Nu mai e niciun secret pentru nimeni că cea mai bună soluţie este investiţia imobiliară, toţi marii bogaţi ai lumii au o bună parte din bani investiţi în proprietăţi imobiliare, singurele active care au valoare reală.
Întrebarea care se pune este dacă investim local sau în altă ţară, noi arădenii având mai mult decât alţii experienţa achiziţiilor imobiliare în alte ţări, începând cu casele din Battonya şi până la proprietăţi în Spania, Italia, Franţa şi alte ţări din Europa. Conform statisticilor publicate de globalpropertyguide.com, creşterea pieţei rezidenţiale este mai mare în România decât în ţările dezvoltate din Europa, iar tendinţa se va menţine pentru următorii ani. De asemenea, indicele imobiliare.ro indică o creştere medie a preţurilor de 9,6% în ianuarie 2017 faţă de ianuarie 2016 şi o creştere a preţurilor cu 1,3% faţă de decembrie 2016.
Sursa: http://www.globalpropertyguide.com/
9,6% creştere medie a preţurilor la apartamente în România ianuarie 2017 faţă de ianuarie 2016.
“E normal să avem creşteri, noi facem parte dintr-o piaţă comună în care veniturile, costurile şi preţurile au tendinţa naturală de a se egaliza. Sigur că există şi vor exista întotdeauna o serie de caracteristici specifice, locale, care fac imposibilă o egalizare perfectă, dar diferenţele se vor reduce foarte mult, iar România nu poate decât să crească, din toate punctele de vedere. Gândiţi-vă că anul trecut costurile de construcţie au crescut cu 20% iar preţurile doar cu 10%, decalaj care se datorează faptului că încă se livrează locuinţe construite la preţuri mai mici şi pe terenuri cumpărate la preţuri mici în perioada de criză. Şi dacă ne uităm la pieţele mature, spre care tindem, cum e spre exemplu cea din Austria, Germania, etc., observăm că preţurile apartamentelor ultracentrale sunt duble faţă de alte zone, în timp ce la noi diferenţa e de doar 20% – 30%. In consecința, apartamentele ultracentrale vor avea o creștere mult mai accentuată.” declară Valentin Morar, CEO Wallberg Properties.
Aşadar, ce se va întâmpla atunci când se vor livra locuinţe construite la costuri cu 20% mai mari şi pe terenuri mai scumpe? E foarte clar că nu ne putem aştepta decât la o creştere cu cel puţin 10% faţă de nivelul actual al preţurilor la apartamente. Este o creştere sigură pe care ne aşteptăm să o vedem pe parcursul acestui an, la toate apartamentele noi în oraşele din România.
Randamentul în Arad e mai ridicat decât în oraşe din Franţa, Italia sau Austria.
Şi totuşi, oare nu e mai bine să cumpărăm un imobil într-o ţară precum Franţa sau Italia, poate chiar Austria care e mai aproape? S-ar putea, cu toate că imobilele sunt mai scumpe, randamentul să fie măcar acelaşi, sau chiar mai bun decât la noi, pentru că veniturile sunt mai mari. Ei bine, această impresie este contrazisă de realitate. Cu toate că chiriile sunt mai mari, ele nu asigură un randament mai bun decât în Arad datorită preţului de achiziţie care este sensibil mai mare. În plus, o proprietate în străinătate implică costuri suplimentare de administrare, care pot fi destul de mari, costurile de asigurare sunt mai mari, iar controlul la distanţă foarte dificil de realizat.
Se observă astfel, din datele existente la nivel european, că o investiţie imobiliară ultracentrală în Arad este mult mai profitabilă decât una similară în alte oraşe din vestul Europei. În plus, se mai observă foarte clar că, astăzi accesibilitatea este mai ridicată în România decât în ţările dezvoltate, unde creşterea venitului mediu nu a putut ţine pasul cu creşterea preţurilor la imobile şi aceeaşi tendinţă se observă şi la noi, aşadar acesta pare a fi momentul optim pentru a investi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!