Vom începe cu orașele Chișineu-Criș și Curtici, primele două orașe, în ordine alfabetică, din județul Arad. Desigur, fără a lua în calcul municipiul. Am solicitat tuturor primăriilor de oraș din județ să ne transmită principalele trei proiecte începute în 2020, principalele trei proiecte finalizate în același an, principalele trei proiecte care sunt programate să înceapă în 2021 și principalele trei proiecte care sunt programate să fie finalizate anul acesta.
La Chișineu-Criș, principalele proiecte încheiate anul trecut au fost construirea sediului pentru parchet – investiție de 1,4 milioane de lei din Bugetul Local, reamenajarea intersecției dintre drumurile naționale 79 și 79 A – investiție de 900 de mii de lei din Bugetul Local și un proiect de asfaltare a străzilor, în valoare de 2,63 milioane de lei, finanțată din Bugetul Local. La capitolul investiții demarate în 2020, Chișineu-Criș se laudă cu proiectul de creștere a eficienței energetice a clădirilor rezidențiale – 5,5 milioane de lei din fonduri europene prin Programul Operațional Regional, proiectul de reabilitare a rețelei de aducțiune, stație de tratare a apei, reabilitarea și extindere rețelei de distribuție a apei potabilă – finanțat prin PNDL cu 9,1 milioane de lei, respectiv cu proiectul tehnic pentru complexul de agrement – bazine înot, terenuri sport, sală de sport, finanțat cu 400 mii lei din bugetul orașului.
Ce încheie în 2021
În 2021 sunt programate să se încheie proiectul de creștere a eficienței clădirilor rezidențiale început în 2020 și cel ce privește rețeaua de aducțiune și de distribuție a apei potabile, al treilea proiect fiind de reabilitare a colectorului menajer de pe strada Teilor, proiect finanțat din Bugetul Local cu 450 de mii de lei. Tot anul acesta sunt programate și să înceapă proiectele de construire a sistemului de canalizare din Nădab, de reabilitare a Liceului „Mihai Veliciu” și de construire a pistei de biciclete dintre Chișineu-Criș și limita cu Socodorul.
Din Bugetul Local
Și la Curtici, principalele trei proiecte finalizate în 2020 au fost finanțate din Bugetul Local. Este vorba despre reamenajarea casei de cultură – 2,8 milioane de lei, reparația trotuarelor cu pavele – 2,7 milioane de lei și amenajarea parcului pentru copii de pe strada Cloșca din oraș – 866 de mii de lei. Demarate în 2020 au fost proiectele de construire a drumului ocolitor Macea și a centurii ocolitoare sud-nord a orașului Curtici – finanțat cu 24,7 milioane de lei din fonduri europene, de reabilitare a străzii Cloșca – 433 de mii de lei din Bugetul Local și de asfaltare a altor străzi (fără menționarea acestora) din Curtici – 7,4 milioane de lei din Bugetul Local.
Pe anul 2021, la capitolul investițiilor programate să fie finalizate, administrația orașului Curtici își trece construirea garajului pentru pompierii voluntari – 1 milion de lei, extinderea rețelei de canalizare – 717 mii de lei și amenajarea parcării pentru piața agroalimentară – 671 de mii de lei. Toate aceste proiecte sunt finanțate din Bugetul Local, cel din urmă fiind depus spre finanțare și la Compania Națională de Investiții. Pe partea de proiecte care sunt programate să înceapă anul acesta în Curtici, primăria „promite” construirea unui centru de îngrijire de zi a persoanelor vârstnice – 3.9 milioane de lei prin Programul Operațional Regional, construirea unei creșe – 3,4 milioane de lei prin același POR, precum și asfaltarea unor străzi din oraș – proiect în valoare de 11,1 milioane de lei care are ca sursă de finanțare Bugetul Local. Totuși, proiectul a fost depus și la Compania Națională de Investiții.
Următoarele orașe
Următoarele orașe de pe listă vor fi Ineul și Lipova. Vom afla și aici ce au început și ce au finalizat administrațiile locale anul trecut, dar și ce își propun să finalizeze în 2021.
Trimite articolul
XLipsa de viziune, dar si de nepriceperea si dezinteresul isi spun cuvantul. Nu as exclude nici vadita intentia de a fura din banul public. La Ch-Cris, cum sa folosesti in asa masura bani din bugetul local, cand exista posibilitatea utilizarii finantarii europene? Aia ne dau bani gratis, dar noi insistam sa facem din banii nostri. Da, problema e ca din banii nostri se poate fura pe cand din cei pe care i-am putea accesa printr-o finantare europeana nerambursabila nu. In plus, nu exista planuri de atragere investitori, sa faca locuri de munca. Macar, o fabrica, ceva, sa aiba oamenii unde sa munceasca. Ati ajuns sa il plangeti pe burdan, pe care desi era pesedist cu tot ce implica asta, il ducea capul cat de cat si a adus cateva companii care au oferit locuri de munca.
Orașe PNL!!!