienti acesti bani pentru a instalata 9 MWh cu echipamente de top; eficiente, economice si ecologice, brevetate in Romania, iar combustibilul utilizat este biomasa peletizata.
Ce fac cu 9 MWh Putere Instalata?
Incalzesc si prepar apa calda pentru 90.000 mp locuibili (2.200 apartamente- 5.500 de locuitori)
Cat costa MW-ul produs cu echipamentele ecoHORNET?
Daca cumpar peletii cu:
– 200 euro/tona = 40 euro/MW
– 150 euro/tona = 30 euro/MW
– 100 euro/tona = 22 euro/MW
– 50 euro/tona = 12,5 euro/MW (pretul este garantat daca peletii sunt fabricate in regie proprie )
Un astfel de punct termic de 1,5 MWh functioneaza din 12.11.2019 in orasul Buzau si asigura caldura si apa calda pentru 15.000 mp (440 garsoniere si peste 1.000 de locuitori)
Inventator Iuliean Hornet.
Gazul.este solutia . De ce nu s-a adus ?Lesne de inteles, interese.din afacerea cu material lemnos .
Imi pare sincer rau….Lipova este cladita pe oras turcesc…..Am trait aceste clipe inainte de lovitura de stat a lui Iliescu….Am avut soba la etajul 4 si caram lemne….faceam caldurica cu lemne,soba Calorex….Ce a adus in plus democratia?Ca la Lipova nu exista pe harta,apa minerala a fost branduit-ta?Ca Baile vechi sunt nimic?
Nu populatia din Lipova este de vina,ci administratia respectiva…..Nu au gaz,canalizare…..?Ce si pe cine au ales timp de 30 de ani?
O firma a avut contract cu primaria pentru introducerea gazului in oras, dar domnii la la primarie au considerat ca e mai bine sa il rezilieze.
De mai bine de 10 ani, acest articol este publicat la fiecare început de iarnă, fără a i se aduce prea multe modificări. Probabil că va fi valabil încă mulți ani.
Acum care-i adevărul. În urmă cu o luna se lăuda primarul cu aducerea gazului. Acum ce declară?? Mai vrea un mandat ? Cine îl mai alege? Dracu…