ARAD. Investitorul austriac interesat de asocierea cu CET Arad a transmis, de la Salzburg, o scrisoare adresată Primăriei, prin care solicită un dialog deschis referitor la sumele care urmează să fie investite de grupul austriac, care sunt efectele aşteptate ale infuziei de capital – substanţială a preţului la gigacalorie, modalitatea de recuperare a investiţiei, dar şi cerinţele şi aşteptările grupului de firme de la administraţia locală.
Reamintim, în cursul anului trecut, CET Arad a publicat un anunţ de intenţie privind atragerea mediului privat de către CET Arad SA Lignit pentru retehnologizarea sursei de producere a energiei termice prin realizarea investiţiei „Centrală pe ciclu combinat cu turbină de gaze, cazan recuperator şi acumulator de căldură”. Anunţul a fost publicat, internaţional, la mijlocul lunii iulie. Oferta depusă de consorţiul format din firmele Luna Holding GmbH, OTF Contracting Co.Ltd., Elsaco Electronic S.R.L. şi Arnold Consulting AG a fost considerată corespunzătoare. De la finele anului trecut, însă, totul stagnează.
„Obiectivul principal al proiectului propus de consorţiu este de a utiliza o tehnologie modernă prin folosirea unei turbine de gaz din clasa de peste 40 MW de ultimă generaţie cu o eficienţă energetică de nivel înalt şi prin folosirea la maxim a energiei gazelor arse rezultate ca aer de combustie pentru noul cazan C2 în combinaţie cu un acumulator de căldură, care să permită transformarea centralei de cogenerare de înaltă eficienţă existentă la CET Arad într-o instalaţie de producere a energiei în ciclu combinat cu cogenerare de cea mai înaltă eficienţă ca model pentru România”, se prevede în scrisoare. În plus, „ca urmare, o parte importantă a economiilor realizate sunt transferate comunităţii prin livrarea energiei termice la un preţ de circa 14 euro/Mwh+TVA, ceea ce înseamnă o reducere a costurilor de încălzire cu circa 6 milioane euro anual în comparaţie cu situaţia existentă”.
49,5 milioane euro
„Investiţia necesară se ridică la 49,5 milioane euro, cu termen de finalizare maxim de 2 ani de la semnarea acordului. Punerea în funcţiune a noii capacităţi de producţie a energiei va garanta dezvoltarea durabilă a serviciilor de încălzire urbană de înaltă calitate la preţuri competitive, cu o durată de viaţă de 25-30 de ani. Conform proiecţiilor financiare, investiţia ar putea fi recuperată în 8 ani, urmând ca, ulterior, toate beneficiile să revină partenerului CET Arad SA, respectiv acţionarului principal – Municipiul Arad”, precizează investitorul austriac.
Riscuri
Totuşi, se precizează că „nicio investiţie nu e lipsită de riscuri”. Pentru succesul financiar pentru investitor şi pentru sistemul de încălzire, „consorţiul are nevoie de soluţii clare privind atenuarea riscurilor (…) şi de o strategie comună cu Municipiul Arad”.
Două solicitări cu greutate
Consorţiul de firme avansează, punctual, două solicitări Primăriei Arad. „Este nevoie de: existenţa unui partener comercial în calitate de cumpărător al unei cantităţi minime de energie termică de 500.000 MWh anual”, respectiv „garantarea solvabilităţii partenerului nostru de asociere CET SA, de către Primăria Arad”. Cu alte cuvinte, cere Primăriei să asigure încasarea banilor pentru energia vândută – ţinând cont că în prezent CET are de primit zeci de milioane de lei de la CET Hidrocarburi pentru energia termică pe care a livrat-o, care a fost vândută şi încasată de la populaţie, dar pe care CET Hidrocarburi nu a mai achitat-o la CET de ani buni. În încheierea scrisorii, dr. Anton Loschat, CEO al firmei austriece, cere reprezentanţilor Primăriei „să încercăm să găsim împreună printr-un dialog direct un consens privind obligaţiile părţilor şi modalităţile de împărţire a riscurilor, în condiţiile în care acest proiect presupune o investiţie mare cu impact financiar pozitiv major asupra cheltuielilor Municipiului şi care va deservi într-o formă economică accesibilă locuitorii Municipiului Arad”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!