GHIOROC. Fondurile nerambusabile sunt şansa unei administraţii locale. Pe acest principiu, comuna Ghioroc a reuşit să prindă, în ultimii ani, peste şapte milioane de euro, marea majoritate fiind fonduri europene nerambursabile. Primarul Corneliu Popi-Morodan spune că, aşteptând după bugetul local, nu poţi crea dezvoltare. În schimb, el şi-a făcut „abonament” la AFIR, de unde a reuşit să prindă pentru comună milioane de euro. În ultimii patru ani de zile, Ghiorocul şi-a „schimbat faţa” în totalitate. Drumuri, apă, canal, şcoli, cămine culturale, toate acestea s-au aflat pe agenda de investiţii a administraţiei locale condusă de Corneliu Popi-Morodan. Acesta spune că cele mai mari investiţii pentru comună sunt „cele trei mari proiecte pe care le avem pe partea educațională, având două proiecte cu finanțare PNDL și unul cu finanțare europeană. Este vorba despre reabilitarea și modernizarea clădirii Liceului Tehnologic «Vasile Juncu» din Miniș, dar și de modernizarea și extinderea Școlii Gimnaziale din Ghioroc. Tot la Ghioroc avem al treilea proiect, acesta beneficiind de finanțare europeană, care vizează construcția unei grădinițe cu program prelungit și a unui after-school”, ne-a declarat primarul din Ghioroc. Dacă vorbim despre valoarea celor trei proiecte, vorbim despre sume uriaşe de bani atrase de administraţia locală. Aproape 12 milioane de lei au costat lucrările de reabilitare şi modernizare a liceului, alţi opt milioane de lei au mers spre modernizarea şi extinderea şcolii. „Aici, când vorbim despre extindere, ne referim la construcţia unei noi săli de sport, de care să se poată bucura toţi copii din comună”, completează Popi-Morodan. Iar în ceea ce priveşte realizarea unei grădiniţe noi şi after-school, valoarea proiectului este de aproape 470.000 de euro.
Şi infrastructură
Investiţiile realizate de administraţia locală din Ghioroc se referă şi la partea de infrastructură a comunei. Iar aici nu este vorba numai de asfaltarea drumurilor, ci şi de extinderea reţelelor de apă şi canalizare. „Pe partea de infrastructură a comunei, în momentul de față finalizăm un proiect mare de extindere a rețelei de apă și canalizare, tot cu finanțare europeană. Este vorba despre un proiect de peste 1,7 milioane de euro, care vizează extinderea cu 21 de kilometri a reţelelor, banii fiind obţinuţi tot prin AFIR.Lucrările sunt finalizate, dar se mai fac câteva remedieri, urmând a se face recepția finală”, explică Corneliu Popi-Morodan.
Tot pe partea de infrastructură, primarul prezintă şi situaţia asfaltărilor. „Am finalizat un alt proiect european de modernizare-asfaltare a 7,5 kilometri de străzi în toate cele trei localități ale comunei”, spune Popi-Morodan. Aici este vorba, din nou, despre un proiect finanţat prin AFIR, în valoare de 1,2 milioane de euro. Şi tot pe bani europeni, de această dată pe GAL, a fost modernizată şi strada Avram Iancu, valoarea lucrărilor fiind de peste 122.000 de euro.
Din bugetul propriu, comuna Ghioroc a realizat o remiză de pompieri, dar a şi cumpărat o autospecială de intervenţie, echipamente şi alte dotări pentru Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Ghioroc. Valoarea totală a investiţiei se ridică la aproximativ 135.000 de euro.
Căminele culturale
Cum Uniunea Europeană ne-a oferit, prin AFIR, bani pentru căminele culturale, administraţia din Ghioroc s-a „înscris” şi pe această linie de finanţare. „Am finalizat de curând reabilitarea totală a căminelor culturale din Miniș și Cuvin, tot prin finanțare nerambursabilă. Căminul de la Cuvin a costat 259.000 de euro, iar cel de la Miniş 165.165 de euro. Acum lucrăm la realizarea altor proiecte și investiții în comună, dorind să edificăm o casă de cultură în centrul localității Ghioroc”, ne-a spus primarul.
Planuri de viitor
Corneliu Popi-Morodan ne-a povestit şi proiectele de viitor ale comunei, pentru care este sigur că va prinde, din nou, milioane de euro, fonduri europene nerambursanile. „Alte proiecte ale noastre privesc construcția unui bazin de înot, construcția unei săli de sport și a unei baze sportive în zona lacului. De asemenea, lucrăm la încă două proiecte prin care dorim să finalizăm asfaltarea în întreaga comună, însă cel mai important proiect așteptat de cetățeni este introducerea gazului metan în comună. În acest moment, suntem în faza studiului de fezabilitate, după care vom depune un proiect cu finanțare europeană pentru introducerea gazului metan în toată comuna.
