ARAD. Municipalitatea va aloca în acest an Spitalului Clinic Județean fonduri pentru reabilitarea clădirii în care funcționează secțiile ORL, Oftalmologie, Oncologie și Dermatologie (clădirea de pe str. Tudor Vladimirescu colț cu Piața Mihai Viteazul). În bugetul local va fi alocată suma de 2.156.000 lei pentru lucrări și alte fonduri pentru dotările medicale, a anunţat primarul Gheorghe Falcă.
Banii sunt alocaţi din bugetul local al Aradului, care va fi supus aprobării consilierilor locali în 24 februarie. Lucrarea ar trebui să dureze 13 luni. Asta înseamnă, potrivit primarului, că dacă lucrările demarează în toamnă, acestea se vor finaliza în cursul anului viitor.
Două clădiri
În programul de reabilitare sunt incluse, aşadar, două clădiri: cea de ORL-Oftalmologie, cu demisol, parter şi două etaje, în suprafaţă totală de reabilitat de 3.215 mp, şi clădirea Oncologie- Dermatologie, cu demisol, parter şi etaj, suprafaţa de reabilitat aici fiind de 1.025 mp. Clădirile sunt situate în Piaţa Mihai Viteazul nr. 10-11-12 şi în continuare pe strada Tudor Vladimirescu nr.1, fiind legate între ele prin curtea comună.
Real pericol
Într-un proiect aprobat de aleşii municipali în cursul anului trecut se enunţă problema acestor clădiri: „Faţadele celor două clădiri sunt foarte degradate şi prezintă un real pericol pentru trecători”, în care s-a subliniat necesitatea realizării lucrărilor de reabilitare a celor două faţade „pentru a proteja, a întreţine în bune condiţii patrimoniul municipiului şi, nu în ultimul rând, pentru a promova clădirile de patrimoniu”.
Lucrări
Lucrările de refacere de acum, propuse de proiectant, sunt: înlocuire parţială învelitoare ţiglă ceramică, înlocuire jgheaburi şi burlane, tencuieli pe bază de var – ciment, refacere ornamente faţade, placaje soclu marmură, reconstituire unde este cazul şi reparaţii tâmplărie exterioară din lemn şi din metal, repozare cabluri pe faţade, zugrăveli exterioare cu vopsea silicatică pe bază de silicat de potasiu.
Monumente istorice
Clădirile în care funcţionează cele patru secţii ale spitalului au fost construite în anul 1905 respectiv 1913, ambele fiind declarate monument istoric conform Listei monumentelor aprobată prin Ordin al Ministrului Culturii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!