Am încercat să aflăm răspunsurile acestor întrebări de la primăriile conduse de Călin Abrudan, primarul orașului Ineu și Florin Pera, primarul orașului Lipova. Am aflat, astfel, care sunt principalele trei investiții finalizate în 2020, începute în 2020, plănuite să înceapă în 2021 și plănuite să fie finalizate anul acesta. Începem cu orașul Ineu.
Primele investiții pe care le trecem în revistă sunt cele finalizate anul trecut. Administrația locală condusă de Călin-Ilie Abrudan își trece în palmares un proiect de modernizare a sistemului de iluminat public, finanțat cu un milion de lei prin Programul Național de Dezvoltare Locală, realizarea accesului rutier și pietonal la Centrul de zi, investiție în valoare de 97.650 de lei din Bugetul Local și amenajarea unui sens giratoriu, investiție finanțată cu 222 de mii de lei din Bugetul Local și cu 522 de mii de lei din bugetul Consiliului Județean Arad. Anul trecut au început proiectele de eficientizare energetică a clădirilor Primăriei Orașului Ineu și Casei de Cultură Ineu, un proiect de 4,2 milioane de lei finanțat prin Programul Operațional Regional, proiectul de modernizare a străzilor din Mocrea, finanțat cu 160 de mii de lei din Bugetul Local și cu 320 de mii de lei din bugetul CJA, dar și proiectele de construire a grădinițelor cu program normal Mocrea și Ineu, în valoare de 1,9 milioane de lei, finanțare venită prin PNDL.
Investiții plănuite în Ineu
Conform planurilor făcute de primăria Ineului, vor începe în 2021 proiectele de restaurare a Cetății Ineu – 23,2 milioane de lei, de reducere a emisiilor de carbon – 22,1 milioane de lei și de reabilitare și mansardare a școlii cu clasele I-IV din Ineu – 5,5 milioane de lei. Toate sunt finanțate din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. În ceea ce privește proiectele ce sunt plănuite a fi finalizate în anul curent, cele enumerate de conducerea orașului sunt exact cele începute în 2020.
Ce a făcut Lipova
La Lipova, conform răspunsului furnizat de primăria condusă de Florin Pera, principalele investiții finalizate în 2020 au fost cea de extindere și modernizare a spitalului – 25,5 milioane de lei ajunși la Lipova prin Compania Națională de Investiții, cea de asfaltare a opt străzi din localitate – 5,5 milioane de lei prin PNDL și cea de realizare a accesului rutier către noul spital – 460 de mii de lei din Bugetul Local. Tot în palmaresul anului trecut își trec cei din Lipova și începerea proiectului de reconversie a spațiului fostei piețe agroalimentare – 3,2 milioane de lei, începerea proiectului de modernizare a iluminatului public – 5,47 milioane de lei, respectiv începerea proiectului de reabilitare a clădirii Grădiniței cu Program Normal – 4,54 milioane de lei. Toate acestea sunt proiecte finanțate prin Programul Operațional Regional, semn că și la Lipova, la fel ca în Ineu, au existat echipe capabile să obțină bani de la Uniunea Europeană.
Bani de la UE și Guvern
Principalele trei proiecte pe care Primăria Orașului Lipova are în plan să le înceapă anul acesta au legătură cu sportul, infrastructura și turismul. Primul menționat este construirea unei săli de sport cu tribună de 180 de locuri, investiție estimată la șase milioane de lei, bani ce vor fi investiți de Compania Națională de Investiții. Cel de-al doilea proiect plănuit să înceapă anul acesta (licitația a fost deja lansată) este cel de reabilitare a infrastructurii rutiere pe 18 străzi ale orașului, proiect cu o valoare de 11,27 milioane de lei, bani obținuți prin PNDL. Și cel de-al treilea proiect este finanțat din exterior, de data aceasta de către Uniunea Europeană, prin POR, fonduri obținute prin intermediul ADR Vest. Este vorba despre proiectul de restaurare, reabilitare și introducere în circuitul turistic a Cetății Șoimoș, un proiect uriaș, cu valoare de 72,3 milioane de lei.
Nu știu ce vor finaliza
Din răspunsul furnizat de Primăria Orașului Lipova deducem că nu există vreun plan al investițiilor ce vor fi finalizate anul acesta, dat fiind faptul că la rubrica „Enumerarea principalelor trei investiții a căror finalizare este programată în decursul anului 2021 pe raza UAT-ului dumneavoastră, cu menționarea titlului proiectului, valorii totale a acestuia și sursa de finanțare”, cei de la primărie au lăsat locul destinat răspunsului necompletat.
Despre Nădlac și Pâncota
Acestea sunt orașele ale căror investiții începute sau finalizate în 2020 le vom pune „sub lupă” săptămâna viitoare. Tot atunci vom afla și ce au de gând administrațiile conduse de Ioan Radu Mărginean (Nădlac) și Dan-Ștefan Pocrișer (Pâncota) să înceapă sau să finalizeze anul acesta.
Trimite articolul
XFelicitari Domnului Abrudan. Cu fondurile de la guvern a reusit inchiderea spitalului.
Caline lasa lauda pe la ziare ca ai un spital de deschis
-
stai linistita fata ca daca se apropie de spital il musca directoarea. nu are voie sa ii strice combinatiile
La Lipova spitalul e nefunctional.
aradon, in loc sa faceti analize pe Investiții realizate și plănuite, mai bine ati face o analiza pe Investițiile PROMISE dar NErealizate.
asta ar ajuta mai mult sa vedem cat de performanti au fost primarii in vechiul mandat
D.N.A.- ul să îl întrebe pe domnul Abrudan de banii cash luati pt vânzarea terenului de dincolo de ,DOLMA.”