În luna septembrie a anului trecut era sărbătoare mare în localitatea Sântana. Atunci s-a inaugurat o fabrică de reciclare şi topire a aluminiului, în urma unei investiţii austriece în valoare de 50 de milioane de euro. Fabrica are aproximativ 120 de angajaţi şi o capacitate de 80.000 de tone pe an, dar va fi extinsă, investitorul estimând o cifră de afaceri anuală de 75 de milioane de euro. Investiţia finală se va ridica la peste 100 de milioane de euro creând locuri de muncă pentru 600 de persoane. „Cea de a doua unitate va prelucra lingourile de aluminiu din care obţin diferite obiecte pentru industria auto şi cea a construcţiilor”, explică Viorel Enache, primarul localităţii.
A doua fabrică
Edilul şef susţine că munca la construcţia următoarei fabrici trebuie să înceapă dintr-un moment în altul. Ea va fi tot o investiţie privată germană, în valoare de peste 2 milioane de euro şi va avea aproximativ 70 de angajaţi. „Este prevăzut ca în primăvara următoare să se demareze procesul de producţie la fabrica de reciclare a magneziului”, precizează Viorel Enache.
Poluare cu nitraţi
În plus, echipa primăriei din Sântana a făcut un plan pentru a diminua şi a preveni poluarea cu nitraţi. Pe lângă introducerea canalizării, care este în faza de licitaţie, edilii oraşului au prevăzut intervenţii în localităţile unde dejecţiile animaliere sau îngrăşămintele chimice ar putea ajunge în pânza freatică. „Canalizarea este trecută în masterplanul Consiliului Judeţean şi este cea mai importantă în momentul de faţă. Sperăm să nu fie multe contestaţii la licitaţie, iar în iulie, cel târziu august să înceapă lucrările. Noi informăm şi solicităm fermierilor modul de folosire multianual sau de depozitare al dejecţiilor animaliere. Ne interesează, în principal, ca ele să nu fie în preajma fântânilor sau a puţurilor”, mai spune edilul şef.
Colectare selectivă
Pe lângă aluminiu şi magneziu, locuitorii din Sântana mai trimit la reciclat şi mase plastice, hârtie şi alte materiale pe care le adună în containere separate. „Vom face analiza activităţii de colectare selectivă de până acum şi vom stabili modul în care vom continua acest demers. Majoritatea deşeurilor pot fi reciclate, iar noi am încheiat deja o convenţie de colaborare cu un operator”, menţionează primarul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!