Sunt prezenţi la Festivalul Ştiinţei, la sesiunile de comunicări ştiinţifice, la orice concurs care implică dezvoltarea unui proiect practic. Sunt pasionaţi de legile fizicii, de modul în care acestea pot fi aplicate în viaţa de zi cu zi. Au inventat tot soiul de lucruri, care chiar dacă nu sunt absolut originale, le poartă semnătura. Ei sunt inventatorii de la Colegiul Naţional „ElenaGhiba Birta”, care la clubul de fizică, sunt îndrumaţi şi provocaţi de cei doi profesori Rodica Vancu şi Constantin Cioarsă.
Cu gândul la vacanţă
Cei mai mici, dintr-a VI-a, se ocupă de plante. Numele lor: Ionela Florea, Valentin Crişan, Antonia şi Alexandra Marinovici, Adina Barabaş, Andreea Parapaş şi Cătălina Gherda. Nu sunt botanişti dar au conceput trei sisteme de udare a plantelor pentru vremea concediului. Până la întoarcerea din vacanţă, florile se udă singure. Anul acesta vor încerca să-şi îmbunătăţească proiectul cu un temporizator, adică să fie udate la program. Şi tot ei, au construit o barcă cu diferite sisteme de propulsie, care la vară va fi lansată la apă. Până atunci a fost lansată doar la… festivalul ştiinţei. Alături de turnul termic al lui Rareş Dolga care a şi prins premiul de inventivitate ştiinţifică.
Energii alternative
Proiectele provocatoare aparţin liceenilor. Fie că se ocupă de sisteme de propulsie, precum Alexandru Iercoşan, Patrik Kossick, Andrei Toma, Viviana Ciolac sau Bianca Bulzan sau de energiile alternative.Turbinele eoliene sau cele cu levitaţie magnetică, marca Osman Ercan şi Casian Aioanei, produc curent de 6V şi 12 V, destul cât să aprindă un bec. Au putut fi studiate la Festival şi la Târgul Eco Mediu. Energia solară este domeniul lui Răzvan Suciu şi Alexandru Furtuna care au construit o oglindă parabolică pe care o vor utiliza pentru încălzirea apei cu ajutorul soarelui.
Toţi, indiferent de vârstă, sunt pasionaţi de ceea ce fac, stau după ore să muncească la proiecte, participă la concursurile de profil şi învaţă să aplice fizica teoretică la lumea din jurul lor. Cei mai mari se gândesc serios să-şi continue studiile în străinătate şi, cu siguranţă, îi va ajuta seriozitatea şi perseverenţa care le-au dobândit la orele de fizică.
JA-M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!