Cu bătaie lungă
Întrebat cum a reuşit să implementeze atâtea proiecte europene şi să atragă atât de mulţi bani pentru comuna lui, Corneliu Popi-Morodan a explicat faptul că demersurile pentru tot ce s-a realizat în ultima perioadă în Ghioroc s-au făcut încă din anul 2015. „Documentaţiile necesare proiectelor de mai sus am început să le facem încă din anul 2015. Noi ne-am pregătit din timp, încă din mandatul trecut, să prindem cât mai multe fonduri europene. Şi pot să spun că ne-a şi reuşit. Din câte proiecte am depus pentru finanţare, niciunul nu ne-a fost respins. Am primit bani pentru absolut toate proiectele pe care le-am depus. Iar acum, după cum am spus deja, ne pregătim pentru proiectele pe care dorim să le implementăm anii viitori. Am început documentaţii, pregătim toate actele, după care vom solicita finanţare”, a spus primarul din Ghioroc.
Nu putea singur
Corneliu Popi-Morodan a ţinut să precizeze că, fără ajutorul echipei din primărie, nu reuşea să ducă atâtea proiecte la bun sfârşit. „Aș vrea să mulțumesc tuturor angajaților Primăriei Ghioroc pentru efortul depus, precum și viceprimarului Nicolae Hedean. Pentru că sprijinul lor a fost primordial în realizarea tuturor proiectelor pentru comunitate”, a spus primarul Ghiorocului.
Trimite articolul
XLa Arad cu el!…treci!
Firmele care au executat lucrari in comuna cati bani au investit in buzunarul primarului si viceprimarului ? Ati intrebat asta ?
-
Adevarul e ca atunci cand vorbim de licitatii online cu siguranta vorbim de buzunarul primarului! Halal gandire! Informeaza-te inainte de a comenta! Succes in viata!
-
Inteligent Asimptomatic
-
Adevărul e că un om nu poate judeca decât din prisma gândirii sale limitate. Daca e spăgar, natural va crede ca toți sunt. Dacă e om cinstit, va presupune că și ceilalți sunt. Totul e despre oglinda prin care te vezi pe tine însuți.
Daca ai fi din Ghioroc, ai fi multumit că dupa ani și ani in care nu s-a facut nimic, în ultimii 8 ani, te-ai trezit cu canalizare in toata comuna, cu iluminat public pe toate străzile, cu școli reabilitate total, cu o plajă care iși merită titlul de litoralul vestului, și câte și mai câte. E ca și când ai băga de vina progresului ca exista, doar pentru că ești tu cârcotaș de ultima speță. Ce sa mai…ai zis și tu ceva ca sa nu taci. Vezi-ti de spăguțele tale.
Aaa și psihologic vorbind, ești de fapt din Ghioroc pentru că ai anagramat numele(porecla) cuiva cunoscut în toată comuna. Esti doar un frustrat probabil care se visează în funcție. (Prietenii stiu de ce)
Cea mai bună armă a prostului e atacul. Din păcate, nu prea ține la oamenii din Ghioorc. Oamenii apreciază faptele, nu vorbele.
Dacă aveai habar cum funcționează licitațiile publice,nu deschideai gurița. Dar…,,Hoțul strigă hoțul!”
Bravo! Uite ca se poate! De ce se plang cei mai multi primari si spun ca nu se poate?
Ala din Siria asfalteaza poteca din padure, in loc sa-i puna pe tigani la respect, sa nu mai faca gratare langa cetate.
Felicitari d-lui primar si echipei sale !!!
DA SA DEA BANI LA OMENI DE CE BAGA IN MIZERI INUTILE CUM II SCVO.LA
SA NE DEA BANI CA ALTFEL NUL VOTEAZA NECI DRECU
-
Pentru tine școala chiar a fost inutilă. Asta dacă o ai. Inutil ești tu societății. Păcat de aerul pe care îl consumi.
-
Toate verigile lipsă din evoluția omului din primatele care populau odinioară pământul au acces la internet…și mai grav…drept de vot
-
De ce să îți dea bani, nu ai pentru păcănele sau băutură?
-
Poate confunda personajele. Daca ieri au primit cate o bere la birt pentru o semnatura, crede ca merge asa zilnic.
-