Dacă anul acesta s-au făcut auzite destul de multe voci nemulţumite de oferta estivală a Ştrandului Neptun, se întrevăd speranţe pentru un viitor mai bun. Municipalitatea pregăteşte investiţii de peste 7,5 milioane de euro în baza de agrement de pe malul Mureşului. Consilierii locali municipali au aprobat în şedinţa extraordinară de săptămâna trecută două proiecte de hotărâre vizând realizarea unor investiţii pe ştrand. E vorba, în primul rând, de reabilitarea și modernizarea instalațiilor și echipamentelor de filtrare, tratare, încălzire și recirculare a apei din bazinele de înot de pe ştrand – atât cele din zona destinată adulților, cât şi cele din zona pentru copii. Valoarea acestor lucrări se ridică la 27.469.123,73 lei (aproximativ 5,8 milioane de euro). Cel de al doilea proiect vizează modernizarea zonelor de acces în zona de agrement de pe mal – o investiţie de 8.192.681,06 lei (aproximativ 1,7 milioane de euro). Practic, aleşii locali au aprobat documentația de avizare a lucrărilor de intervenții pentru cele două obiective de investiție.
„În acest moment se pregăteşte documentaţia necesară în vederea scoaterii la licitaţie a proiectului tehnic, dar şi a execuţiei. În aceste condiţii, arădenii vor putea beneficia efectiv de noile investiţii gândite de municipalitate pentru Ştrandul Neptun în sezonul estival 2021” – precizează Ralu Cotrău, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad.
Starea actuală a bazinelor
În prezent, filtrarea apei din bazine se realizează cu ajutorul filtrelor mecanice cu nisip cuarţos montate în camera tehnică a ansamblului de bazine. Recircularea apei se realizează cu pompe de circulaţie cu prefiltru. Încălzirea apei din bazinele de înot şi prepararea apei calde menajere se realizează cu ajutorul a 3 cazane (din care 2 sunt nefuncţionale) de 1060kW echipate cu arzătoare pe gaze naturale. Încălzirea apei din bazinele de înot se realizează cu schimbătoare de căldură în plăci, acestea fiind alimentate cu agent termic primar din centrala termică. Sistemul actual de tratare a apei din bazinele de înot este în mare parte nefuncţional, introducerea şi dozarea cantităţilor de substanţe chimice făcându-se manual.
„Instalațiile de filtrare – recirculare a apei din bazinele de înot şi agrement din cadrul complexului Ştrand Neptun Arad NU respectă prevederile legislative naţionale și internaţionale aflate în vigoare.” „Apa caldă menajeră şi încălzirea parţială a apei din bazine se realizează în prezent cu un singur cazan, neputându-se asigura parametrii de utilizare în conformitate cu prevederile legale.” „Încălzirea apei din bazinele de înot se realizează cu ajutorul unui sistem solar rudimentar compus dintr-o reţea de tuburi din polietilena amplasate liber pe un cadru metalic la o înălţime de aproximativ 3 metri față de sol. Sistemul solar este complet nefuncţional, neputându-se asigura încălzirea apei din bazinele de înot.” Acestea sunt doar câteva din aspectele relevate în documentaţia de avizare a lucrărilor.
Lucrările ce se vor realiza
Soluţia propusă pentru rezolvarea tuturor acestor probleme presupune: înlocuirea sistemului de filtre şi pompe de recirculare a apei din bazinele de înot, înlocuirea sistemului de tratare şi a sistemului de încălzire a apei din bazine, refacerea sistemului de introducere a apei în bazine, hidroizolarea rigolelor perimetrale, realizarea sistemului de management integrat al complexului (BMS), refacerea facilităților sanitare, inclusiv ale duşurilor de plajă, înlocuirea cazanelor de încălzire şi a boilerelor pentru prepararea apei calde menajere, implementarea unui sistem alternativ de producere a agentului termic cu energie neconvenţională, verde, cu panouri solare, reabilitarea staţiei de dedurizare şi implementarea unui sistem de reglare şi monitorizare a funcţionării care se poate integra în sistemul BMS de management al complexului. Sistemul de recirculare, filtrare, tratare şi încălzire va fi dimensionat în vederea asigurării parametrilor fizico-chimici ai apei din bazinele de înot şi de agrement, precum şi în vederea respectării timpilor de filtrare prevăzuţi in Ordinul 994/2018.
