ARAD. Roiuri de insecte de mici dimensiuni, care au devenit cunoscute în ultimele veri, au umplut din nou Aradul, în ultima perioadă. Foarte mulți arădeni (în mod deosebit părinții) și-au exprimat în mediul online îngrijorarea față de pișcătura acestor mici dăunători care „atacă” necruțător. Cât de periculoase sunt pentru om aceste înțepături?
Tigrul platanului (Corythucha ciliata) este cunoscut sub denumirea populară de ploșnița platanului, ploșnița dudului. Este unul dintre cei mai noi dăunători din România. Este originară din America de Nord şi apare odată cu canicula
Insecta Tigrul Platanului apare la temperaturi de peste 30 de grade Celsius, în medii cu vegetație bogată. Este întâlnită mai des în zone unde sunt plantați mulți platani, dar în ultimii ani, insecta este tot mai prezentă în aglomerația urbană, pe terase amenajate cu plante, parcuri sau grădini.
Cum arată?
Dimensiunea unui adult este de 4-6 mm lungime cu corpul aplatizat. Are ochii foarte bine dezvoltați, capul de culoare gri (gri deschis), antenele scurte. Deține 3 perechi de picioare cu două articulații, unghii puternice și ascuțite. Abdomenul este de culoare negru spre cenușiu, elitrele sunt aproape transparente. Larvele sunt de formă ovala, culoare maro, corpul este acoperit cu spini mici. Femelele pot depune până la 300 de ouă care sunt de culoare neagră. Larvele sunt de culoare maro – închis.
Înțepături
Arădenii se plâng că nu mai pot sta prin curți, parcuri sau la terase din cauza insectelor exasperante. Pișcătura tigrului platanului este resimțită de om, dar leziunile nu sunt la fel de mari ca cele provocate de țânțari ori păianjeni. Din păcate, în ceea ce privește remediile nu prea există soluţii.
Poziția Primăriei
„Dacă despre țâțari cunoaștem bine subiectul, inclusiv despre substanțele cu care pot fi combătuți, în ceea ce privește tigrii de platani care au devenit foarte vizibili anul trecut în Arad nu sunt suficient de bine studiați nu există substanță specială de combatere. Se poate încerca cu substanțe generale cum sunt cele anti-țânțari, ceea ce am făcut anul trecut fără a avea efectele scontate. Am întrebat și în țară dacă există specialiști care au găsit soluții pentru că ne dorim să rezolvăm problema. Spre deosebire de țânțari partea bună este că tigrii de platani au o perioadă relativ mai scurtă de viață”, a punctat primarul Călin Bibarț.
Cât despre stropirile anti-țânțari, edilul Aradului a transmis că se pregătește o a doua stropire, dar că în tot acest timp contractul privind dezinsecția este în continuare în contestații, deși procedura de achiziție a început în urmă cu jumătate de an.
Trimite articolul
X“C. ciliata are highly susceptible to the chloronicotinyl insecticide Imidacloprid. This is most effectively delivered by tree injection directly into the xylem tissue of the tree. According to Environmental Tree Technologies Pty Ltd, tree injection works rapidly and has good persistence and as the chemical is locked within the tree; it has no environmental impact as with other methods such as soil injection or canopy spraying (Environmental Tree Technologies Pty Ltd, 2008).” Trminati mai cu prostiile falciste. Se poate scapa de ei, e relativ usor, dar….trbuie sa vrea cineva si sa se apuce de treaba. Haita asta de la Arad, nu are, nu stie, nu poate. Praful si pulberea….
-
Banuiesc ca nu realizezi efortul logistic implicat in “injectarea” fiecarui arbore sau arbust doar din Municipiu.Dar de comentat e “relativ usor” sa comentezi.
