Patinoarul artificial își va extinde considerabil perioada de funcționare într-un an, pentru că va fi închis într-o construcție de tip hală, iar gheața va putea fi menținută chiar și primăvara. În acest moment, patinoarul funcționează doar două luni pe an, începând din a doua parte a lunii decembrie și până în februarie. Au fost însă și ani în care, din cauza temperaturilor ridicate și a performanțelor slabe ale instalațiilor care produc gheața, patinoarul a funcționat doar câteva săptămâni pe sezon. Asta i-a determinat pe mulți arădeni să considere că amenajarea patinoarului artificial în 2006 a fost o afacere proastă a municipalității, care a investit inițial un milion de euro în proiect, însă alți bani au fost cheltuiți de-a lungul anilor.
Performanțe slabe
Când a fost inaugurat, reprezentanții Primăriei spuneau că patinoarul are o instalație de răcire foarte performantă, care poate păstra gheața până la temperaturi de 15 grade Celsius. Se anunțase că locul de agrement va fi deschis din 15 noiembrie pana în 15 martie. În realitate, instalațiile de răcire s-au dovedit o gaură în buget, din cauza consumului foarte mare de energie electrică. Așa se face că perioada în care se produce gheața a fost înjumătățită. Chiar și așa au existat probleme în plin sezon, în preajma sărbătorilor de iarnă. De exemplu, la sfârșitul lunii decembrie 2012, arădenii au găsit bălți în loc de gheață, deși afară erau cel mult 5 grade Celsius, deci sub capacitatea declarată a instalației de răcire. Totodată, în sezonul 2009/2010, patinoarul a fost deschis mai puțin de o lună.
Deschis tot anul
Proiectul Primăriei de a acoperi patinoarul are în vedere tocmai creșeterea perioadei de funcționare într-un an, pe lângă creșterea confortului pentru utilizatori. De fapt, locul de agrement va fi deschis tot anul, însă în sezonul cald va funcționa ca teren de fotbal acoperit. În prezent, deși gazonul artificial există de mulți ani, sunt puțini cei care merg să joace fotbal în acest loc pe timp de vară, pentru că este foarte cald, dar se estimează că interesul va crește când terenul va fi închis într-o hală.
Licitația
Primăria a publicat, în urmă cu câteva zile, anunțul de licitație pentru lucrările de acoperire a patinoarului. Investiția este estimată la 2,6 milioane de lei, însă având în vedere că atribuirea contractului are drept criteriu principal prețul cel mai mic, costurile finale ar putea fi mai reduse. De altfel, în urmă cu doi ani, când municipalitatea anunța studiul de fezabilitate pentru această investiție, se estimau costuri de peste 4.000.000 de lei.
Ofertele firmelor interesate să execute lucrările se vor putea depune până în 20 iulie. Din momentul desemnării câștigătorului licitației și semnării contractului, firma va avea la dispoziție cinci luni să execute lucrările.
Lucrări, de la anul?
Având în vedere că procedurile birocratice durează câteva luni, cel mai probabil lucrările vor putea începe abia anul viitor, după încheierea următorului sezon de patinat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!