Vă prezentăm mai jos, integral, declarația politică a senatorului arădean:
Domnule preşedinte!
Doamnelor şi domnilor senatori!
După mai bine de 26 de ani de când a tot stagnat orice anchetă judiciară privind dosarele Revoluției din Decembrie 1989, într-un final au fost redeschise și se va da o sentință, sperăm, finală a ce s-a întâmplat în acele zile tragice. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în 13 iunie 2016, confirmarea redeschiderii urmăririi penale în dosarul Revoluţiei, în urma cererii formulate de procurori. Fostul procurorul general interimar Bogdan Licu anunţa la începutul lunii aprilie redeschiderea anchetei, pe motiv că soluția de clasare dată în octombrie 2015 de Parchetul Militar este netemeinică și nelegală, „fiind adoptată pe baza unor cercetări incomplete, cu ignorarea unor informații, date și documente esențiale referitoare la evenimentele din 1989, aspecte care au condus la stabilirea unei situații de fapt incomplete și sub unele aspecte chiar eronate. Pe cale de consecință, la o încadrare juridică greșită a faptelor, toate acestea zădărnicind aflarea adevărului și identificarea tuturor făptuitorilor, precum și a făptuitorilor din spatele făptuitorilor”.
Procuratura generală consideră că din modul de desfășurare a anchetei la Parchetul Militar, rezultă că nu a existat o preocupare pentru stabilirea unor aspecte esențiale referitoare la evenimentele din perioada 17 — 30 decembrie 1989. Aceasta a considerat că stabilirea corectă a situației de fapt în această cauză nu se poate face fără analizarea în detaliu a tuturor circumstanțelor anterioare, concomitente și ulterioare evenimentelor și fără luarea în considerare a factorilor externi, care au contribuit la căderea guvernelor comuniste din Europa de Est. Pentru a nu fi acuzați de duplicitate cu iz politic, procurori militari din cadrul Parchetului General au descins, în data de 07.11.2016 în Senatul României.
Surse judiciare susțin că e vorba de o analiză în Dosarul Revoluției din 1989 și mai precis de rezolvare a unei enigme în acest dosar – cum au fost declasificate documente cruciale pentru acest dosar fără acordul Biroului Permanent al Senatului și mai ales dispariție unor casete unice. Sunt date dispărute procesele verbale ale discuțiilor dure din cadrul comisiei dintre Ion Iliescu și Valentin Gabrielescu, președintele Comisiei de anchetă a Revoluției. Este un început și toate aceste demersuri reprezintă, după mult timp, identificarea unor răspunsuri pentru victimele Revoluției și pentru rudele îndurerate și care nu și-au găsit încă liniștea după mai bine de 26 de ani. Este momentul adevărului și sperăm ca în cel mai scurt timp posibil să fie identificați și pedepsiți vinovații pentru morții și răniții din acea cruntă perioadă a istoriei noastre recente. O vorbă din bătrâni spune că „ trecutul se răzbună” și cred că cei care au luat puterea în acea perioadă și au dominat scena politică ulterior mai bine de zeci de ani, au de ce să se teamă”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!