mai teoretic al cercetării și politicilor de protecție a naturii, în cel foarte practic și pragmatic de participare efectivă la conservarea ex situ a speciilor de plante, spontane și cultivate.
Practic, în pavilionul Castelului Macea este în curs de amenajare „Colecția de semințe Macea”, o inițiativă materializată prin proiectul ”Cooperare transfrontalieră pentru protejarea și promovarea diversității plantelor” – Pro-Plants, codul proiectului HURO/1101/119/1.3.1.
Proiectul beneficiază de finanțare prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, având o valoare totală de 950000 euro. Parteneri în cadrul proiectului sunt UVVG Arad și Universitatea Corvinus din Budapesta, prin Grădina Botanică Universitară ”Pavel Covaci” din Macea și respectiv Administrația Arboretumului din Szarvas.
Spunem că această inițiativă este unică pentru vestul țării, deoarece în România nu există decât o singură Bancă de gene, adică o colecție care să adune mostre de semințe din specii răspândite pe tot cuprinsul țării, și anume la Bacău.
O inițiativă tocmai în extremitatea vestică a țării, vine să completeze materialele adunate în Banca de gene de la Bacău, în cealaltă extremitate, de est, care din păcate nu beneficiază de resursele necesare pentru a susține culegea și păstrarea mostrelor din regiunea noastră. Și dacă prima inițiativă este a statului, care în momentul de față nu își dă interesul să o finanțeze și să o îngrijească, inițiativa de la Macea este privată și promite că va crește și va fi susținută cu interes de către reprezentanții UVVG Arad.
În cadrul institutului denumit „Colecția de semințe Macea” se vor organiza în fapt mai multe secții, cu funcționalități distincte și complementare. În primul rând colecția de semințe în sine, cu laboratoare de selecție a semințelor și pregătire pentru pătrare a mostrelor, germinatoare și spații de depozitare pentru mostrele de semințe. A doua funcție, foarte importantă pentru cercetare, educația elevilor și studenților cât și pentru promovarea activității de conservare a plantelor, va fi cea de herbar. Aici vor fi pregătite și se va asigura conservarea pentru câteva mii de specii de plante din flora spontană și cultivată. În cadrul proiectului Pro-Plants deja au fost prelevate și pregătite mostre pentru peste 800 de specii și planșe de herbar pentru același număr de specii de plante. Vor fi amenajate spații cu funcție de muzeu botanic, care vor putea fi vizionate de către publicul larg care vizitează de-a lungul întregului an grădina botanică.
Elevii și studenții vor putea desfășura aici lecții practice de identificare a speciilor de plante, pregătire a mostrelor de semințe, pregătirea specimenelor pentru erborizarea, astfel încât prin contactul nemijlocit cu plantele și practicile de conservare a acestora, să conștientizeze importanța conservării naturii, să îndrăgească plantele și ă transmită și altora pasiunea pentru frumos și natură.
Dacă aparatura și mobilierul necesare pentru realizarea ”Colecției de semințe Macea” sunt achiziționate din fonduri europene, amenajarea efectivă a spațiului este asigurată din fonduri proprii de către UVVG Arad, indicând interesul acesteia de a se implica atât în conservarea efectivă a patrimoniului natural local și regional, cât și în educarea tinerilor și promovarea bunelor practici de mediu.
Așteptăm cu interes inaugurarea „Colecției de semințe Macea”, fiind convinși că activitatea specialiștilor UVVG Arad implicați se va desfășura cu succes.
Pe baza proiectului pe care l-am câștigat cu Universitatea Corvinus din Budapesta și cu Institutul de Cercetări din Szarvas, fiind un proiect transfrontalier, pavilionul a fost transformat într-o bancă de gene unică în România în care vom testa capacitatea genetică a seminţelor de la diferite specii.
Au fost amenajate mai multe laboratoare de biologie celulară și moleculară și vom reuși să modernizăm ierbarul Universității, cel mai vechi ierbar din România din anul 1864, când bazele lui au fost puse de Lajos Simonkai. De asemenea, expoziția de botanică și geobotanică va fi renovată, pe baza proiectului pe care îl avem câștigat.
În ceea ce privește Castelul Universitar Macea, am amenajat o bibliotecă modernă în care studenții se vor putea documenta în timpul practicii efectuate.
Va fi o bibliotecă modernă dotată cu calculatoare și alte anexe specifice unei astfel de biblioteci cu posibilități de informare asupra bibliografiei în mai multe limbi. Dorim ca prin aceste amenajări pe baza proiectului pe care l-am câștigat să putem oferii studenților, în noul an universitar, cele mai bune condiţii pentru studiu și pentru petrecerea timpului liber, având în vedere că, Castelul de la Macea și Grădina Botanică „Pavel Covaci”, sunt obiective de bază ale proiectului educaţional pe care îl desfășurăm în cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș”.
Investiție în cercetare științifică unicat în vestul României – Banca de gene
În cadrul Complexului Universitar Macea, pavilionul Castelului Macea al UVVG Arad primește o nouă imagine, care dorește să pună în valoare nouă și interesantă funcție pe care i-a atribuit-o conducerea universității, care a considerat că universitatea trebuie să treacă din domeniul ...
Trimite articolul
XCele mai citite știri
Mapamond
Conservatorii lui Friedrich Merz au câștigat duminică alegerile legislative din Germania, urmați de partidul de extremă-dreapta AfD, care a obținut cel mai bun scor din istoria sa, potrivit sondajelor la ieșirea de la urne realizate de televiziunile publice, relatează AFP.
România
Rezultatele extragerilor loto din data de 23-02-2025 sunt următoarele:
România
O filmare postată pe TikTok a stârnit controverse după ce o mamă și-a băgat copilul mic într-o cadă plină cu zăpadă, în toiul iernii, spunând că vrea să-l „călească” și să-l facă „spartan”. Imaginile au atras rapid atenția tuturor, iar autoritățile s-au autosesizat, verificând circumstanțele în care a avut loc incidentul.
3
România
Aproximativ 150 de persoane, majoritatea refugiaţi din Ucraina, au participat duminică la un protest organizat în Bucureşti, prin care s-au marcat 11 ani de agresiune rusă şi trei ani de la declanşarea invaziei la scară largă.
5
Mapamond
Papa Francisc, spitalizat cu pneumonie şi a cărui stare de sănătate se menţine critică, a spus, într-un mesaj pentru rugăciunea Angelus, că-şi continuă cu încredere spitalizarea şi tratamentele, potrivit AFP.
ARADON Sport local
CS Universitatea Arad va încerca accederea în play-off, între primele opt echipe.
România
Mai mulți parlamentari PSD și ai minorităților naționale propun, printr-o inițiativă legislativă depusă la Parlament, ca evaluarea anuală a performanțelor profesionale ale funcționarilor publici să cuprindă și verificarea, în scris, a cunoștințelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementează activitățile acestora.
2
Citiți principiile noastre de moderare aici!