D-le primar, sunt zvonuri că aţi făcut demersuri să părăsiţi PSD şi să vă înscrieţi în PDL. Nu e cam aiurea, având în vedere faptul că aţi pierde postul de primar, ca să nu mai vorbesc de celălalt aspect, al plecării de la câştigător la perdant ?
Crişan: Cred că este o glumă, făcută de către cei care nu mă cunosc sau o şopârlă a unora care nu au dat crezare afirmaţiilor mele că nu voi candida pentru nicio funcţie la nivel judeţean. Dacă vor să fie siguri, voi depune la secretariatul partidului o declaraţie că nu voi candida. Am bunul simţ să nu încerc să intru cu de-a sila unde nu sunt dorit, cum, din păcate, fac alţii, profitând de influenţa pe care o au sau prin cointeresare materială. Asemenea lucruri nu întăresc partidul, ci îl macină din interior. Tata, Dumnezeu să-l ierte, avea o vorbă : nu cere de la nimeni ce nu îţi poate da. De-a lungul anilor, ca lider cu oarecare greutate în social democraţia arădeană, nu am cerut niciodată să fiu pus în frunte. Dimpotrivă, am refuzat, deşi am avut susţinerea majorităţii. Am făcut acest lucru pentru că eu chiar sunt un om credincios. Am fost socialist de când am putut să discern între bine şi rău şi nimeni, niciodată, nu va putea să îmi ia credinţa. Îi îndemn pe istorici, pe analişti politici, să se aplece asupra istoriei omenirii, pentru a constata, cu stupoare, că adevăraţii socialişti au avut la bază credinţa în Dumnezeu şi pildele lui, transmise prin apostoli, sacerdoţi, sau, de ce nu, mari conducători de popoare sau imperii. Sigur, vorbesc despre spiritul socialismului.
Să revenim la întrebare, treceţi sau nu, la PDL ?
Crişan: Tot ce este posibil, dar nu din voinţa mea, ci a liderilor PSD. Nu numai la Arad, dar mai ales aici, în politică orice este posibil. Dacă din PSD am devenit PSD+PC, ACS (PSD+UNPR), USL (PSD+PNL), de ce nu am putea deveni, mâine, PSD-L, PSD-MCL sau PSD-ARD? În spiritul păcii sociale, capra poate fi obligată să declare, pe propria răspundere, că în viaţa ei nu va mai consuma varză. Accept orice hotărăşte partidul meu, dacă este spre binele poporului. Cu un amendament: oricâte alianţe, înţelegeri şi protocoale s-au făcut de-a lungul timpului, eu am rămas credincios slujitor al PSD. Chiar dacă acest lucru deranjează, într-o ipotetică alianţă PSD+PDL, eu rămân socialist , în felia pe care o va avea partidul meu în alianţele pe care le va face.
Putem vorbi, totuşi, la modul laic, despre PSD Vladimirescu, organizaţie care tocmai v-a reales ca preşedinte?
Crişan: Sincer, speram că îmi veţi pune această întrebare. Suntem pe cale să înregistrăm un record, să avem 10% din populaţia satului Cicir membri PSD. Noi, în ziua Adunării Generale de alegeri, aveam la Cicir 30 de membri. Spre surprinderea noastră, înainte de începerea şedinţei au venit domnii Duţă şi Duma, cu 50 de adeziuni din satul Cicir, solicitând ca acei semnatari de adeziuni să aibă drept de vot la Adunarea Generală. Deşi nu mi-am putut explica în ce circumstanţe au ajuns în mâinile acestor doi domni adeziuni ale PSD, din moment ce ei nici măcar nu sunt membri, m-am rezumat la respingerea participării acestora la Adunarea Generală. Ceea ce nu înseamnă că nu îi aştept, cu toată dragostea, să vină să semneze adeziunile. Inclusiv pe domnii Duţă şi Duma, care, repet, nu figurează în evidenţele noastre ca membri PSD.
Dacă tot sunteţi scârbit de politică, din câte am dedus, de ce nu o abandonaţi?
Crişan: Nu sunt scârbit de politică, sunt scârbit de atitudinea celor care acreditează ideea că orice om politic îşi vede interesul propriu, în loc de doleanţele alegătorilor săi. Întotdeauna am mers pe principiul împărţirii pâinii de către ales şi alegător. Diferenţa între mine şi alţii este că am împărţit în mod corect, înţelegând că nu este vorba despre avutul unuia sau altuia, ci al comunităţii şi nimeni nu are dreptul să şi-l însuşească. În premieră, vă spun un lucru: la alegerile locale din 2016 nu voi mai candida de primar dacă cel puţin 55% din cetăţenii comunei nu îmi vor cere acest lucru. Voi face acest sondaj pe banii mei, dar voi specifica: Ioan Crişan candidează ca reprezentant al PSD, pentru că, după părerea mea, USL nu va mai exista, nu pentru că ar fi ceva rău, ci pentru că aşa este normal. După alegerile prezidenţiale, USL îşi va fi îndeplinit scopul pentru care a fost creată. Evident, va trebui ca şi partidul să dorească să candidez pe listele sale.
„Nimeni nu are dreptul să se atingă de avutul comunităţii ” Ioan Crişan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!