ARAD. În timp ce mai marii de la Antifraudă, IGPR, IPJ Arad şi ceilalţi comisari şefi vorbeau despre contrabandă şi contrafacere, în cadrul proiectului european accesat de Poliţia Arad, la câţiva paşi de hotelul care găzduia, în 9 decembrie, discuţiile, mai exact în Piaţa Mihai Viteazul, Jin Ling, sau Camel-ul săracului cum i se mai spune, se vindea ca „pita caldă”: 70 de lei cartuşul. Tot la 70 de lei cartuşul puteai opta pentru ceva ce „seamănă cu Kentu ”. Dacă te arăţi interesat, „comerciantul” merge mai departe: “Câte cartuşe vrei? Am în maşină. Îţi dau plasă să le duci, să nu se vadă“. Nu numai la Piaţa Mihai Viteazul eşti acostat de cei care încearcă să vândă. Şi nu sunt puţini. De la intrarea în piaţă (strada Gheorghe Popa de Teiuş) şi până să ajungi la primele mese de fructe de pe partea dreaptă eşti acostat de cel puţin patru persoane pe care le auzi anunţându-te: „Ţigări!”. De asemenea, lângă uşile care duc spre mesele de flori, mai multe persoane, femei şi bărbaţi, oferă „Jin Ling” spre vânzare.
Cu noroc la Fortuna
„Avem ţigări!” şi în Piaţa Catedralei şi mai ales în zona Pieţei Fortuna, acolo unde, zilnic, de dimineaţa până seara târziu, numai asta auzi dacă treci prin zonă. Iar lumea care locuieşte în zonă este exasperată: „Eu nu înţeleg cine le dă voie să stea acolo în fiecare zi de dimineaţa până seara. Când mă duc eu la serviciu, ei sunt acolo. Când vin acasă, cobor din tramvai, ei sunt tot acolo. Sunt exasperanţi! Se urcă pe tine: <Avem ţigări!>. Da nu poate, domnule, să-i ia Poliţia de acolo? Asta mă face să cred că Poliţia ştie ce se întâmplă la Fortuna! E strigător la cer!”, a povestit M.M., o tânără ce locuieşte la blocurile din zona Pieţei Fortuna.
Fabricate exclusiv pentru piaţa neagră
Pentru că Jin Ling nu se găseşte spre vânzare în magazine, ci sunt fabricate şi destinate pieţei negre, nu există nici cel mai mic control al calităţii în ceea ce priveşte această marcă rusească de ţigări. Cumpărătorii de Jin Ling sunt cei care se expun pericolului şi asta pentru că în urma unor analize efectuate pentru a se stabili conţinutul unei astfel de ţigarete a reieşit la iveală faptul că aceasta conţine chimicale industriale şi azbest.
Peste un milion de ţigarete confiscate
Totuşi, se pare că IPJ Arad nu închide ochii atunci când vine vorba de mica contrabandă. IPJ Arad ne-a pus la dispoziţie datele cu privire la combaterea fraudelor fiscale în domeniul tutunului şi produselor din tutun, iar aici stă scris negru pe alb, valoarea amenzilor aplicate, numărul dosarelor penale întocmite şi numărul kilogramelor de tutun şi al ţigaretelor confiscate. „În domeniul combaterii fraudelor fiscale în domeniul tutunului şi produselor din tutun, pe parcursul acestui an, poliţiştii arădeni au întocmit 48 de dosare de cercetare penală în care sunt cercetate 66 de persoane suspectate de săvârşirea de infracţiuni în acest domeniu. Au fost reţinute 6 persoane care sunt cercetate pentru săvârşirea de infracţiuni în domeniu. În cadrul acţiunilor efectuate, au fost aplicate peste 300 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 640.000 de lei. Poliţiştii au reţinut în vederea confiscării 1.087.760 de ţigarete (54.388 pachete de ţigări), în valoare de 435.104 lei şi aproximativ 15 kilograme de tutun”, se arată în datele puse la dispoziţie de IPJ Arad.
Fonduri şi pentru mica-contrabandă
Poate că ar fi util ca să se acceseze fonduri europene şi pentru a combate mica contrabandă din pieţe sau din zona acestora. Şi poate că ar trebui ca, în acest caz, astfel de proiecte să fie mai aplicate, să fie mai mult practice decât teoretice (din cele 10 luni de viaţă ale proiectului prezentat în 9 decembrie, doar în luna martie şi în prima săptămână din aprilie vor avea loc acţiuni zilnice pentru a combate fizic contrabanda de la graniţe).
Ţigări de contrabandă
Jin Ling (în traducere Palatul de Aur) este o marcă de ţigări fabricată ilegal de Baltic Tobacco Company, din Kaliningrad, Rusia şi sunt destinate pieţei ilegale din Europa. Iniţial, aceste ţigări erau fabricate sub numele de Nanjing de căte Nanjing Tobacco Factory, în China. După ce brandul chinezesc a „murit”, compania rusească a preluat-o şi a reintrodus-o pe piaţă în 1997. Pachetul de ţigări Jin Ling seamănă cu brandul american Camel, la culoare, litere, iar în loc de cămila desenată pe pachetul de ţigări Camel, Jin Ling are desenată o capră. Ţigările Jin Ling se vând doar ilegal, iar acest brand este primul este destinat exclusiv pentru contrabandă. Jin Ling a fost cel mai confiscat brand de ţigări din UE, în 2007, atunci autorităţile au reţinut 258 de milioane de ţigarete. În 2011, în urma unor teste efectuate pentru a afla conţinutul ţigărilor Jin Ling, s-au găsit chimicale industriale şi azbest. Ţigările Jin Ling ajung în Europa pe cale maritimă, fabrica fiind amplasată pe malul unui râu. Preţul maxim de desfacere al unui pachet de Jin Ling este de 20 de cenţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!