-
nu comentez aiurea. vin doar si arat ca o simpla cautare de 30 secunde pe goagle demonstreaza ca exista solutii. Efortul logistic…. asta nu e treaba mea. avem oameni platiti ( bine chiar) sa se ocupe de asta. Ce zici tu de someri, asistatii social, ong cu pisici si catei, cetatile voluntarilor ( merg oare astia si daca nu umbla cu fonduri din care sa isi aloce “salarii” ?), detinutii, o campanie “ecologica” cu elevii, etc etc. Solutii sunt, se pot gasii si mecanismele de punere in practica….sa faca ceva li politrucii lu peste galben-porCotaliu.
-
-
Sa-l anunte cineva pe Piedone de existenta acestei substante. El sigur se apuca de treaba. Poate atunci si ia si restul lumii prin tara dupa el.
-
Porumbei agasanti si gainatul lor ce pute peste tot avem, cersetori avem-e plin de ei pe la biserici, intersectii, piete, de ce nu am avea si insecte agasante care sa ne strice tihna ? Aradul-targ neiubit si neangrijit de edili de zeci de ani
-
Ar trebui localizați platanii și stropiți. Iar pe viitor deși sunt niște arbori deosebit de frumoși și rezistenți la furtuni,sa nu mai fie plantați.După cei care au studiat aceasta insecta,ea confunda pielea cu frunzele,iar în urma înțepături, moare,hrana ei fiind doar frunzele.Am observat ca sta un timp pe piele,timp în care poate fi alungată, apoi înțeapă.
-
Cei bine platiti de la UVVG si de la Aurel Vlaicu sa faca asa zisă cercetare si se si dau de ecologisti, ce solutii au cautat si gasit ? Madam Lizica ce se tot fatatie cu chinezii si in China, de ce nu le cereamicilor ei sa ajute orasul asta cuu o solutie eficienta ? In China au o autostrada marginita de platani si nu au aceasta problema.
intreadevar Primaria cunoaste bine subiectul despre ” țâțari ” ha ha ha
-
Nu cred… auzisem ca Falca e pe invers si Bibi e doar labagiu.
-
:())))))
-
Nu ne dati noua sfaturi cum sa combatelm pacostele astea caci Primaria ce a adus patanii de import infestati trebuie sa sa informeze si sa ia urgent masuri de starpire . Insecta e extrem de agresiva si ntepatura e foarte duroasa si cel muscat se resimte cateva zile, chiar de pielea nu se inroseste, iritatia e acuta. Solutia e ga Gospodaria Comunala sa nu mai importe platani si alti arbori plini de boli si daunatori , ci sa planteze plante din pepiniere romanesti. si sa isi refaca propria pepiniera cu plante autohtone.
Pana atunci cel ce ia salariu de administrator al orasului sa intre urgent in contact cu furnizorul si cu entitati ce stiu cum se combate tigrul de platan :Exista legaturi prin internet si poate lua legatura cu institute de cercetare, cu furnizorii de plante si tratamente pt acestea din tara si strainatate. dar indolenta si lenea sunt mari . de ce sa nu vegetezi daca poti ?
-
Oficiul de protectia plantelor ar fi trebuit sa ia masuri de indata ce a aparut.Putea sa încerce substanțele existente pe piața sa vadă la care e sensibila.Dar mai comod e sa stai și sa vina banii.Nu or fi aat pagube la platan cât mai mult disconfortul pt oameni.
-
Lasă că au plantat acum câteva luni pe strada Poetului zeci, dacă nu sute, de arbori decorativi, dar nu i-au udat și nu i-au întreținut. Doar i-au înfipt în pământ, că o da Doamne-Doamne să se prindă singuri… Cred că doar 4 sau 5 s-au prins și nu s-au uscat. Restul sunt uscați. Toți acești arbori plantați sunt din banii nostri, că doar n-or fi din buzunarul primarului și consilierilor…
-
Dupa plantare si in perioada de seceta era obligatorie udarea lor măcar la 3-4 zile
-
Naiba stie, in Bucuresti Nicusor Dan a stropit cu ceva de pica si elicopterele si voi nici sa stropiti de tantari nu sunteti in stare…
K-otrine și Calypso sunt foarte bune și eficiente împotriva acestor insecte….dacă se vrea , intr-adevar. Este testat, nu vorbesc din auzite.