„Porţile de intrare” îşi schimbă faţa
În ceea ce priveşte modernizarea zonei de acces în ştrand, se au în vedere următoarele aspecte: refacerea punctelor de acces prin demontarea construcțiilor existente și înlocuirea acestora cu clădiri moderne, înlocuirea turnicheților, reconfigurarea sistemului de supraveghere video, refacerea sistemului de sonorizare, realizarea unei rețele de acces fără fir la internet, refacerea și modernizarea împrejmuirii, mici lucrări de sistematizare prin ajustare a aleilor, desființarea gropii de nisip din cadrul locului de joacă din imediata vecinătate a bazinelor de copii și înlocuirea cu spațiu verde, dezafectarea celor două tobogane nefuncționale și a turnului de acces din zona destinată copiilor și instalarea de puncte de informare și eliberarea automată a brățărilor de acces.
Ştrandul, în metri pătraţi
Incinta ştrandului pentru adulţi are suprafaţa de 46.650 mp, din care bazinele (inclusiv zonele perimetrale ale acestora) ocupa suprafaţa de 5.480 mp cu luciu de apa de 3.600 mp, aleile pietonale au suprafaţa de 1.190 mp, clădirile şi dotările ocupă o suprafaţă de 2.250 mp, plantările (jardiniere, gard viu, grupuri de arbuşti) ocupă o suprafaţă de cca. 2.780 mp. Suprafaţa liberă destinată publicului pentru plajă este de cca. 34.950 mp. Ştrandul de copii are o suprafaţă de 7.515 mp, din care bazinele ocupă 895 mp luciu de apă, aleile pietonale au suprafaţa de 706 mp, dotările ocupă 453 mp, clădirile ocupă o suprafaţă de 215 mp, iar plantările ocupă 921 mp. Suprafaţa liberă destinată publicului pentru plajă este de cca. 4.325 mp.
Trimite articolul
XTrist! Totala lipsa de viziune, de atat de multi ani se fac doar REPARATII si intretinere, fara a se gandi un proiect mai serios de aqua-park functional si pe timp de iarna… Si la ce pret se fac aceste reparatii si ajustari; 7.5 Milioane EURO!!!??? Pai la Oradea cu 20 milioane de euro s-a construit un aqua park nou nout, cu bazine interioare si cat se poate de modern, iar aici cu 7,5 milioane se fac reparatii? Asta dupa ce anul aceste s-au mai facut reparatii capitale (care probabil vor fi afectate de viitoarele reparatii; sa nu-mi spuna ca o sa schimbe conductele cu apa care inclazesc bazinele fara a sparge gresia proaspat pusa pe bazine…). Trist, foarte trist…!
Alo alo handicap ce face cu 375 RON pe lună
Asta chiar e bataie de joc ! Reparatii de 7 milioane de euro?? UNDE ESTE DNA-ul?? Alooo
Inadmisibil. Numa ce o fost reparat și recondiționat acum ceva timp. Vă bateți joc de banii publici, de banii oamenilor.
Oameni buni, avem nevoie de o societate civilă apolitică, să îi putem controla, altfel ne fură ăștia tot!!
Faceti un aquapark… Nu mai carpiti!
Vaca de muls fara fund, asta este strandu. Nu cumva sa il faceti aqua park, ca dupa nu mai aveti bazine de carpit. Oare dna nu intra pe fir? Cu lucrarile voastre facute si refacute an de an?
Alte milioane (din banii nostri) cheltuite pentru ca in final sa mergem la strand in Ungaria?
Dar pentru anul 2030 nu aveti nici o investitie programata ? Daca nu ma insel.anul 2020 este an electoral si imputitii liberali se pregatesc de sifonarea de fonduri pentru campanie,cum au facut si sub conducerea recent disparutului in ceata europeana.Furtul la ordinea zilei,dar aradenii sunt indeajuns de prosti sa voteze tot hoti…,dupa cum au facut de 20 ani,deci nu va mirati si nu va plingeti,indurarti prostia voastra !
hahahah….va cam f… ucu dima cu postarile lui despre strand, ati raspuns imediat, patetic…
Investitii de milioane de euro si poporul moare de foame :)))
Da faceti curat la intrarea dinspre podul rutier ca e si loc de parcare si ridicati odata acolo un AquaPark cum au cei din Oradea si Deva !
