Unul dintre ei este soprana Lavinia Cherecheş – absolventă a secţiilor de artă vocală şi pedagogie ale Academiei de Muzică Gh. Dima din Cluj Napoca, ea urmând, după cursurile masterale, studii private cu renumita soprană Virginia Zeani la Indiana University din Bloomington (SUA).
Performanţele sale lirice s-au bucurat de-a lungul timpului de recunoaşteri internaţionale, în palmaresul său fiind cuprinse primele poziţii în nomenclatorul concursurilor de la Edinburgh Music Festival (premiul I – 1997) şi al Uniunii Compozitorilor din România (premiul I – 2005). Solistă a Operei Române din Cluj Napoca în intervalul 2003-2011, soprana a fost constant invitată în distribuţii de operă, programe vocal simfonice şi de recital, devenind o colaboratoare fidelă a instituţiilor de spectacol din România. O notă aparte a carierei sale i-o conferă statutul de solistă a festivalurilor Toamna muzicală clujeană (1999 -2011) şi Cluj Modern (2000 -2011), conlucrările cu ansamblul contemporan “Ars Nova” fondat de compozitorul Cornel Ţăranu dar şi invitaţiile pe scenele Bucureştiului, concertele cu Orchestra Naţională Radio (1999 – 2011) şi Festivalul Internaţional George Enescu (opera Oreste – Oedipe – de Cornel Ţăranu – 2003). A participat totodată în distribuţii internaţionale, pe scene din Franţa, Germania, Belgia, Olanda, Italia şi SUA.
Din anul 1999 Lavinia Cherecheş este lector universitar la Academia de muzică din Oradea, iar din anul 2002, profesor colaborator la Academia de muzica Gh. Dima din Cluj Napoca.
O altă invitată a serii este şi mezzosoprana Ramona Zaharia. A studiat canto clasic la Liceul de artă Vespasian Lungu din Brăila şi a absolvit cursurile Academiei de muzică George Enescu din Iaşi, specializându-se în domeniile vocal simfonic, operă şi pedagogie. A participat de-a lungul anilor la cursuri de măiestrie artistică, precum acelea de la Piatra Neamţ, din 2005, îndrumate de Ludovic Spiess (canto) şi Cristina Cotescu (actorie) sau la Brăila, în 2011, susţinute de Mariana Nicolesco, iar prezenţele sale la competiţiile de specialitate au fost răsplătite prin premiile obţinute în 2005 – premiul II la Concursul de lied Ionel Perlea de la Slobozia şi 2008 – premiul special la Concursul de interpretare de la Piatra Neamţ. Din anul 2009 este membră a Operei Naţionale Române din Timişoara, iar repertoriul ei cuprinde toate partiturile de mezzosoprană din spectacolele de tradiţie; a colaborat cu Filarmonici din România în distribuţiile unor partituri precum Recviemul de Wolfgang Amadeus Mozart, Stabat Mater de Gioacchino Rossini sau Messa da Requiem de Giuseppe Verdi, iar pe scene internaţionale a fost aclamată deopotrivă în genul liric şi cel vocal simfonic, de publicul unor importante centre din Germania, Franţa, Olanda, Austria etc. În vara anului 2012, pe scena Festivalului de operă de la Sankt Margarethen, mezzosoprana a realizat rolul principal al operei Carmen de Georges Bizet, într-o serie de 13 spectacole.
Citiți principiile noastre de moderare aici!