La festivitatea de lansare oficială a primarului Comunei Vladimirescu, Ioan Crişan şi-a prezentat şi echipa, adică oamenii care se vor regăsi pe lista de candidaţi pentru Consiliul Local. Printre cei 23 se regăsesc consilieri în exercitarea mandatului de la fostele partide PSD, PDL, PNL, PRM şi PP-DD, reuniţi cu toţii în actualul PNL. Deasemenea, oameni noi, care nu au mai fost consilieri. L-am întrebat pe Ioan Crişan cum va reuşi să evite nemulţumirile celor care nu se vor regăsi între primii 13, atunci când se va definitiva lista.
Obiectivitate şi calcul
„Sigur, nu este deloc uşor, dar nici nu este o problemă insurmontabilă, dacă ştii să procedezi cu tact şi, mai ales, cu obiectivitate, ţinând cont de dorinţele locuitorilor comunei. Mai întâi, trebuie spus că, în general, nu mă refer strict la cazul de faţă, nu toţi cei care intră pe lista de candidaţi îşi doresc să şi câştige această funcţie, dar ajută partidul sau primarul să prezinte listă completă, pentru a avea dreptul la reprezentanţi în secţiile de votare, dar şi pentru a gira, prin valoarea şi prestigiul lor, lista. Apoi, în stabilirea locului fiecăruia pe lista scurtă, a locurilor eligibile, trebuie ţinut cont neapărat de părerea alegătorilor. Există metode- nu doar sondajul de opinie-de a afla aproape cu exactitate de câtă popularitate şi apreciere se bucură fiecare om de pe listă”, spune Ioan Crişan.
Voturi în plus?
O altă întrebare pe care i-am adresat-o primarului a fost: cei care au venit de la alte partide aduc cu ei şi voturile pe care le-au primit ca membri ai acelor partide?
„În primul rând, toţi sunt acum membri PNL, au optat pentru acest partid, dar nu ai cum să ştii cât din electoratul lor şi-a schimbat opţiunea politică odată cu ei. Într-adevăr, la alegerile locale este votat în primul rând omul, dar acest lucru este valabil în primul rând pentru primari. Aceştia, pe baza încrederii de care se bucură, solicită susţinătorilor un vot politic pentru lista de candidaţi, pentru a-şi asigura o majoritate care să-i permită să-şi respecte promisiunile, respectiv, programul. Un primar care se bucură de susţinere puternică obţine, de obicei, majoritat
ea în consiliu, dar arareori reuşeşte să-i convingă pe alegătorii proprii să dea şi partidului, pe toate listele, tot atâtea voturi. Chiar dacă au încredere în primar, poate au membri din familie candidaţi de consilieri locali sau judeţeni la alte partide şi, oricât de mult ai vrea, nu poţi să le ceri să voteze doar partidul din care faci parte. De regulă, însă, acesta câştigă alegerile pe toată linia, chiar dacă nu la acelaşi scor cu al său. În ce mă priveşte, sunt convins că PNL va câştiga pe linie la Vladimirescu, pentru că locuitorii comunei ştiu că primarul are nevoie de majoritate în consiliu, dar şi că partidul său trebuie să câştige preşedinţia Consiliului Judeţean, pentru a fi sprijinit în realizarea unor proiecte de mare anvergură, în beneficiul comunei”, conchide Ioan Crişan.
„Pe baza susţinerii de care se bucură în comunitate, primarul cere votanţilor săi şi un vot politic, pentru listele partidului său” Ioan Crişan
Citiți principiile noastre de moderare aici!