Asociația Vernacular transmite că proiectul de inventariere a bisericilor istorice de lemn din țară a venit „ca un răspuns la una dintre cele mai mari probleme ale păstrării și gestionării bisericilor de lemn de patrimoniu din România: lipsa informațiilor privind numărul, starea și valoarea lor”. În România se presupune că ar mai exista peste 1.400 de biserici de lemn care dispar accelerat, puținele intervenții de punere în siguranță și puținele proiecte de conservare sau restaurare se fac întâmplător, fără a se face o prioritizare, dată de starea și valoarea fiecărei biserici.
„Prima fază a proiectului a urmărit dezvoltarea și implementarea unei metodologii de inventariere și dezvoltarea unei platforme online, unde datele să fie colectate și filtrate. De asemenea, un prim pas pentru formarea unei rețele de specialiști, cu ajutorul cărora proiectul să poată fi extins la nivel național, a fost organizarea atelierului multidisciplinar de inventariere, în jurul celor 30 de biserici de lemn din județul Arad”, transmit reprezentanții Asociației Culturale Vernacular.
Filtrarea bisericilor
Fișa de inventariere a bisericilor a conținut date de identificare, date istorice, descrieri de specialitate, precum și calificative pentru starea obiectivului și despre valori evaluate pe diferite criterii. Platforma pe care toate aceste date se încarcă este un instrument pentru diferite scopuri, prin care datele se pot filtra, sorta și afișa, sub formă de hartă sau tabele. Un alt scop este afișarea și filtrarea datelor cu scop științific, culese multidisciplinar de la fiecare obiectiv. De pildă, bisericile vor putea fi filtrate după perioada de construcție, după sistemul structural de construcție, după starea de conservare, după autorii picturii etc.
Nu în ultimul rând, platforma este adresată și publicului larg, care găsește informații generale despre fiecare biserică de lemn, imagini și o sinteză a datelor culese – istoricul, starea de conservare și valoarea. Platforma va fi lansată în perioada următoare, cei de la Asociația Culturală Vernacular urmând să facă și un mic ghidaj de utilizare a platformei.
Finanțat de AFCN
Proiectul este implementat de Asociația Culturală Vernacular, alături de Asociația Biserici Înlemnite / The Wooden Churches Association și este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național prin sesiunea II/2021 de finanțare (aria tematică Patrimoniu Cultural Material). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Trimite articolul
XÎn Zăbrani în Lipova încă sunt sunt cel puțin cinșpe atelier de tâmplărie apelați la acest oameni pentru că au nevoie de un câștig vă rog eu foarte mult că apelați la unul dintre ei se numește țiile așa îl cheamă așa-i spun oamenii
Inventarierea e simpla
Un tabel Excel, care, unde e, de cand, ultimadata restaurat, cine o ingrijeste – simplu, nu toata migaleala de mai sus!
Păi, fiecare parohie deține un inventar al lăcașurilor sale de cult, cu starea lor de degradare, cu evidențe privind situația la zi a faptelor de-a avea sau de-a nu avea un păstor, niște enoriași, oțâr de curent electric, un drum de acces, șamd.
Problem solve! Unde gasesc XCELU!?
These wooden churches are a national historic treasures,every effort should be made ,and financial support should be given and made available for the restoration of these wonderful Nation treasure…….just a concerned USA ,citizen……Thank you,for your effort.. Nike Gerardi .. Pennington NJ . USA