Arad. Nu avem educație juridică, nu avem educație civică, nu ne cunoaștem drepturile și nu avem o idee prea clară despre ce e aceea mass-media și puterea pe care ți-o dau informațiile. Ieșim din școală direct în jungla socială în care nu ne descurcăm defel. Iar o societatea cu ochii închiși e o societatea ușor de manipulat. Dovezile sunt peste tot și extrem de evidente de cel puțin un an încoace. Un program gândit exact pentru elevi vine acum să rezolve parte din problemele pe care le au tinerii, în particular, societatea românească, în general.
Este vorba de un program de educație media, care ajunge în școli-pilot-media, pentru a crea o generație cu ochii deschiși. Oferta vine din partea Centrului de Jurnalism Independent și se adresează tuturor școlilor cărora le pasă de elevii lor. „La început de an, Ministerul Educației și Cercetării împreună cu Centrul pentru Jurnalism Independent propun unităților de învățământ liceal din România un program pilot de intervenție educațională în domeniul educației media (media literacy). Invităm liceele să intre în competiție pentru a deveni școli-pilot-media și să transmită dosarul de candidatură către inspectoratul școlar județean unde școala este arondată, până miercuri, 20 ianuarie 2021”, este invitația experților.
Selecția liceelor
Dosarul de candidatură va cuprinde, potrivit Ordinului Ministerului Educației nr. 6234/2020, publicat în 5 ianuarie 2020: a. scrisoare de intenție care să reflecte motivația unității de învățământ de a se implica în intervenția pilotată, punctele tari, oportunitățile și beneficiile pentru elevi; b. declarație asumată de conducerea unității de învățământ, de exprimare a disponibilității și a capacității de aplicare a intervenției pilotate (poate implica și acordul părinților, consiliului elevilor sau al altor actori din instituție); c. declarație de angajament a minimum o treime (1/3) dintre profesorii de limba și literatura română și discipline conexe, eligibili pentru proiect, pentru participarea la activități în primul an de pilotare, urmând ca numărul acestora să crească pe durata de pilotare.
După depunerea dosarelor vor urma: analiza candidaturilor, care va fi realizată în perioada 21-28 ianuarie 2021, la nivelul inspectoratelor școlare, iar, în perioada 29 ianuarie – 2 februarie 2021, în baza selecției, Ministerul Educației și Cercetării va aviza lista unităților de învățământ care vor funcționa cu statut de școală-pilot-media, în colaborare cu partenerul ONG. Vor fi selectate 2 unități de învățământ liceal/județ și 12 din municipiul București.
În infirmarea remisă de Centrul Independent de Jurnalism se mai arată faptul că „constituie avantaj la selecție participarea anterioară a unităților de învățământ sau a cadrelor didactice la programe de educație media și funcționarea unității de învățământ liceal ca unitate de învățământ pedagogic”.
Informații suplimentare
Pentru cei interesați de această ofertă care vine în final în beneficiul elevilor iar mai apoi a întregii societăți civile, școlile interesate pot accesa pagina oficială a Centrului Independent de Jurnalism sau ar putea lua legătura cu Inspectoratul Școlar Județean.