ARAD. Poveşti de succes despre cultură. Timp de două zile, la Arad, în Sala Ferdinand a Palatului Administrativ, reuşitele în politicile culturale ale Europei se prezintă în faţa actorilor vieţii culturale locale. Ca lecţie şi ca exemplu de bune practici. Totul, în cadrul Conferinţei Culturale Internaţionale „Resurse şi politici culturale”, eveniment organizat de Primăria Arad în parteneriat cu europarlamentarul Iosif Matula şi care şi-a deschis porţile marţi.
Începând cu ora 10.00, aici s-au adunat peste 100 de „actori” ai vieţii culturale locale, de la directori şi angajaţi ai instituţiilor de cultură, la artişti, critici, profesori universitari, reprezentanţi ai ONG-urilor cu activitate culturală, consilieri locali şi judeţeni şi iubitori de frumos, pentru a afla totul despre misterele unor politici culturale de succes.
Moderată de jurnalistul Andrei Ando, conferinţa a fost deschisă de primarul Gheorghe Falcă care a precizat, din start, faptul că „Aradul a intrat în competiția pentru titlul de Capitală Culturală Europeană pentru a câștiga, iar istoria sa, care a început acum un mileniu, îi oferă suficiente argumente pentru a crede în acest obiectiv”. Edilul a insistat şi pe faptul că importantă este şi competiţia în sine, intenţia finală fiind schimbarea statutului cultural al orașului şi redarea unei dimensiuni culturale europene. „Iar dacă Aradul vizează un statut european de seamă, primul lucru pe care îl putem face este acela de a deveni locul de întâlnire al profesioniștilor culturali ai Europei”, a precizat edilul.
Prima prezentare i-a aparţinut lui Robert Palmer (Scoţia), expert consultant în sectorul cultural, şi a vizat „procedeul de Mapare a Resurselor Culturale”. Palmer a vorbit despre studiul realizat, în 2009, în 30 de ţări, despre problemele culturii – poziţionarea şi statutul culturii, rolul culturii în dezvoltarea regională, managementul cultural, rezistenţa la schimbare şi nou, rezolvarea diferendului între vechi şi nou în cultură, susţinerea inovaţiei în domeniu, implicarea cetăţenilor în actul cultural, planificarea culturală şi politicile culturale.
Despre şansele Aradului la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, despre atuurile oraşului nostru şi despre schimbarea de mentalitate în cultură au vorbit atât Robert Palmer, cât şi Corina Şuteu (expert şi trainer în managementul cultural, politici culturale europene şi cooperare culturală).
Trainerul a indicat şi cele mai importante chei de citire ale Aradului în lupta pentru titlu (diversitatea etnică, spectaculozitatea arhitecturală, o poartă către vest, diversitatea religioasă, inovaţia industrială), dar a vorbit şi despre alegerile pe care va trebui să le facă oraşul nostru, care poate alege să joace cartea culturală împreună cu Timişoara sau singur, care poate să insiste asupra identităţii locale sau să încerce să devină global. Carlos Fernandes (Portugalia), de la Facultatea de studii de turism din cadrul Institutului Politehnic din Castelo Viana, a abordat tema turismului cultural, amintind de noul concept de turism: turismul ca experienţă. Portughezul a insistat pe obiectivele turismului actual, pe modalităţile de atingere a acestora, pe schimbarea comportamentului turistic şi pe ţinta turiştilor care urmăresc „the best deal”.
Şi natura
A urmat o prezentare a Parcului Natural Lunca Mureşului, făcută de Paul Hac, directorul parcului, şi una a Braţului Mureşului la Szeged, făcută de Voros Csaba (Ungaria), Fundaţia „Szeged Heritage Society”. Concluzia cea mai importantă i-a aparţinut lui Robert Palmer: „Politicile culturale au nevoie de implicarea dumneavoastră. Oraşul are nevoie de dumneavoastră, dacă doriţi să câştigaţi această importantă luptă”.
Două ateliere
Actorii vieţii culturale locale au fost chemaţi marţi în cadrul conferinţei internaţionale să participe la partea cea mai dinamică a primei zile: atelierele Analiză SWOT şi Turism cultural.
Citiți principiile noastre de moderare aici!