SELEUŞ. În loc să ajute administraţiile locale eficiente, care reuşesc să atragă fonduri europene nerambursabile, se pare că funcţionarii din ministerele de la Bucureşti fac tot posibilul să le bage beţe în roate. O investiţie uriaşă, de aproximativ 8 milioane de euro, pentru care Primăria Seleuş a prins deja finanţare europeană nerambursabilă în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, este sabotată chiar de stat, care ţine proiectul în evaluare de trei ani de zile.
Primarul comunei arădene, Cristian Branc, anunţa anii trecuţi faptul că locuitorii din Seleuş ar putea să primească apă caldă şi energie electrică la preţuri derizorii. Totul, cu ajutorul unei centrale care să funcţioneze pe biogaz şi pe biomasă. Practic, toate resturile vegetale ale comunei, dar şi culturile dedicate, gunoiul adunat de la animale, iarba sau crengile locuitorilor, toate deşeurile organice ar urma să fie transformate în curent şi căldură.
„Stația de biogaz va produce curent în valoare de aproximativ două milioane de euro pe an și va genera și apă caldă pe care vreau să o distribui locuitorilor. Ei vor putea să își încălzească locuințele, dar și solariile. Desigur, serviciile vor avea un preț, însă vorbim despre o sumă modică, atât cât să poată fi întreținute instalațiile. După estimări, încălzirea unei case de dimensiuni normale din Seleuș va costa undeva la 1.500-2.000 lei pe sezon, fiind mult mai ieftină pentru locuitorii care au la ora actuală încălzire pe lemne sau cărbune”, spunea primarul în 2021.
Numai că, un an mai târziu, proiectul nu a făcut paşi în faţă, iar termenul limită de finalizare se apropie rapid.
„Ar însemna foarte mult această investiţie pentru toţi locuitorii comunei. Potrivit proiectului, staţia ar urma să producă energie electrică regenerabilă, 1 MW/oră, dar şi 2 MW/oră de agent termic, care ar putea să ajungă în casele oamenilor pentru încălzire. În prezent, locuitorii din Seleuş se încălzesc cu lemne şi cărbuni, materii tot mai scumpe şi neconfortabile. În plus, suntem bazin legumicol, iar solariile ar putea fi încălzite cu ajutorul acestei staţii, iar legumicultorii ar putea să scoată producţie şi în extrasezon. Din 2019 suntem în evaluare la Bucureşti, iar termenul limită de finalizare a proiectului este 31 decembrie 2023. Mi-e frică că vom pierde fondurile europene nerambursabile. Batem pasul pe loc din cauza statului, asta chiar dacă astăzi se vorbeşte peste tot de energie regenerabilă, de decuplarea de la gazul rusesc”, a spus Cristian Branc, primarul comunei Seleuş.
Oamenii abia aşteaptă
Oamenii din Seleuş au aflat de mult de acest proiect şi, tot de atunci, abia aşteaptă ca staţia şi, ulterior, sistemul de încălzite să devină realitate. Iar primii care aşteaptă cu sufletul la gură finalizarea proiectului sunt legumicultorii care au solarii şi care ar primi un ajutor enorm de la încălzirea pe biogaz.
„Avem un sistem de producţie destul de energofag. Cheltuim anual între 50.000 şi 60.000 de euro cu lemnul necesar pentru încălzirea solariilor. Este o sumă foarte mare, iar lemnele se tot scumpesc. Vom fi nevoiţi să reducem din activitate pe perioada de iarnă şi să trecem pe solarii reci, pentru că nu ştiu dacă ne vom mai permite încălzirea solariilor. În toată lumea civilizată, administraţia gândeşte şi implementează proiecte de succes. Acest proiect ar fi cea mai mare realizare din ultimii 25 de ani pentru comuna noastră, care este cunoscută pentru legumele produse aici. Proiectul ar fi un exemplu de bune practici. Sperăm ca guvernanţii să aibă inteligenţa să deblocheze proiectul şi să ne dea voie să producem legumele noastre, care sunt atât de apreciate”, a declarat Ioan Horga, legumicultor din Seleuş.
Un alt localnic, Darius Moţocan, care este agricultor, spune că „staţia de biogaz ar fi foarte benefică pentru comuna noastră. Încălzirea caselor ar trece de la lemne, cărbune şi peleţi la biogaz. Sunt mulţi cultivatori de cereale în zonă, ar funcţiona cu siguranţă această centrală şi ar avea suficientă materie primă. Sunt convins că agricultorii ar cultiva porumb special pentru biogaz, iar toate resturile vegetale din comună ar urma să fie folosite la producerea de curent şi de căldură”.
Previziuni sumbre
Din păcate, proiectul pare tot mai aproape de a-şi da obştescul sfârşit chiar înainte de a se fi născut la modul real vreodată. Birocraţia dusă la extrem sau interesele ascunse blochează o investiţie de 8 milioane de euro care ar duce la independenţa comunei Seleuş din punct de vedere al încălzirii. Administraţia locală mai are la dispoziţie puţin mai mult de un an de zile pentru a face funcţională staţia de biogaz şi biomasă! Din păcate, funcţionarii aflaţi în posturi călduţe la Bucureşti nu par să fie grăbiţi de termenele tot mai scurte.
Trimite articolul
XNu cunosc sustenabilitatea unei asemenea idei.Sa nu fie mai mare consumul de energie pt transportul crengilor,resturilor vegetale,decât producția.
Ce parere au parlamentarii aradeni,care zilnic se bat cu pumnii in piept ca promoveaza tot felul de programe si investitii ?Sau e vorba doar de vorbe goale la aceste parasute trimise in parlament sa ce ? sa ia indemnizatii rusinoase si sa bata din gura ?!
-
Ați ales doi papițoi, bâlciu și glad, cu ei să defilați și atenție, data viitoare nu mai alegeți asemenea progenituri.
Acei functionari n-au nici un interes atata timp cat in buzunarul lor nu intra nimic in plus s-ai motiveze ei
uita ca sunt platiti cu niste salari pe care un om normal le-ar putea castiga in vreo 3-4 luni de munca
-
Felicitări, trîiască pnl în frunte cu bîlciu și glad , papițoi ați votat , papițoi aveți.
Eu spun ca investitia chiar trebuie sa fie a primariei .com a oamenilor de de eficienta tot trebuie de de facut cu o norma de rentabilizare totusi sunt opt mil euroooo
Toti acesti sabotori, frane, aflate in functii babane, se ascund in spatelei sintagmei “statului de drept”, de unde torpileaza cu metodele binecunoscute, orice initiativa, progres, de parca ar fi cu totii alesii satanei si nu ai propriului lor popor.
Statul a sabotat si Fabrica de Seringi.Statul este Werner, Codruta si inca 50.000 de fripturisti
A prins finantare nerambursabila dar este in evaluare de 3 ani??? Sa prinzi finantarea evaluarea trebuia finalizata!!!
Mafia din trupele PNL-PSD distruge si fura totul….Unde se vrea ceva bun facut de nu ia sparga grasa nu da acordul cum Falconetii a facut cu Mercedes care mai apoi a plecat la Debrecen !!