Romanul tot. ..carpaci. .rămâne! ….uitați va la autostrada soarelui. .reparata. .. drumul Arad Siria. .reparat. …ștrandul acuma îl re-repara !….suntem carpaci Europei. …în loc ul fabrici Cpl se putea face un ștrand modern, dar mai bine facem blocuri peste blocuri. ..colorate ca cucurbeul. …Asta înseamnă România
Cate chestii nefunctionale si au avut tupeul sa scumpeasca biletul si anul asta !!! 22 Lei.
Încălzirea apei din bazinele de înot şi prepararea apei calde menajere se realizează cu ajutorul a 3 cazane (din care 2 sunt nefuncţionale).
Sistemul actual de tratare a apei din bazinele de înot este în mare parte nefuncţional, introducerea şi dozarea cantităţilor de substanţe chimice făcându-se manual. Si altele….
Sa vazut cata clientela au avut anul asta.
Dar nu se spune despre fonduri europene.Câţi angajaţi ai primăriei primesc sporuri pentru că sunt atinşi cumva de proiecte europene ?.Iar chestia că unii au distrus din bunurile ştrandului arată doar faptul că firma de pază încasează bani degeaba!
Enorm de scump. Cu banii ăștia se pot face bazine noi cu instalații noi. Strandul a fost cârpit un ultimii 10 ani.
Tehnodomus să facă reparațiile , dar oricum nu-i ajung banii. Banii sunt suficienți pentru un aqapark super modern executat de o firmă străină dar,
foarte puțini pentru cârpeli tip tehnodomus. nu fiți răi, ce vreți să nu aibă tehnodomus lucrări ?? ei na acuma și voi …. răutăcioșilor …..!!!!!!!
Adica 7.5 milioane de euro care alaturi de celelalte Sume bagate in strand duc totalul la ceva astronomic
Lucrari de lucrari
Strandul din Mako realizat de la 0 a costat 11.3 milioane euro cca din care jumatate BANI DIN FONDURI EUROPENE
va da de gandit, macar putin?
Întrebare:
Oare cum arăta Strandul în prezent ,dacă era Primar la Arad D-nul Bolojan (Primarul de la Oradea)?
sifonare de bani pe reteta bine cunoscuta a imparatului falcos.
strandul arata jalnic, dar in fiecare an se fac reparatii de milioane pentru clica de partid PNL.
daramati odata gardurile alea ca suntem ca la puscarie si faceti un aquapark ca la oradea.
acolo de ce se poate ca e primar tot PNL!!
Mda. 7.5 mil. € ptr. câteva kg. de vopsea care se vor întinde icicolo după 15 aprilie a anului respectiv de către angajații Ștrandului.
Vrem spitale nu catedrale… ați uitat sloganul…. 7 milioane pe cârpeli…. și ce spitale făceam pe 7 milioane de euro taică….
Ba la 7 milioane de euro eu mor de foame hai să învăț și la 1400 RON ce să investești mă că ăsta e salariul macar îl primim noi ce să investești mai multe împlini bun faceți instalația aia solară hai dar merită investiția dau pe gaz tău dracul de treabă bă dacă nu ai 10 oameni în ștrandul ăla angajați pe ce stradă e ăla mă frate
iar banii vostri si ai nostri batjocoriti ca niciodata nici pe departe nu va fi gen baile din Ungaria macar… da noi platim pt ce vor ei sa batjocoreasca 🙁
Pricepti, nu se vrea!!!
Strandul a fost distrust de falca, in clipa in care a introdus programul absurd, care a falimentat terasele si discotecile existente acolo ca mai apoi, sa de-a ultima lovitura cu gardul dintre “Texas si Mehico” care au indepartat si vizitatorii care doreau sa se bucure de Strand in intregime.
Banii, daca chipzuiti bine, au fost “investiti” zeci de milioane de Euro, in ultimii 20 de Ani. Bani care nu se justifica iar anumiti politicieni ar trebui sa faca puscarie. Nu exista niciunde in Europa o oaza pe o intindere atat de mare, in mijlocul orasului si sa mergi pe pierdere an de an, e foarte dubious. Strandul at putea exista si finanta doar din turisti, dar, ce sa vada?, gardul, terasele degradate complet?