La Palatul Cultural (Piaţa G.Enescu 1) – Marţi-Duminică: 09.00-17.00:
• Expoziţia DE ARHEOLOGIE (intrarea dinspre Bulevardul Dragalina);
• Expoziţia UN SECOL DE ISTORIE NATURALĂ.
Comori ale patrimoniului arădean în colecţia Gimnaziului Superior Regal (intrarea dinspre Parcul copiilor). Curator: drd. Angela Ţigan
O colecţie alcătuită din 164 de piese naturalizate (păsări, mamifere, peşti, reptile), cu valoare istorică, patrimonială, dar şi deosebit de atent conservate, ilustrează natura arădeană acum o sută de ani. Expunerea Colecţiei Gimnaziului Superior Regal din Arad, alături de piesele naturalizate aflate in patrimoniul muzeului, permite o prezentare complexă a faunei din această zonă geografică. Expoziţia este realizată în colaborare cu Colegiul Naţional Moise Nicoară Arad.
• Expoziţie de fotografie (intrarea dinspre Parcul copiilor) – Expoziţie personală CĂLIN ANDRA – Foto Club Pro Arad
La Sala Clio (str. Horia, nr. 10) – Marţi-Duminică: 09.00-17.00:• Proiect european Et Lettera. Expoziţia Cuvinte desenate. Organizator: Biblioteca Judeţeană A.D. Xenopol Arad
Muzeul de artă (str. Gh. Popa nr. 2-4, etaj II) – Marţi-Duminică: 09.00-17.00:
• Expoziţie de artă: RADE KUNDAČINA ŞI ZORAN TODOROVIC (Serbia)
Cele două expoziţii Japanese Diary şi Critical Affect, vernisate la muzeul de artă, reprezintă o premieră în Arad, de succesul evenimentului ocupându-se dr. Adrian Sandu, muzeograf. Rade Kundačina a absolvit Academia de Arte Frumoase din Belgrad, specializarea pictură, iar în perioada 1980-1982 a urmat cursurile Institutului de arte frumoase la Universitatea Tsukuba din Tokyo. Lucrările artistului au fost expuse, atât în cadrul unor expoziţii personale, dar şi de grup, în Serbia şi Japonia. Zoran Todorovic, absolvent al Academiei de Arte Frumoase din Belgrad şi profesor la aceeaşi instituţie, este cunoscut în Europa, Canada, Statele Unite şi Australia pentru participarea la expoziţii personale şi de grup.
Muzeul Memorial „Ioan Slavici şi Emil Monţia” Şiria – Miercuri-Duminică 09.00-17.00:• Expoziţia permanentă. COLECŢIA IOAN SLAVICI. COLECŢIA EMIL MONŢIA: • Expoziţie de artă populară românească
CENTRE DE OLĂRIT ÎN JUDEŢUL ARAD. Curatori: Dr. Sorin Sabău, Gabriel Hălmăgean (muzeografi)
În cadrul Sărbătorii Vinului în Podgoria Miniş–Măderat, desfăşurată la Şiria la începutul lunii septembrie, etnografii muzeului arădean au organizat la Muzeul Memorial Ioan Slavici şi Emil Monţia o inedită expoziţie artă populară românească, dedicată meșterilor olari din județul Arad: Expoziția Centre de olărit în judeţul Arad reunește obiecte de patrimoniu, aflate în colecția Complexului Muzeal Arad, obiecte reprezentative pentru centrele de olărit de la Hălmăgel, Târnovița, Bârsa, Ineu, Lipova, Birchiș. Tradiția olăritului, practicat pe scară largă în zona Hălmagiu, Ineu și Lipova, a dispărut în ultima jumătate de secol, iar produsele meșterilor populari au devenit piese de muzeu: „Deşi în trecut exista la Lipova o stradă a olarilor, în prezent nu mai practică nimeni această meserie. Ceramica de Lipova era puternic influenţată de mediul orăşenesc. Ceramica se aseamănă până la identitate cu vasele de uz casnic urbane: tigăi, castroane, vase pentru friptură etc. Alte categorii de vase produse aici sunt: oalele pentru lapte, oalele cu fundul lat, ulcioarele, blidele. Majoritatea vaselor erau smălţuite cu smalţ verde deschis şi maro-roşiatic”, a precizat dr. Sorin Sabău, curatorul expoziției.
Expoziția poate fi vizitată la muzeul din Șiria, până la sfârșitul acestui an.
Muzeul Orașului Lipova. Marți-Duminică: 09.00-17.00: • Expoziţia permanentă; • Expoziţie de cărți poștale: „LIPOVA. O ISTORIE ÎN IMAGINI”
(21 septembrie – 4 noiembrie). Curator: Corina Dubeștean, muzeograf
Expoziția „Lipova. O istorie în imagini” continuă seria expozițiilor de cărți poștale ilustrate, Prin Lipova de altădată, Pe urmele trecutului, Umbrele Lipovei, tema acestui an fiind arhitectura urbană a orașului și a băile din Lipova. În cadrul expoziției, s-a desfășurat un atelier pentru elevii instituțiilor de învățământ din oraș: Grup Școlar Sever Bocu, Grup Școlar Atanasie Marienescu, Școala Generală Radna. Deschisă cu prilejul evenimentului Zilele Orașului Lipova, expoziția a fost organizată cu sprijinul Primăriei orașului Lipova.
Citiți principiile noastre de moderare aici!